Guia, crònica i fotos de la Ruta 1714 d’Òmnium Tarragonès

Actualitat

Voleu saber com va ser la ruta cultural d’Òmnium Cultural Tarragonès de 2014? En Joan Magí Margalef ens ho explica.

El cap de setmana del 7 i 8 de juny de 2014, una quarantena d’associats i simpatitzants van poder gaudir d’una sortida cultural que va servir per prendre consciència dels canvis històrics que van provocar i que donen sentit, en bona mesura, a la situació política i social de l’actualitat. L’anomenada “Ruta 1714” va transcórrer per espais vinculats directament amb els fets que es commemoren enguany pel tricentenari de la fi de la Guerra de Successió espanyola.



Dissabte; la primera visita fou al castell de Talamanca, amb una vasta informació de com va transcórrer la darrera batalla que les tropes austriacistes varen guanyar, l’agost de 1714, a les borbòniques. Després es féu un salt al temps fins al 1914 i en homenatge a la Mancomunitat de Catalunya es visità la Casa Museu Prat de la Riba, a Castellterçol. El dinar tingué lloc a l’espectacular restaurant Les Voltes de Sant Sebastià de Moià. I la darrera visita del dia fou a la Casa Museu Rafael Casanova on el guia Ignasi definí polidament els diferents apartats d’aquell espai museístic. La jornada acabà amb un passeig lliure per Vic i l’allotjament a l’hotel J. Balmes.



Diumenge; fou la jornada dedicada íntegrament a la ciutat de Barcelona, amb l’acompanyament durant tot el dia dels doctes i entusiastes historiador Dani Cortijo i periodista Jana Pérez (AltresBarcelones), amb una primera ruta dedicada a la Barcelona del 1714 que transcorregué pels espais del setge que sofrí la ciutat durant catorze mesos fins a l’Onze de Setembre de 1714. En acabar, a migdia, va haver l’assistència obligada a la plaça de Sant Jaume per fer companyia a la jornada castellera que Òmnium ha internacionalitzat enguany,2014, amb un crit de la voluntat democràtica dels catalans de poder decidir lliurement el futur polític del país. Després d’una breu explicació sobre els fets d’un altre centenari, la fi de la Guerra del Francès, l’any 1814, el dinar tingué lloc al restaurant Norai de les Drassanes Reials, local implicat amb la formació i inserció de les persones amb dificultat d’accés al món laboral del barri del Raval. La tarda es dedicà a visitar el Memorial 1714, amb l’explícit agraïment inclòs al seu president, senyor Jordi Miravet, per haver atès el grup fora d’hores, i posterior visita al jaciment del Born, al barri de la Ribera. La jornada va acabar al vespre amb una ruta que transcorregué per la muntanya de Montjuïc tot visitant el Fossar de la Pedrera, l’ermita de Santa Madrona, la Font del Gat i la finalització del viatge al castell de Montjuïc, on no s’hi va poder accedir per culpa del retard que s’acumulà durant la jornada.



Tota una extensa i apassionant experiència que resumí en dos dies tres-cents anys d’història de lluita i resistència de la nació catalana.

Joan Magí Margalef