Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

99.230socis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

99.230socis a tot el món

Saber-ne més

«Cavar la pròpia tomba» de Montserrat Espallargas, 26è premi Ferran Canyameres de novel·la

Guanyadors premis Nit del Misteri 2017
El passat 28 de juny va tenir lloc una nova edició de la Nit del Misteri, la 29a, que va entregar un total de 7 premis.

 

L'escriptora terrassenca Montserrat Espallargas es va emportar el guardó Ferran Canyameres de novel·la amb la seva novel·la «Cavar la pròpia tomba», un relat que sorgeix a partir del darrer conte del seu llibre «Vides de filferro» (editat per Pagès editors), titulat el «Clan de Sa Ràpita», amb el qual va rebre el LII Premi Recvll de Narrativa Joaquim Ruyra.

La idea se li va ocórrer quan va llegir que Carme Riera que també havia guanyat el mateix premi que llavors duia el nom de Francesc Puig i Llensa amb el text «Te deix, amor, la mar com a penyora» i que amb el mateix leivomitv va escriure un recull de contes.

El premi Ferran Canyameres de narracions curtes se'l va emportar el sabadellenc Xavier Vidal Alemany amb l'obra «El Dilema», premi del qual el jurat destaca l'alt nivell de les obres i les dificultats que ha tingut per decidir un guanyador.

També el jurat del premi de novel·la ha remarcat el nivell de les obres rebudes. Van quedar finalistes dues de les 14 obres presentades i el jurat per la mínima es va decantar per «Cavar la pròpia tomba».

Tant el premi Enric Gall de poesia com el premi Maria Rovira en el nivell de 17-19 anys van quedar deserts per la baixa qualitat de les obres presentades. No va ser així amb el premi Montserrat Oller que una vegada més, en la categoria de 6è, el resultat del jurat va ser tan ajustat que va decidir donar un accèssit a la segona obra per la seva qualitat.

Aquest any, seguint la iniciativa iniciada l'edició anterior, s'ha editat un petit llibret de butxaca amb el recull de totes les obres guanyadores (excepte el premi de novel·la que l'edita Pagès Editors), per donar-lo als premiats i als assistents. L'any passat, per raons de temps, va ser amb la portada en blanc, i per això enguany s'ha proposat un concurs a l'Escola d'Art i Disseny de Terrassa. Montse Gonzàlez és l'autora de la portada guanyadora que, a banda de ser publicada, també ha rebut un obsequi. Aquest és un nou premi que s'establirà en les futures edicions dins la Nit del Misteri.

L’acte ha comptat amb la presència del regidor de Cultura de l'Ajuntament de Terrassa, Jordi Flores i de la regidora de Ciutadania i Qualitat Democràtica, Meritxell Lluís i els membres de la junta directiva d'Òmnium Cultural Roser Sebastià i Òscar Gimeno. També han assistit a l'acte Montserrat Canyameres i Enric Agut Canyameres, filla i net de Ferran Canyameres, a qui agraïm que hagin pogut acompanyar-nos en aquesta edició.

Com ja és representatiu a cada Nit del Misteri, el quadre de veus de «Ràdio-Teatre», dirigit per Toni Garrich, ha interpretat un fragment de la darrera novel·la guardonada, 'Tros' de Rafael Vallbona i Sallent.

A continuació tots els guanyadors de la Nit del Misteri 2017:

  • XXVI Ferran Canyameres de novel·la: «Cavar la pròpia tomba» de Montserrat Espallargas de Terrassa
  • XXIX Ferran Canyameres de narracions curtes: «El Dilema» de Xavier Vidal Alemany de Sabadell
  • XXIII Maria Rovira. Nivell 14-16 anys: «No entenc el perquè» de Lida Casamiglia de l'Escola Tecnos
  • XXIII Maria Rovira. Nivell 17-19 anys: Desert
  • XVI Montserrat Oller. Nivell 5è de primària: «El misteri de les tres germanes» de Berta Mateu Ramos de l'Escola Tecnos
  • XVI Montserrat Oller. Nivell 6è de primària: «L'última rata» d'Ona Siscart Noguer de l'Escola Montcau-La Mola. // Accèssit: «On anem Wally» de Mireia Mestres López de l'Escola Sant Miquel del Pla de Manlleu
  • XIII Enric Gall de poesia: Desert
  • Disseny de la portada del llibre: Montse González de l'Escola Municipal d'Art i Disseny de Terrassa


Des de l'any 1986, Òmnium Cultural Terrassa amb la col·laboració de l'Ajuntament de Terrassa, Editorial Pagès i la mútua La Previsió Terrassenca convoquem el premi Ferran Canyameres de novel·la en homenatge a l'escriptor terrassenc i és el premi de novel·la d'intriga més antic dels Països Catalans en el seu gènere i amb la dotació més alta, de 5.500€. Després, a partir del 1990 se li suma el Premi de narracions curtes Ferran Canyameres i actualment inclou també els premis Maria Rovira i Montserrat Oller, destinats a alumnes de primària, secundària i post obligatori, i el premi de poesia Enric Gall. Tots els premis estan relacionats amb el gènere policíac, d'intriga o misteri, menys el de poesia Enric Gall que promou els valors ciutadans.

La Nit del Misteri també compta amb la col·laboració de la Casa del llibre, la llibreria La Temerària, IN2 Informàtica Industrial i Rafael Dalmau Editor. 

Pertany a

Quan
30 juny 2017

Territori/s
Etiquetes
Nit del Misteri
Montserrat Espallargas
Ferran Canyameres
Premi Ferran Canyameres


Compartir