Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

116.769 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

116.769 socissocis a tot el món

Saber-ne més

El Premi Òmnium reconeixerà cada any la millor novel·la publicada en català

"El Premi Òmnium neix de la necessitat d'augmentar el prestigi i els lectors de la literatura catalana"

Òmnium Cultural vol reconèixer cada any la millor novel·la publicada originalment en català i, amb aquesta finalitat, impulsa el Premi Òmnium a la Millor Novel·la en Llengua Catalana de l'Any. Es vol prestigiar així la literatura catalana dins i fora del propi àmbit cultural, tot creant un catàleg de les millors novel·les i fomentant-ne les traduccions. Alhora, es vol eixamplar el públic lector de literatura catalana. "L'objectiu és que els autors, la nova Rodoreda, el Joanot Martorell o el Víctor Català del segle XXI, puguin formar part del cànon d'autors que proposem amb el premi", ha explicat el president d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart.

"Aquest premi neix de la necessitat imperiosa de fer que augmenti el prestigi que ja té la literatura catalana", ha dit Cuixart, "així de com potenciar la llengua i fer créixer el nombre de lectors". "Seguim convençuts que la llengua i la cultura són l'element que cohesiona els Països Catalans". "Des d'Òmnium sempre ens ha preocupat que la nostra literatura pugui viure en un país normal", ha afegit Cuixart. 


Objectius i dotació econòmica del guardó

El premi busca incrementar els lectors de narrativa en català i està dotat amb 20.000 euros directes per a l'autor guardonat i 5.000 euros més que es destinaran a fer promoció de la novel·la. Segons Cuixart, el premi es crea "amb tota l'ambició del món" i "el volem igualar a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt de novel·la en francès, el Man Booker en anglès o l'Strega en italià".

El comitè de selecció serà l'encarregat de fer la primera tria d'entre totes les novel·les publicades durant l'any natural. Aquest comitè ja està constituït formalment i l'integren persones independents. Són el crític i editor de 'Núvol' Bernat Puigtobella, Olga Federico i Mireia Perelló de la llibreria La Impossible, i la bibliotecària Carme Fenoll. Aquest comitè tindrà enllestida la primera selecció al novembre i passarà la feina al jurat, que tindrà a les seves mans la deliberació final. 

El jurat estarà format per cinc persones de reconegut prestigi en l'àmbit acadèmic o cultural, independents i sense vincles editorials. Valorarà les obres seleccionades i triarà les 3 inalistes, que es donaran a conèixer en el marc de la Nit de Santa Llúcia. El guanyador final i l'acte de lliurament del guardó tindrà lloc durant el mes de febrer. El calendari està pensat amb la mirada posada en la diada de Sant Jordi per donar màxima difusió al Premi Òmnium a la millor novel·la en llengua catalana de l'any. 


 
Pertany a

Quan
29 març 2017

Territori/s


Compartir