Carregant Esdeveniments

III FES-Tə D’ÒMNIUM. TEIXIM HISTÒRIA

Actes i activitats

5 de juny de 2021, 11:00 - 14:00 h

ELS InFELIÇoS ANYS 20 A CATALUNYA

Et convidem a gaudir de la tercera festa d’època que farà Òmnium Sants-Montjuïc el dia 5 de juny, d’11 del matí a 2 del migdia, al jardí de l’estació de Magòria (carrer de Moianès, 1).

Ens transportarem als bojos anys 20… del segle XX. Tindrem diverses activitats que us faran passar una bona estona. No us la PERDEU.

Descarrega’t aquí el programa

Per fer la reserva, cal inscripció prèvia a https://form.jotform.com/211052805037344

A causa de la pandèmia, l’aforament serà limitat a 50 persones.

Per respectar la distància de seguretat, es demana que s’iniciï l’entrada a l’acte a les 10.40 h, per poder començar puntualment a les 11 h.

Entrada gratuïta. Compliment de les mesures sanitàries. Ús obligatori de mascareta

 

QUÈ ÉS ÒMNIUM CULTURAL?

Òmnium cultural és una associació sense ànim de lucre fundada el 1961 i creada per preservar i promoure la llengua, la cultura i el país.

QUI SOM ÒMNIUM SANTS-MONTJUÏC?

Som un grup de socis i sòcies d’Òmnium cultural que amb molt d’entusiasme vam voler posar en marxa la junta gestora a Sants el desembre del 2012. Hem anat treballant per fer visible l’entitat al nostre barri i per promoure la llengua i la cultura del nostre país. El març del 2014 ens vam constituir com a seu territorial i continuem treballant per organitzar actes culturals, de cohesió, de país i de llengua. Ens hem consolidat com a entitat al districte.

QUÈ ÉS LA FES-Tə?

Òmnium Sants-Montjuïc organitza una festa anual d’època. El nostre passat agrícola i industrial és fonamental per a la formació d’aquest barri. Per tant, volem fer un homenatge als nostres avantpassats tot  rememorant la vida de la pagesia i dels obrers i obreres a les fàbriques tèxtils. Cada any revivim un episodi de la història. Enguany, ens transportarem als bojos anys 20. Tindrem diverses activitats que us faran passar una bona estona i recordarem la història d’aquesta dècada convulsa i marcada per la dictadura de Primo de Rivera. No us la perdeu.

PROGRAMA FES-Tə

11 h – Inici amb la presentació que ens oferirà el president d’Òmnium Sants-Montjuïc, Frederic Zorrilla.

11.15 h – Xerrada-conferència Silencis i absències: la dona al tombant del segle XX. A càrrec de la historiadora i descobridora de la Maternitat d’Elna, Assumpta Montellà.

12 h – Lectura dramatitzada d’escenes teatrals sobre l’obra de M. Aurèlia Capmany Preguntes i respostes sobre la vida i la mort de Francesc Layret, advocat dels obrers de Catalunya. Llegides per membres de la nostra junta i amb la participació del grup de rap Revolucionats.

13 h – Vermut-jazz amenitzat pel duet Sergi Belloso (guitarra) i Gabi Miravet (saxo alt).

13.30 h – Fi de fest@. Agraïments i cloenda.

 

CRONOLOGIA HISTÒRICA DE SANTS ALS ANYS 20 

1922 – Fruit de la fusió dels clubs l’Internacional F.C., el Centre d’Esports de Sants, el Club Ciclista del Nou Velòdrom de Sants i el Velo Sport, neix la Unió Esportiva de Sants.

1923 – Les mobilitzacions ciutadanes aconsegueixen que les vies del tren a l’arribada a Sants siguin, en part, soterrades, tot i que posteriorment les obres s’eternitzen.

1924 – Barcelona annexiona a la riba del Llobregat terrenys de l’Hospitalet i del Prat. Amb aquests, i juntament amb tota la Marina de Sants, hi havia el projecte de fer un port franc per a Barcelona. El projecte fou un fracàs, però, tot i això, els terrenys no foren retornats, sent l’origen de la Zona Franca.

1927 – S’edifica al carrer Roses “La casa Gran”, el primer bloc de pisos modern per a obrers del barri de Sants. Fou obra de Modest Feu.

1929 – Exposició Universal i urbanització del Paral·lel.

Blog d’Agus Giralt, MEMÒRIA DE SANTS