Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

116.769 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

116.769 socissocis a tot el món

Saber-ne més

El Poble-sec acull la seva primera edició de l'A tota veu

El Centre Cívic El Sortidor va ser l'amfitrió de l'acte.
Per primer cop d'ençà que Òmnium té seu territorial al districte de Sants-Montjuïc, es va celebrar un A Tota Veu al Poble-sec. Va ser el dijous 20 d'abril, a partir de les 18.30h, i va tenir lloc al Centre Cívic El Sortidor. Gràcies a la col·laboració del mateix centre, la CAL, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Sants-Les Corts, la Plataforma per la Llengua, la Coordinadora d'Entitats del Poble-sec i al Pla d'Acollida del Poble-sec, es van apuntar dinou parelles que van llegir poemes en catorze idiomes diferents.

La Mireia Cucala, de Radio-actius comunitari i Ràdio Cava-ret en va ser la presentadora. Puntualment, es va començar amb la benvinguda per part del codirector d'El Sortidor, Hector Iburo i les paraules de Jordi Esteban de la CAL i de Sílvia Aregall del CNL. Tot seguit, vam escoltar el primer poema en amazic, que va llegir en Mateu Lucas i l'explicació amb els motius de la seva elecció els va explicar l'Ikiss Mhmed, un noi d'origen marroquí amb un català perfecte.

A continuació, les diferents parelles van recitar poemes en búlgar, basc, alemany, italià, anglès, portuguès, castellà, guaraní, panjabi, hindi i gallec. Tots ells van ser proposats per persones que estan aprenent a parlar català al 
CNL o formen part de les parelles lingüístiques o de la Plataforma per la Llengua; un cop la seva parella catalano-parlant havia recitat en l'idioma original, elles ens el traduïren o bé n'explicaven el significat.

Enguany, el tema era l'enyor, l'enyorança. Aquest fet va provocar un parell de situacions realment emotives, quan havien d'explicar-ne els motius: a més d'una persona li brillaven els ulls recordant la terra que l'havia vist néixer i que havia hagut de deixar enrere, mentre el nombrós públic de la sala aplaudia amb força per mostrar solidaritat, comprensió i acolliment. Es va fer una mitja part, amb la intervenció del Cor AMPA de l'Escola del Bosc, totes mares i que van interpretar cançons d'arreu del món. Les seves ganes i la qualitat de les interpretacions van motivar a més d'un a bellugar-se damunt de la cadira.

En acabar la coral, el representant d'Òmnium va tenir unes paraules on reclamava l'ús i la pràctica del català en els llocs de feina, d'estudi, al carrer i a les botigues. La segona part de l'acte va acabar amb el recital d'un poema molt emotiu, aquest cop en català: L'emigrant de Jacint Verdaguer, que va recitar magistralment Carme Capdet. I abans de marxar es va llegir conjuntament El cant de l'enyor de Lluís 
Llach. Tothom va marxar satisfet i convençut d'haver fet més que un recital de poesia: gent amb orígens ben diversos i d'arreu del món havíem compartit una estona de proximitat i de cohesió social en català!


Galeria d'imatges al Facebook d'Òmnium Sants-Montjuïc
Pertany a

Quan
04 maig 2017

Territori/s
Etiquetes
Poble-sec
Òmnium Sants-Montjuïc
A tota veu


Compartir