Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

119.100 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

119.100 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Calendari 2017 de tradicions i costums

El calendari festiu català a l'abast de tothom

El Calendari de tradicions i costums d'Òmnium Cultural recull les festes tradicionals i populars més significatives dels Països Catalans, així com els costums i elements gastronòmics que els acompanyen. L'objectiu del calendari és donar a conèixer aquest imaginari col·lectiu i assenyalar les dates que tenen incidència en la quotidianitat de les persones que viuen al nostre país.

 El calendari 2017, dedicat a les tradicions i costum populars i tradicionals dels Països Catalans

L'edició d'enguany se centra en les tradicions i costums dels Països Catalans. Si per alguna raó inimaginable no poguéssim utilitzar més els actuals mesos de l’any amb el seu nom com a referència del pas del temps, festes i celebracions servirien perfectament a aquesta finalitat. l’any català està marcat per unes fites que doten de pel sentit determinats moments. Tant és així que seria difícil, per exemple, pensar en un inici d’hivern sense Nadal, una primavera sense Sant Jordi, un estiu sense festes majors o una tardor sense Castanyada.
 
Les celebracions i activitats del calendari anual ja siguin de caire lúdic, religiós, polític o una barreja de tot plegat posen color a la grisa comptabilitat dels dies. Algunes provenen de la nit dels temps –com Sant Joan- altres són més recents del que semblen -les havaneres- però en el moment en què la gent les fa seves, entren en l’imaginari col·lectiu amb títol d’igualtat. Totes són importants.
 
La saviesa popular ha sabut mantenir les festes, celebracions i pràctiques a través dels decennis adaptant-les a l’esperit de cada època. D'aquesta manera, seguim fent la passejada dles Tres Tombs en un món de camions, gaudint del Carnestoltes en una societat secularitzada, o buscant bolets al bosc en el temps de les compres per Internet. Un canvi d'aquest tipus també passa amb l'11 de setembre que, sense oblidar el 1714, està mutant els darrers anys en una nova èpica orientada al futur. 
 
Igualtat i adaptabilitat són probablement els factors clau que expliquen la persistència d'aquestes fites en el calendari català. Sense oblidar que es tracta d'esdeveniments inlcusius als quals tothom s'hi pot sumar per gaudir de la màgia i sentir-se part integran d'una comunitat.
Notícies

El Calendari de tradicions i costums 2017 ja es pot adquirir en més de 190  punts de venda d'arreu dels Països...


El calendari il·lustra les festes tradicionals i populars més rellevants dels Països Catalans,...
 
El Calendari de tradicions i costums 2016, que enguany està dedicat monogràficament a les...
Si vols guanyar el calendari d'Òmnium Cultural que enguany està dedicat a les llegendes populars dels Països Catalans...
Encara ens queden exemplars del calendari de Tradicions i Costums 2016, dedicat als jocs...
L'edició d'enguany se centra en les llegendes populars. Al llarg de la història l'ésser humà...

Els jocs populars catalans són els protagonistes del calendari de...

Calendari TIC_edicions anteriors

Edicions anteriors

Calendari de tradicions i costums 2017


Calendari de tradicions i costums 2016

Descarrega'l: Calendari 2016

Calendari de tradicions i costums 2015
Jocs populars i tradiconals dels PaÏsos Catalans 

El calendari 2015 ha estat dedicat als jocs popular i tradicionals. Tota la vida, de manera natural, els nens i nenes s'han divertit i han après amb tot tipus de jocs i joguines: al carrer, amb jocs més físics, i dins de casa amb jocs més intel·lectuals. Ja és hora que donem als jocs la importància que es mereixen i recuperem els jocs tradicionals com el mocador, el cavallfort, arrencar cebes, les bitlles o els patacons. Divertim-nos i demostrem que som grans perquè encara sabem gaudir com els petits.
Descarrega'l : Calendari 2015Calendari de tradicions i costums 2014


Els gremis que van defensar la ciutat de Barcelona.  Coincidint amb el tricentenari de la Guerra de Successió, el calendari està dedicat als gremis i oficis que, agrupats en la Coronela van participar en la defensa de la ciutat de Barcelona davant les tropes borbòniques al setge de 1714. El calendari, dissenyat per Sergi Freixes i il·lustrat per Edgar Ramírez, es pot comprar en més de tres-centes llibreries i punts de venda d'arreu dels Països Catalans.
Descarrega'l: Il·lustracions del calendari 2014


Calendari de tradicions i costums 2013

El calendari 2013 està dedicat a la gastronomia i incorpora les menges que pertoquen a les celebracions festives de cada mes, des del tortell de reis, passant pels calçots, els bunyols, les coques, el rostit, el pa amb tomàquet, les castanyes i l’escudella. L'il·lustrador Christian Inajara ens sorprèn amb la seva tècnica i amb ella ens capbussa en la nostra gastronomia tant variada, bon profit!

