Òmnium viu la normalitat democràtica del referèndum d’Escòcia

Actualitat

Una delegació es reuneix amb diverses entitats de la societat civil escocesa i dóna a conèixer el 9N

Òmnium Cultural ha seguit de ben a prop el referèndum sobre la independència d’Escòcia. Aquesta setmana, una delegació de l’entitat ha copsat de primera mà el debat polític i les campanyes de diferents organitzacions, a més de participar en una jornada al Centre Català d’Escòcia.
 
La delegació – formada per la presidenta Muriel Casals i els membres de la junta Rita Marzoa, Elena Jiménez i Jordi Cuixart- s’ha reunit amb acadèmics, polítics i representants associatius per conèixer l’evolució d’ambdues opcions -el sí i el no a la independència- i la normalitat democràtica que ha viscut aquest país davant la possibilitat d’expressar la seva voluntat a les urnes. Per exemple, amb Women for Independence, amb l’exministre d’Economia escocès Jim Mather, el professor emèrit de Sociologia de la Universitat d’Edimburg David McCrone, o bé amb la secció local de North Edinburgh – Leith de Yes Scotland.

Tot i el resultat final de la victòria del “no”, la societat civil a favor del sí s’ha mobilitzat precisament en el marc de la campanya Yes Scotland; un moviment transversal i molt actiu, amb uns 30.000 voluntaris, que va aconseguir capgirar les enquestes i guanyar terreny als favorables del “no” respecte a les previsions inicials. Un procés d’apoderament col·lectiu impulsat des de la societat civil.


Explicar el 9N i el cas català
Per la seva banda, Òmnium també ha donat a conèixer el cas català i la campanya de la societat civil “Ara és l’hora”, impulsada al costat de l’ANC, que treballa per a garantir la consulta del 9 de novembre i per a aconseguir la victòria del doble “sí” a les urnes.

La presidenta d’Òmnium va atendre diversos mitjans d’Escòcia i internacionals. Per exemple, va participar en una tertúlia del programa de ràdio Good Morning Scotland de la BBC; en podeu escoltar la intervenció.

 
Dijous mateix, el dia del referèndum, la presidenta d’Òmnium va participar en una jornada al Centre Català d’Escòcia (programa), que va organitzar diferents xerrades. En concret, Muriel Casals va intervenir en la taula rodona “Cultura, associacionisme i política”, al costat de Tomeu Martí, de l’Obra Cultural Balear, a l’Augustine United Church d’Edimburg, que va permetre seguir en directe la jornada del referèndum. 




Des d’Escòcia, la presidenta d’Òmnium va enviar aquest missatge per a la campanya “Ara és l’hora”: