Carregant Esdeveniments

Tertúlia del Club de Lectura amb Vicenç Villatoro

Actes i activitats

4 de desembre de 2017, 18:00 - 20:00 h

El 4 de desembre hi haurà una nova sessió del Club de Lectura amb en Vicenç Villatoro i el llibre “El retorn dels Bassat”.

La segona tertúlia del Club de Lectura del curs 2017-18 serà amb l’autor Vicenç Villatoro per comentar la novel·la “El retorn dels Bassat”.

Recordeu que podeu comprar el llibre a Alibri. Us faran un 5% de descompte a tots el lectors que sou del Club de Lectura.

Esperem la vostra assistència!

Dia: dilluns 4 de desembre
Hora: 19.00h
Lloc: llibreria Alibri (c/ Balmes, 26)

Aquí podeu descarregar-vos el programa de mà de la tertúlia.

Vicenç Villatoro

Escriptor i periodista nascut a Terrassa el 1957. Com a narrador, ha publicat una trentena de llibres, entre els quals una dotzena de novel·les, algunes d’elles centrades en el món jueu, medieval i contemporani (Evangeli gris –premi Sant Jordi-, Hotel Europa, Memòria del traïdor, La ciutat del fum…) La seva darrera obra és Un home que se’n va, la història de l’emigració andalusa a Catalunya a través del cas del seu avi. Ha publicat també llibres de poesia, assaig i divulgació, a més de tenir una trajectòria periodística com a redactor al Diari de Terrassa i a El Correo Catalán, com a articulista (diari Ara, Catalunya Ràdio, TV3, Revista de Catalunya, El Temps, El País, entre d’altres), informador cultural i director de diversos mitjans, com el diari AVUI. Ha estat professor de la facultat de Ciències de la Informació de la UAB.

També ha tingut una faceta pública com a diputat al Parlament per CDC (1999-2002), director general de Promoció Cultural de la Generalitat, director general de la CCRTV, director del CCCB, director de l’Institut Ramon Llull,etc.

El retorn dels Bassat

En la vida de Lluís Bassat, un dels publicistes més prestigiosos, conflueixen dus famílies errants i molts viatges a través dels segles. Els Bassat, sefardites, després d’haver de marxar de la Península Ibèrica el 1492, expulsats pels Reis Catòlics, van recórrer durant els segles XIX i XX Bulgària, Turquia, Àustria, Alemanya i França abans de tornar a territori hispànic. Els Coen, jueus romaniotes establerts a l’illa grega de Corfú des de temps gairebé immemorials, també van emigrar, durant els segles XIX i XX, a Itàlia i França abans que un dels seus membres arribés a Barcelona l’any 1905. Cal precisar que, a principis del segle XX, Barcelona era un motor econòmic i intel·lectual important i que per tant era un destí llaminer per a un emprenedor. I afirma Bassat: “La meva mare va ser la primera jueva que va néixer a Barcelona des dels temps dels Reis Catòlics.”

Amb aquestes premisses, a El retorn dels Bassat Vicenç Villatoro explica no només les vicissituds de la família Bassat, ja prou interessants de per se, sinó que ressegueix també la història -resplendent i tràgica- dels jueus europeus i, en definitiva, de tot el Vell Continent, especialment els segles XIX i XX.