Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

116.769 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

116.769 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Nit de Santa Llúcia 2014


El 22 de desembre de 2014, el Gran Teatre del Liceu de Barcelona acollí la 64a Nit de Santa Llúcia – la Festa de les Lletres Catalanes. Uns 2.000 assitents van seguir en directe el lliurament de fins a vuit premis alternats amb l'espectacle “La llum d'un país” (fotogaleria i vídeo de la gala).


 
El 55è premi Sant Jordi de novel·la va recaure en Joan Carreras per l'obra L’àguila negra, el 56è Carles Riba de poesia a Hilari de Cara per Refraccions i el 17è Mercè Rodoreda de contes i narracions en M. Mercè Cuartiella per Gent que tu coneixes. En l’àmbit de literatura infantil i juvenil, El 52è Josep Maria Folch i Torres de novel·les per a nois i noies el va obtenir Lluís Prats per Hachiko. El gos que esperava, i el 41è Joaquim Ruyra de narrativa juvenil va recaure en Alejandro Palomas per Un fill.
 
El 1er Premi Frederic Roda 2014 de textos teatrals fou per a l’obra Boira, de Lluïsa Cunillé. Es va lliurar també el 5è Premi Òmnium Cultural de Comunicació, en reconeixement a la trajectòria del programa de TV3 30 Minuts, i el Premi Internacional Joan B. Cendrós, atorgat ex aequo a l'escriptor gallec Suso de Toro i al periodista francès Henry de Laguérie.ACTE DE LLIURAMENT: LA LLUM D’UN PAÍS
 
L’espectacle de la 64a Nit de Santa Llúcia girava, conceptualment, al voltant d’una idea: la llum d’un país. La llum entesa com a potencial creador, com a metàfora del dinamisme cultural i símbol de la força de la gent.
 
La llum com a llavor de futur, d’esperança. Una llum integradora, rica i diversa. Una llum intensa, que vol ser una finestra al món. La llum com a símbol d’un crit de llibertat, de la voluntat de ser de tot un poble.
 
Una llum que ve de lluny, del 1714 i de més enllà, convertida en  esperança per renéixer, esperança pel futur que tenim a tocar. Una llum nova, diversa, rica, generosa, forta, plena de matisos i colors. I els infants, amb més futur que passat, com a portadors d’aquesta aquesta esperança.
 
Com no podria ser d’altra manera al Gran Teatre del Liceu en una Festa de les Lletres Catalanes, l’espectacle es vertebrava a partir de la música i la paraula. Marc Timón, un dels nostres compositors més internacionals, renovador de la música de cobla, creà la banda sonora d’aquesta Nit de Santa Llúcia, i l’estrenà en aquest espai tan simbòlic de la ciutat de Barcelona.
 
Sota la seva batuta, una formació musical singular, integrada per instruments diversos, i la presència contundent del cant coral, que representa la cultura, la llengua, la diversitat i la tradició associativa del país. L’element coral permet transmetre alhora la suma d’individus, de veus diverses, enfilant una mateixa melodia i iniciant un mateix camí.
 
L’actriu Sílvia Bel, ambaixadora de les lletres catalanes en molts escenaris del país, hi posà la paraula i va exercir un doble paper: el de conductora de l’acte i el d’actriu, tot donant veu als nostres poetes sobre les melodies jazzístiques de Manel Camp al piano.
 
I Manolo Alcántara, corèograf i artista del moviment, va posar la màgia visual a un espectacle que es desenvolupà sobre un espai escènic íntim, sobri, però alhora lluminós i espectacular. Tot plegat fou el reflex d’una cultura arrelada i diversa, oberta al món i encarada cap al futur. La llum d’un país, una llavor que reneix. I es multiplica.
Muriel Casals: “Volem que el somni es faci realitat”

La presidenta d’Òmnium, Muriel Casals féu el primer discurs institucional (llegir-lo íntegre), abans de Ferran Mascarell, el conseller de Cultura de la Generalitat, i de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, qui donà pas al Cant dels Segadors per cloure l’acte.

La presidenta d'Òmnium va afirmar que “La cultura és una estructura d’estat. Per tot això, la Festa d’avui és també una festa de reivindicació. Voldríem que la llengua i la literatura catalanes gaudissin d’una plenitud pròpia de qualsevol país normal. La nostra cultura encara no té un Estat”.

En aquest sentit, Muriel Casals també féu referència a l'èxit del 9N i el moment polític, en un any molt especial: “Hem de saber aprofitar l’extraordinari èxit del 9N i ho hem de fer abans de les eleccions municipals i del cicle electoral espanyol. Malgrat totes les dificultats, nosaltres vam anar a votar, vam dipositar una papereta amb la resposta que fins fa poc era un somni. Aquest somni és ara més a prop, malgrat les querelles contra el president Mas, la vicepresidenta Ortega i la consellera Rigau a qui vull expressar en nom d’Òmnium i dels seus 46.000 socis, el nostre suport”.