Descarrega'l:  Calendari 2013
Il·lustracions del calendari 2013


Calendari de tradicions i costums 2012


El calendari del 2012 està dedicat, monogràficament, als instruments i les formacions musicals que ens endinsen en les nostres festivitats més arrelades. Cada mes inclou una agenda musical, que recull els festivals de música tradicional d’arreu de Catalunya programats per al 2012 i algunes de les dates més assenyalades dins el calendari musical català. En les il·lustracions hi trobareu l’empremta de Jordi Borràs, que amb els seus dibuixos ens apropa a la tradició del cartellisme català.

Descarrega'l:  Calendari 2012
Il·lustracions del calendari 2012


Calendari de tradicions i costumms 2011


Disseny d'Eduard Roca i il·lustracions de Gina Portillo, que va interpretar gràficament una dotzena de les dates més assenyalades. És un calendari pensat per poder-lo penjar a la paret. Els dibuixos es poden descarregar en color o en la versió en  blanc i negre, per si es volen utilitzar com a material pedagògic per acolorir.

Descarrega'l:  Calendari 2011
Il·lustracions en blanc i negre del calendari 2011


Calendari de tradicions i costums 2010


Dissenyat per Eduard Roca i il·lustrat per Roser Arimany. El calendari, pensat per penjar a la paret, és en format DINA3 i té una il·lustració per mes que fa referència a un element tradicional relacionat amb el cicle festiu. Els dibuixos es poden descarregar en color o en la versió en  blanc i negre, per si es volen utilitzar com a material pedagògic per acolorir.

Descarrega'l: Calendari 2010
Il·lustracions en blanc i negre del calendari 2010

Calendari de tradicions i costums 2009


El calendari s'edità en format de paret i de butxaca. El disseny gràfic és d’Eduard Roca i les il·lustracions, de Carles Ballesteros. Les il·lustracions, entre les quals podem trobar la de la senyora Quaresma, la de la castanyera, la del cagatió o la dels pastorets, es poden descarregar en color i també en blanc i negre per tal que es puguin imprimir i acolorir.

Descarrega'l:  Calendari de butxaca 2009
Calendari de paret 2009
Il·lustracions en color del calendari 2009
Il·lustracions en blanc i negre del calendari 2009
 

Recursos Didàctics Tradicions i Costums

Recursos

Fitxes de tradicions i costums 
>  Individual
Cicle Nadalenc
El Carnestoltes 
Els focs de Sant Joan 
La Castanyada
Sant Jordi
La festa de l'arbre 
La festa major 
Els tres tombs 
Quaresma 

*Descarrega't la fitxa fent clic damunt del document

> Recull
Et pots descarregar en un sol document totes les fitxes que has consultat individualment amb diferents formats:
Recull de fitxes de tradicions i costums pdf  
Recull de fitxes de tradicions i costums amb tiff


Fitxes, jocs i dibuixos de tradicions i costums
Tradicions i costums
Aquí tens les Il·lustracions del calendari  2017  amb blanc i negre. Pots imprimir-les a casa i explicar als més petits la tradicions dels tres tombs, la festa de l'arbre, els bunyols de Quaresme o els Focs de Sant Joan! 

Llegendes populars                                                                                                                                                         
l·lustracions del calendari 2016 amb blanc i negre    
Fitxa 1- fet històric o llegenda?
Fitxa 2- Protagonistes de les llegendes
Fitxa 3- Les llegendes del Calendari
Fitxa 1, 2, 3  de llegendes populars i solucionari                                                                                                                                                     

Jocs populars i tradicionals           
Recull de jocs populars i tracionals dels Països Catalans del calendari de tradicions i costums 2015