Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

119.100 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

119.100 socissocis a tot el món

Saber-ne més

"Catalans want to vote" fa sentir el clam del 9N a Europa

"Catalans want to vote" fa sentir el clam del 9N a Europa

Vuit capitals europees, Barcelona, Berlín, Brussel·les, Ginebra, Lisboa, Londres, París i Roma, han viscut aquest diumenge una actuació castellera simultània que ha fet sentir el clam del 9N a Europa. L'Acció “Catalans want to vote – Human towers for democracy” ha internacionalitzat el cas català, amb rèpliques a 46 ciutats catalanes, així com a Santiago de Xile, Mont-Real i Pamplona (Navarra). L'acció s'ha fet amb èxit arreu, amb una aixecada total de més de 70 castells i la participació de 5.000 castellers (fotogaleria Europafotogaleria diverses ciutats).
 

Un padrí ha acompanyat l'actuació castellera en cada capital europea i ha llegit el manifest de la diada “Catalans want to vote” (català, castellàanglès, francès, italià, portuguès i alemany).
 

A les 12 del migdia a l'Alexanderplatz Berlín, apadrinats per l'entrenador Pep Guardiola, els Xics de Granollers han fet un 5 de 7. A la Grand Place de Brussel·les, apadrinats per l'actor Sergi López, els Castellers de Vilafranca han aixecat un 3 de 8. A la Place des Nations de Ginebra i apadrinats per l'actor Joan Mompart, els Xiquets de Reus han fet un 4 de 7. A la Torre de Belém de Lisboa, apadrinats pel dramaturg Helder Costa, els Castellers de Sants han aixecat un 3 de 8. A la Tower Bridge de Londres i apadrinats per l'historiador Paul Preston, la Colla Jove Xiquets de Valls ha fet un 5 de 7. Al Champ de Mars de París, davant la Torre Eiffel i apadrinats pel músic Jordi Savall, la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha fet un 4 de 8. Finalment, a la plaça Giancolo de Roma, els Bordegassos de Vilanova i la Geltrú han fet un 4 de 7.


 

El punt central a Catalunya ha sigut la Plaça Gaudí de Barcelona, davant de la Sagrada Família. Allà, la colla castellera de la Sagrada Família ha aixecat un 3 de 7 mentre una pantalla projectava simultàniament la resta de castells a Europa. Tot seguit, la presidenta d'Òmnium, ha llegit el manifest en català, al costat de Jordi Carbonell, vicepresident de la Coordinadora de Colles Castelleres, i d'altres persones que l'han llegit en italià, anglès, alemany, portuguès i francès. és un acte democràtic allò que demanem els catalans. “Els catalans volem votar i volem decidir el nostre futur amb un referèndum. Fem una crida a tots els ciutadans europeus: l'Europa del futur, la volem aixecar amb vosaltres”, destaca el manifest. El grup de música Strombers ha tancat la vetllada davant la Sagrada Família.
 

D'altra banda, també ha destacat a Catalunya l'actuació dels Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Sabadell a la plaça Sant Jaume de Barcelona, que han fet un pilar per “Catalans want to vote”, coincidint amb el 45è aniversari de la colla local. L'acció també s'ha fet a la porta de Salses (Catalunya Nord), Andorra la Vella o Algemesí (País Valencià). “Catalans want to vote” ha internacionalitzat així la consulta del 9N amb la força dels castells, reconeguts com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i símbol dels valors que projecta la cultura catalana al món.


Informació, imatges i web

El projecte d'Òmnium compta amb un web www.catalanswanttovote.cat on s'hi pot trobar tota la informació referent a aquesta acció d'internacionalització del fet català. D'altra banda, tots aquells que vulguin seguir l'esdeveniment per les xarxes socials ho poden fer a través de l'etiqueta #catalanswanttovote. Així mateix, l'Agència Catalana de Notícies (ACN) ha creat un pool gratuït des d'on tots els mitjans poden agafar cròniques, imatges i vídeos de l'acció. El pool és http://pool.acn.cat/.

 

La Coordinadora de Colles Castelleres i la comunitat catalana a l'exterior, suports claus

El projecte compta amb el ple suport de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya que ha tingut un paper clau en fer possible l'èxit de la iniciativa implicant-se des del primer dia en el treball de comunicació i suport amb les colles castelleres d'arreu del país. Així mateix, cal destacar el treball de les comunitats catalanes a l'exterior que a través dels respectius Casals Catalans i dels nuclis de l’ANC Exterior  en cadascuna de les ciutats europees estan treballant per convertir el 8 de juny en un clam del fet català arreu d'Europa. També hi ha col·laborat el portal VerkamiCatalans al món, els supermercats Bonpreu i la marca Llet Nostra. A més, els mitjans oficials del projecte són: l’AraEl Punt AvuiNacióDigitalVilaWebEl Singular DigitalDirecte i el Racó Català.
 

Més informació a www.catalanswanttovote.cat i Facebook

 
Pertany a

Quan
08 juny 2014

Territori/s


Compartir