“L’aigua i la gent” enceta la col∙lecció “Quaderns de la Pixerota”

Actualitat

Ressenya del nou llibre de l’historiador Eduard Boada Aragonès

L’aigua  i  la  gent.  Aspectes  de  l’Horta  de  Mont­-roig  als  segles  XVII  i  XVIII,  de l’historiador  Eduard  Boada  és  un  entenedor  estudi  del  manuscrit  titulat  “Llibre  de  las ordinacions del repartiment de las tandas de la aigua de la horta de vila de Mont­roig y decret de sa Illustrissima del any 1703”.

L’aigua  i  la  gent  enceta  la  col∙lecció  “Quaderns  de  la  Pixerota”,  un  nou  projecte editorial de Ganzell. El llibre té un preu de  venda de 10 euros i al Baix Camp es pota conseguir a:

­Reus: Llibreries Gaudí i Galatea.

­Cambrils: Galatea llibres.

­Mont­-roig: Centre Miró, papereria Rom, estanc Roigé i ermita de la Mare de Déu de la Roca.

­Internet: Llibreria online de Galatea llibres.

En paraules d’Eugeni Perea, l’autor del pròleg, L’aigua i la gent és un llibre que va “més enllà  del  tema  abordat  –el  repartiment  d’aigües  entre  hortolans  comunats–, l’obraens  subministra  dades  i  referències  sobre  nissagues  i  onomàstica, lingüística, economia, organització gremial o etnografia. Cal destacar, en aquest sentit, la capacitat organitzativa dels regants de Mont­roig a través de l’anomenat Consell d’Hortolans, que es diferencia del món estrictament pagès o de secà per la  tinença  i  ús  de  les  aigües,  en  la  línia  que  també  ho  feien  altres  comunitats rurals.”

El vell manuscrit estudiat a L’aigua i la gent fou localitzat per l’historiador Albert Manent a la Llibreria Central de Tremp. A partir d’aquí contactà amb Esther Bargalló, directora de Ressò  Mont­-rogenc  i, posteriorment,  en Miquel  Anguera,  aleshores  primer  tinent d’alcalde de Mont­-roig, es desplaçà a Tremp per tal d’adquirir­lo per al municipi per un valor de 450 euros. Actualment el manuscrit és custodiat a l’Arxiu Municipal de Mont­-roig del Camp i ara, gràcies a aquest nou quadern resta a l’abast de tothom.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre't la navegació amb característiques predefinides, el seguiment i anàlisi del teu comportament i la gestió d'espais publicitaris. L'accés i ús del web implica la teva acceptació. Per a més informació, pots accedir a la nostra Política de cookies.