Òmnium s’alia amb AFAs, caus i entitats del territori per impulsar Vincles, un nou projecte per parlar, aprendre i compartir el català

Actualitat

Antich: “Amb Vincles reprenem una de les contribucions històriques d’Òmnium, la creació d’una amplíssima xarxa per aprendre el català”

Barcelona, 2 de desembre de 2022 – El projecte Vincles impulsat per Òmnium Cultural comptarà amb la col·laboració d’AFAs, caus, investigadors i entitats socials d’arreu del territori. Vincles és un projecte que té com a objectiu multiplicar els grups informals per aprendre, parlar i compartir el català arreu del país i facilitar així l’aprenentatge i l’ús del català als nous parlants i persones nouvingudes.  Concretament, les entitats que se sumen ara al Vincles són l’aFFaC (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya), la FCEG (Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge), Identi.Cat (grup de recerca de la UOC), ACOF (Associació de Formadores), així com altres entitats d’arreu del país de diferents disciplines. “Amb Vincles reprenem una de les contribucions històriques d’Òmnium: la creació d’una amplíssima xarxa per aprendre el català, fer-ne créixer l’ús social i crear lligams amb l’entorn més proper”, ha assegurat el president de l’entitat Xavier Antich, “i tots podem ser activistes per la llengua i posar el nostre gra de sorra perquè el català segueixi sent una llengua viva amb un paper cabdal per a la cohesió social”.  

Aquest 2023 el Vincles arribarà a 1.200 nous aprenents de català en els diferents espais de conversa que es formaran arreu del país, acompanyats per 300 voluntaris. Davant de l’èxit de la prova pilot l’any 2019 amb 27 grups d’aprenentatge i més de 200 participants, l’entitat estén Vincles a altres zones del país adaptant el projecte als reptes i necessitats actuals: arribar on no arriben les classes formals, enfortir l’oralitat i crear vincles afectius. Vincles té per objectiu garantir que tots els catalans, vinguin d’on vinguin, tinguin espais on aprendre i persones amb qui utilitzar el català, generant entorns de trobada, interrelació i complicitat entre catalanoparlants habituals i persones que el volen aprendre i usar, però que habitualment no tenen on fer-ho. 

Com funciona Vincles?

Les persones nouvingudes i els nous parlants sovint tenen dificultats per accedir a l’aprenentatge del català i no troben espais ni persones de confiança amb qui parlar-lo. Per pal·liar aquesta situació, Vincles construirà grups d’aprenentatge informal, conversa i vinculació amb l’entorn a centenars d’escoles, entitats, barris i llocs de treball. Seran trobades periòdiques, un o dos cops per setmana, amb una durada d’una hora aproximadament. Els grups estan formats per una desena de persones amb dos acompanyants voluntaris, que reben formació prèvia i suport professional durant el curs. En aquests cercles s’aprèn i es parla un català oral i pràctic basat en les seves necessitats quotidianes i interessos, surten al carrer i comparteixen activitats plegats, en un entorn col·loquial, igualitari i de confiança. Així, Vincles contribueix a l’enxarxament de les persones nouvingudes i els nous parlants, creant relacions de confiança i complicitat amb persones i entitats de l’entorn que els faciliti poder utilitzar el català cada cop més en el seu dia a dia i desenvolupar un sentiment de pertinença compartit.

Qui pot ser voluntari?

Qualsevol persona pot ser activista per la llengua. No cal experiència prèvia, des de Vincles es donarà la formació, el material i tota l’ajuda necessària per ser acompanyant voluntari. Només cal omplir el formulari que apareix al web https://treulallengua.omnium.cat/ca/vincles/

A més, amb la col·laboració de l’aFFaC, les famílies que participen en AFAs també podran ser acompanyants en els grups de Vincles que es formin als centres escolars d’arreu del territori. Per la seva banda, FCEG farà possible sumar joves excaps i exresponsables de caus així com famílies, mentre es vinculen els fills i filles dels participants en els grups de Vincles amb les agrupacions del lleure en català.