“Malgrat el mal ús de la justícia per part de les autoritats del govern espanyol, farem realitat un somni i no permetrem que ens el malmetin. Només podem imaginar que el que varem començar junts ho acabarem junts. Volem la independència per dignitat, per radicalitat democràtica i per justícia social. No volem que torni a ser un somni, ara volem que es faci realitat”, va concloure Casals.

ACTIVITATS PRÈVIES

Prèviament a la Nit de Santa Llúcia, diverses activitats culturals ompliren els barris de Barcelona de lletres i música. Les activitats, organitzades per les seus d'Òmnium Cultural de la ciutat, foren les següents:

Diumenge 14 de desembre, 12:00, des de la plaça del Diamant (Gràcia )
Cercavila poètica
Cercavila poètica, per diferents places del barri, acompanyats per la xaranga La Mentireta i de Rapsodes de Gràcia per reivindicar la poesia catalana d'una manera visible i divertida. Activitat gratuïta.
 
Dimarts 16 de desembre, 19:00 h, a la seu del Districte de l'Eixample (c. Aragó, 311)
Concert i recital de tuitpoemes
Concert de música melòdica amb piano intercalada amb poemes curts amb la Cristina Company i el Pere Pèries. Entrada gratuïta.

Dijous 18 de desembre, 20:00 h, a L'Espiga de Les Corts (c. Joan Gamper, 30)
Meritxell Gené diu Màrius Torres
Recital de la cantautora Meritxell Gené sobre poemes de Màrius Torres musicats. Entrada gratuïta.

Divendres 19 de desembre, 20:00 h, a l'Escola Drassanes (Carrer Nou de Sant Francesc, 11)
Concert de Túrnez & Sesé
Entrada gratuïta       
  
Dissabte 20 de desembre, 11:00 h,  a la Plaça Bonet i Moixí (Sants)
Poesia, música i rap            
Lectura de poemes amb acompanyament de guitarra i actuació del Cor de Sant Medir de Sants, Francesc Mir i rap amb Póker d'Asos. Entrada gratuïta.

Dilluns, 22 de desembre, a les vuit del vespre al Gran Teatre del Liceu (La Rambla, 51-59, Ciutat Vella) 
64a Nit de Santa Llúcia
Lliurament dels premis Sant Jordi, Mercè Rodoreda, Carles Riba, Frederic Roda, Folch i Torres, Joaquim Ruyra, Internacional Joan B Cendròs i Òmnium de Comunicació en el transcurs d'un espectacle teatral, literari i musical retransmès en directe per TV3. Informació sobre la venda d'entrades, aquí.

I del 4 al 19 de desembre, a les xarxes socials
#llegeixoBCN
Acció participativa a les xarxes (Twitter, Facebook, Instagram) amb fotografies vinculades als espais literaris de la ciutat. Concurs amb un premi per a la millor fotografia

 
#llegeixoBCN

Fes fotos dels espais on t'agrada llegir, comparteix-les a les xarxes i aconsegueix que la teva fotografia sigui a la Nit de Santa Llúcia.Bases del concurs:

1) Quin és el teu espai preferit per llegir? El sofà de casa? Un parc? El cafè del barri? Fes-hi una fotografia i comparteix-la.

2) Fes-te seguidor del compte d’Òmnium a Instagram (@omniumcultural) o bé a Twitter (@omnium) o a Facebook , en funció de la xarxa on vulguis publicar la teva fotografia.

3) Comparteix la fotografia a les xarxes socials acompanyada de l’etiqueta #llegeixoBcn i una menció a Òmnium Cultural (@omniumcultural a Instagram, @omnium a Twitter, /omniumcultural a Facebook). Si pots, geolocalitza-les.

4) Totes les fotografies del concurs han de ser pròpies.

5) No hi ha límit de participació: pots penjar tantes fotografies com vulgui fins les 23:59 h del dijous 18 de desembre. El guanyador es farà públic el divendres 19 de desembre al migdia.

6) El premi són dues entrades per assistir a la Nit de Santa Llúcia al Liceu, el 22 de desembre, i la projecció de la fotografia guanyadora durant la gala de lliurament dels premis, que es retransmet en directe per TV3.
 

Jo #llegeixoBcn i tu?


Podeu veure les fotos dels participants a TwitterFacebook Instagram.
 

Més informació al web www.nitdesantallucia.cat