Carregant Esdeveniments

Manuel de Pedrolo i la novel·la negra: un pioner

Actes i activitats

19 de març de 2018, 18:00 h

Nova proposta del cicle Els dilluns d’Òmnium a Cerdanyola: l’escriptora i comissària de l’Any Pedrolo, Anna M. Villalonga, ens parlarà de Manuel de Pedrolo i la novel·la negra: un pioner

En aquesta segona sessió dels Dilluns d’Òmnium a Cerdanyola del Vallès, comptarem amb la participació d’Anna Maria Villalonga, escriptora, professora de la Universitat de Barcelona i comissària de l’Any Pedrolo, que ens parlarà de Manuel de Pedrolo i la novel·la negra: un pioner. La conferència es farà el dilluns 19 de març de 2018, a les 7 del vespre, a la sala 22 de l’Ateneu (c. de la Indústria, 38 – 40. Cerdanyola del Vallès)-

A més, també comptarem amb la lectura dramatitzada de l’obra Homes i No, del mateix Manuel de Pedrolo, a càrrec de socis i amics d’Òmnium Cultural.

Per què Manuel de Pedrolo?

Enguany es compleixen cent anys del naixement de l’escriptor Manuel de Pedrolo (l’Aranyó, 1918 – Barcelona 1990). Pedrolo va treballar tots els gèneres literaris: va ser poeta, dramaturg, contista, novel·lista, articulista i traductor; un home entregat a les lletres i a la llengua, guardonat amb un vintena de premis literaris, entre els quals el Víctor Català, el Sant Jordi o el Prudenci Bertrana. El 1979 va ser guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Les traduccions de les seves obres es van arribar a fer en 20 llengües diferents. 

D’entre la seva obra destaca la creació de novel·la negra –Doble o res, Joc brut, Es vessa una sang fàcil, L’inspector fa tard i Mossegar-se la cua–, i la direcció de la  col·lecció  La Cua de Palla, amb traduccions dels millors autors de l’època. També va ser autor d’un conjunt de propostes escèniques que intenten aprofundir en el problema de la llibertat. El seu teatre és reflexió, compromís social i denuncia i se situa entre el teatre existencialista i el teatre de l’absurd.

La nostra convidada

Anna Maria Villalonga és novel·lista, narradora, assagista i antologista de relats. Fa critiques a dos blocs personals, és professora de literatura de la Universitat de Barcelona i comissària dels actes que es faran per conmemorar l’Any Pedrolo. Va guanyar el premi literari València Negra 2015, amb La dona de gris i és autora de les antologies Elles també maten (Llibres del delicte, 2013) i Noves dames del crim (LLibres del delicte, 2015)

Any Manuel de Pedrolo

La Generalitat de Catalunya ha designat el 2018 com a Any Manuel de Pedrolo, comissariat per Anna Maria Villalonga.  En el marc d’aquesta commemoració, l’escriptor serà el protagonista de dos simposis universitaris i una desena de festivals literaris destinats a aprofundir en l’obra d’un autor que va anar molt més enllà del conegut Mecanoscrit del segon origen. Entre les reedicions de 2017 i les previstes per al 2018, un total de 23 obres de l’autor conquistaran les llibreries. Podeu trobar més informació al web de l’Any Manuel de Pedrolo.