Carregant Esdeveniments

Rebuda de la Flama del Canigó 2016 a Sants-Montjuïc

Actes i activitats
23 de juny de 2016, 20:30 - 23:55 h

La Flama arribarà a diferents punts del districte.

ARRIBADA DE LA FLAMA AL POBLE-SEC. (Organitza: el Club Atlètic Running)

-Plaça del Sortidor, a les 20:30 h.

ARRIBADA DE LA FLAMA A LA MARINA. (Organitza: els Diables de Port

–Plaça de La Marina, a les 21:15 h., des d’on transitarà fins a la confluència carrer del Foc amb Mare de Déu de Port cap a les 21:45 h.

ARRIBADA DE LA FLAMA A SANTS-HOSTAFRANCS- LA BORDETA. (Organitza: el Cros Popular de Sants)

-Magòria. Al Centre Cívic, a les 20:45 h.

-Passeig entre l’estació i l’estany de l’Espanya Industrial, a les 21:15 h.

-Casinet d’Hostafrancs, a les 21:30 h.

En tots aquests punts es llegirà el missatge i s’encendrà la foguera.

QUÈ ÉS LA FLAMA DEL CANIGÓ I PER QUÈ ÉS UN SÍMBOL TAN NOSTRE
La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, símbol de la nostra identitat; una festa popular arrelada als Països Catalans, que té el foc com a element preeminent. La tradició d’encendre fogueres per Sant Joan ve de molt lluny. És una celebració transmesa de generació en generació al llarg dels segles, amb què ja els primers pobladors de les nostres comarques festejaven la nit més curta de l’any, el solstici d’estiu. Aquelles celebracions prehistòriques són la llavor dels Focs de Sant Joan actuals. Les festes populars i tradicionals són una eina bàsica de cohesió i de construcció col·lectiva. Com a tals, les tradicions es van renovant i adaptant a les noves realitats socials i culturals.
Davant els reptes socials que ens afecten avui, la cultura popular és una bona eina de transformació i ensems de cohesió. Per això, volem donar un impuls nou a la Festa de Sant Joan dotant de més eines la Flama del Canigó per empeltar-la al major nombre possible de pobles i ciutats del país i fer-ne el referent nacional de la festa de Sant Joan. 

COM HI COL·LABOREM DES D’ÒMNIUM CULTURAL?
Òmnium
treballa per visualitzar als mitjans de comunicació totes les activitats relacionades amb la Flama del Canigó, que mouen milers de persones cada any.
Òmnium Cultural organitza la rebuda de la Flama del Canigó a Barcelona i els actes de lliurament d’aquesta al Parlament de Catalunya. A més, ofereix la tasca de coordinació i suport als diferents equips de foc de Tradicions i Costums.
En concret al nostre districte de Sants-Montjuïc, són tres les entitats que tenen cura de fer arribar la Flama a les revetlles la nit de Sant Joan:
A Sants, Hostafrancs i La Boredeta, és el Cros Popular de Sants
Al Poble-sec, el Club Atlètic Running
A la Marina, els Diables de Port

EL RITUAL
El foc de la Flama del Canigó resta al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà durant tot l’any, fins que cada 22 de juny s’encén la Flama i és pujada fins al Canigó. Des del seu cim, i a partir de les dotze de la nit, es distribueix entre les persones presents i inicia el seu itinerari per encendre les fogueres de Sant Joan a centenars de poblacions. La Flama del Canigó arriba a pobles, viles i ciutats i es mostra pels carrers amb l’objectiu de donar a conèixer que comença la Nit de Sant Joan. Aquesta arribada es fa de les més diverses maneres; es fa amb cotxe, amb bicicleta, a peu o fins i tot en llagut, i de la mà de diversitat d’entitats, tant de l’àmbit esportiu, excursionista i cultural com veïnal.

Cada població organitza la rebuda de la Flama a la seva manera, però compartint uns protocols mínims comuns. Arriba a les poblacions en torxes o quinqués, i s’apaga en acabar-se la revetlla. Anualment, una personalitat elabora un manifest, que anomenem missatge, que es llegirà a les poblacions on arribi la Flama just abans d’encendre la foguera.  Aquest 2016, el missatge va a càrrec d’Andreu Carranza i Font, polifacètic escriptor de les terres de l’Ebre.  Arribada la Flama, la foguera esdevé l’espai de trobada entre el veïnat on celebrar el solstici.

A Barcelona és rebuda al capdamunt de la Diagonal i des d’allà un seguici l’acompanya pels carrers de la ciutat fins a la plaça de Sant  Jaume, on cada equip de foc encendrà la que durà a les revetlles del seu barri.

Tothom és convidat a ser-hi  per solemnitzar aquest acte tan nostre.  En moments com aquests que estem vivint, és especialment  necessari que donem testimoni  del que som, i que aprofitem actes com aquest per manifestar-nos com un poble decidit a defensar i manifestar la nostra identitat, que ve de tant lluny i que la volem per sempre.

Podeu trobar molta més informació de tot plegat al nostre web.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre't la navegació amb característiques predefinides, el seguiment i anàlisi del teu comportament i la gestió d'espais publicitaris. L'accés i ús del web implica la teva acceptació. Per a més informació, pots accedir a la nostra Política de cookies.