Transparència

MEMÒRIA 2018

ACTIVITATS PRINCIPALS

CARTA DEL PRESIDENT
RESUM DE L'ANY

Estímadíssims socis i sòcies,

Us escric des del Tribunal Suprem, dos dies abans de l’al·legat final de les defenses en què els presos fem ús del nostre dret a l’última paraula. Ens reafirmarem en tot el que vam fer. No hi ha ni un bri de penediment, sinó tot al contrari: Ho tornarem a fer. Com ens ensenyà Thoreau, “l’única obligació que tinc dret a assumir és la de fer en cada moment el que cregui just”.

Visc el Judici a la Democràcia i la presó com a altaveus potents de denúncia d’aquesta vulneració de drets humans, i alhora soc molt conscient del sacrifici col·lectiu que estem fent. Però estic més convençut que mai que la defensa dels drets fonamentals i l’exercici de la desobediència civil són instruments imprescindibles per millorar la societat. Us demano que ni la presó ni la repressió no siguin cap topall, sinó un estímul per no renunciar mai als drets socials ni a la sobirania nacional.

Les Nacions Unides han denunciat l’empresonament dels presos polítics, però l’Estat espanyol ens segueix acusant al costat de l’extrema dreta i el totalitarisme.

Demà farà 600 dies que en Jordi Sànchez i jo som a la presó. Certament, són molts dies, però cap no ha estat en va. Com a entitat ens hem de sentir orgullosos de la maduresa que hem assolit. Avui som un referent de transversalitat i empatia, i també de determinació i compromís insubornables. Estic convençut que, amb el temps, les penes que vindran els pesaran més a ells que a nosaltres.

El 2018 ha estat un any de molt esforç, i us vull donar les gràcies a cadascun dels 170.000 socis que avui feu l’entitat. Hem seguit treballant pels grans consensos de país, com la plataforma Som el 80% o la campanya “Demà pots ser tu”. I hem enfortit la denúncia internacional de la vulneració de llibertats amb referents com Angela Davis o Noam Chomsky, o amb la potent campanya d’estiu “Llibertat presos polítics”, dirigida als turistes que ens visiten cada any.

Amb la cultura també com a model de vida. És així com, en la majestuositat del Palau de la Música catalana, hem vist el món des de tots els prismes que ens regala en Quim Monzó. Mig segle de premi d’Honor de les Lletres Catalanes, que vol dir el mestratge de 50 veus privilegiades. El Tinter va tenir més participants que mai, el festival VOC d’audiovisuals en versió original en català va arribar a nous racons dels Països Catalans, i el foc de la Flama del Canigó va unir tot allò que l’Estat, amb els exilis i les presons, pretenia separar.

Al juny, vaig tenir l’enorme privilegi de sortir reelegit president de l’entitat. Com va dir l’estimat vicepresident Marcel Mauri el dia que vaig entrar a la presó, “el president d’Òmnium Cultural l’escolliran sempre els socis i sòcies d’Òmnium Cultural i ningú més”. També en nom de tota la Junta Directiva, gràcies a tothom per la confiança. Agraïment etern també a totes les juntes arreu del territori i als magnífics professionals de la casa.

Sentir-nos una gran família fa que tot valgui la pena. Sabem que els qui ens van precedir en circumstàncies molt més adverses no van defallir i plegats, cadascú des d’on li pertoqui, només podem fer que persistir. Convençuts que “resistir és vèncer”.

Que res ni ningú us prengui mai el somriure.

De tot cor,

Jordi Cuixart
10è. President d’Òmnium Cultural

Presó de Soto del Real, Madrid,
8 de juny del 2019

DADES ECONÒMIQUES

INGRESSOS

0 %
Quotes de socis
0 %
Donatius i patrocinis
0 %
Activitats
0 %
Ajuts públics i locals

DESPESES

0 %
Activitats i campanyes
0 %
Funcionament ordinari
0 %
Personal
0 %
Promoció i difusió

PER QUÈ ÉS IMPORTANT
LA TEVA AJUDA?

SOM ÒMNIUM

Creixement de socis l’any 2018

GENER

0

FEBRER

0

MARÇ

0

ABRIL

0

MAIG

0

JUNY

0

JULIOL

0

AGOST

0

SETEMBRE

0

OCTUBRE

0

NOVEMBRE

0

DESEMBRE

0

Perfil dels socis

0 %
dones
0 %
homes

Edat dels socis

0 %
46-65 anys
0 %
0-16 anys
0 %
+65 anys
0 %
17-30 anys
0 %
31-45 anys

VOLUNTARIS

2017

0

2018

0

1.671 voluntaris respecte de l’any 2017

EMPRESES DONADES D'ALTA

194 EMPRESES

L’any 2018 un total de 194 empreses i organitzacions s’han donat d’alta a Òmnium.

QUI SOM?

Som una entitat sense ànim de lucre que defensa els drets civils i les llibertats a través de campanyes en favor de la cultura, els drets civils i la cohesió social.

QUÈ FEM?

Des de fa més de 57 anys treballem per fomentar la llengua catalana, la cohesió social, l’educació i la cultura per construir, a través d’aquests valors, una societat activa, crítica, integradora i cívica.

QUÈ DIEM?

Des de la Seu Nacional de Barcelona i amb 41 seus a tot el territori comuniquem els 20 projectes d’àmbit nacional i més de 400 activitats locals i comarcals.

COL·LABORA

A Òmnium hi treballen més de 100 professionals i hi ha més de 500 càrrecs voluntaris que formen les juntes territorials i nacional. Cap projecte podria ser possible, però, sense la col·laboració dels nostres socis i voluntaris.