Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

116.769 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

116.769 socissocis a tot el món

Saber-ne més

PHLC - 2018 - El Premi d'Honor

El Premi d'Honor

Història


El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes és un reconeixement a la trajectòria intel·lectual instituït per Òmnium Cultural l'any 1969. Segons les bases, "el premi és atorgat a una persona que per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans".

El 1968 Josep Benet va proposr a la Junta Consultiva d’Òmnium Cultural la creació del Gran Premi de les Lletres Catalanes. Maria Aurèlia Capmany, membre d'aquest òrgan consultiu, va suggerir el nom de Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Després d’un debat, fou proposat el projecte a la Junta Directiva d’Òmnium Cultural, que el va acceptar i va encarregar al mateix Benet d’escriure’n les bases. Des de 1969 Òmnium ha atorgat el guardó anualment, i de forma ininterrompuda, a 50 personalitats

El premi, que es concedeix anualment, té una dotació econòmica de vint mil euros i no pot ser repartit entre diferents persones ni declarar-se desert. El jurat està format per nou persones d'àmplia representativitat intel·lectual i es renova per terços cada dos anys, a proposta de la junta directiva d'Òmnium Cultural.

El lliurament del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes té lloc el mes de juny, en el transcurs d'un acte solemne al Palau de la Música Catalana de Barcelona, amb presència de persones de l'àmbit cultural, polític i social del país.


El guardó


El 1994 Òmnium Cultural va encarregar a l'escultor Ernest Altés la realització d'un guardó per lliurar-lo a la persona premiada. Aquell any, en un acte solemne al Palau de la Generalitat, es van lliurar amb caràcter retroactiu els vint-i-cinc guardons als premiats d’honor anteriors, o bé als seus hereus. Fins l'any 2005 el guardó era cada any igual: estava fet de ferro i basalt. Però el 2006, i d’acord amb la renovació de la imatge de l'entitat, es va decidir fer un nou model, tot mantenint l'esperit de l'anterior.

A partir de l’edició del 2006 el guardó té una estructura fixa de ferro, basada en les quatre barres i el nou logotip d’Òmnium, a la que s’hi adjunta el còdol d’algun riu dels territoris de parla catalana: el 2006 va ser del riu Segre, el 2007 del Ter, el 2008 del Llobregat i el 2009 del Francolí.

A partir de l’edició de 2010, aprofitant que el nom del guardonat es coneix d’antuvi, el còdol triat és d’algun indret relacionat amb la persona que el rep. Així el 2010, en homenatge a l’obra de Jaume Cabré, del riu Pamano, al Pallars Sobirà. El 2011, a la riera que baixa de la serra de la Mussara, al Baix Camp, una zona amb la qual Albert Manent té un fort lligam personal i familiar. El 2012, a Mallorca, a la badia de Palma, ciutat on va néixer Josep Massot i Muntaner. El 2013, es va triar un còdol de la platja de la Barceloneta, un dels indrets més emblemàtics i populars de la ciutat on va néixer Josep M. Benet i Jornet. I el 2014 del Riu d’Alboi, que és el nom que pren un tram del riu Albaida (afluent del Xúquer) al seu pas per la ciutat natal de Raimon, Xàtiva. El 2016 el còdol és va recollir a Ses Coves, a Sa Ràpita, on en Joan Veny anava a banyar-se d’infant des de Campos, el seu poble natal. El 2016 de Cala Varques, a prop del Port de Manacor on Maria-Antònia Oliver passava els estius de petita. I l'any passat es va recollir al riu Serpis, al seu pas per Alcoi, ciutat natal d'Isabel-Clara Simó.
 


Bases del Premi


El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes fou instituït per Òmnium Cultural, a proposta de la seva Junta Consultiva, l’any 1969.

És atorgat a una persona que per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel•lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.

Qualsevol candidat haurà de ser una figura reconeguda per alguns sectors de la cultura catalana. La seva obra ha d’haver assolit una maduresa i ha d’haver estat publicada.

Cada membre del Jurat, si presenta candidats, ha de dur a la reunió plenària en què es decideix el Premi un currículum de cada candidat amb una breu justificació escrita per la qual considera que mereix el Premi.

Aquest Premi, dotat anualment per l’associació Òmnium Cultural amb vint mil euros, no pot ser dividit ni tampoc declarat desert.

La concessió del Premi és confiada des de bon principi a un Jurat, que és integrat per nou persones de reconegut prestigi en l’àmbit intel•lectual.

La composició del Jurat es renova per terços cada dos anys, a proposta dels membres cessants (els més antics en el Jurat) i de la Junta Directiva d’Òmnium Cultural.

El veredicte és adoptat per la majoria dels membres assistents a la reunió del Jurat.

El veredicte es donarà a conèixer públicament a través dels mitjans de comunicació. L’acte de lliurament del Premi d’Honor es farà en un termini d’entre tres i cinc mesos després de la seva proclamació pública.


Membres del jurat


El jurat del Premi d’Honor està integrat per nou membres que es renoven per terços cada dos anys. Vegeu la relació de persones que integren el jurat del 2017:Margarida Aritzeta i Abad (Valls, 1953)
Escriptora, Doctora en Filologia Catalana i professora de literatura a la URV

Marc Artigau i Queralt (Barcelona, 1984)
Narrador i dramaturg

Fina Birulés i Bertran (Girona, 1956)
Doctora en Filosofia i professora de la Universitat de Barcelona

Marta Buchaca i Alemany (Barcelona, 1979)
Dramaturga, directora de teatre i guionista

Martí Domínguez i Romero (Madrid, 1966)
Biòleg, escriptor i periodista

Lluïsa Julià i Capdevila (Barcelona, 1958)
Doctora en Filologia Catalana i crítica literària

Isidor Marí i Mayans (Eivissa, 1949)
Sociolingüista i cantautor. Membre de la Secció Filològica de l'IEC

Joan Mas i Vives (Maria de la Salut, Mallorca, 1951)
Crític literari, filòleg i escriptor. Catedràtic de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB.  

Anna Sallés i Bonastre (Labruguiere, França, 1940)
Historiadora, professora jubilada d’Història Moderna i Contemporània a la UAB.
Col·laboradors


 Amb la col·laboració de


Amb el suport de