Èxit de la primera activitat de la nova temporada del Quedem

Actualitat

El dia 5 de març, una trentena de persones –moltes de nouvingudes i d’altres de nascudes al país—es van trobar a la plaça Major de Manresa, per a la primera activitat de la nova temporada del progra Quedem: Manresa a través dels viatgers. Tot seguit podeu llegir-ne la crònica.

El dia 5 de març, una trentena de persones –moltes de nouvingudes i d’altres de nascudes al país—es van trobar a la plaça Major de Manresa, per a la primera activitat de la nova temporada del progra Quedem: Manresa a través dels viatgers. Els participants es van dirigir tot seguit cap a la façana principal de la Seu de Manresa. Allà el guia de l’activitat, l’historiador Aleix Solé, els va explicar que Gaudí va participar en el disseny de la façana per ordre del bisbe Torras i Bages en un moment en que Gaudí no acceptava nous encàrrecs, ja que estava dedicat de ple a la construcció de la Sagrada Família. Va estar a Manresa tot just unes hores, temps suficient per deixar empremta en aquest edifici emblemàtic de la ciutat.

Tot seguit es van dirigir cap a la portalada de Sta. Maria de la Seu. En aquesta ocasió va ser a través de l’escriptor Josep Pla, que va restar uns dies a la població i que va fer menció de la Seu i de la seva portalada de Sta. Maria a través de les seves cròniques. Seguint pel C. de Sta. Llúcia, van anar cap a la Capella del Rapte, on Sant Ignasi de Loyola va estar-se uns dies allotjat i durant els quals no va menjar ni beure res i estava en una espècie d’estat d’alienació.

Després de baixar per la Via de St. Ignasi i travessar el pont Vell, van arribar a l’estació del Nord de Manresa (actual Renfe). Allà van conèixer en Joaquím Baldrich, un andorrà que es dedicà al contraban i a passador deciutadans sobretot anglesos. Els traspassava des de França fins a Barcelona, tot travessant pels Pirineus i en plena ocupació nazi durant la 2a. Guerra mundial. De França passaven per Andorra i arribaven a la Seu d’Urgell i després venien caminant fins a Manresa, on agafaven el tren fins a Barcelona, i finalment es dirigien al consolat anglès.

Per finalitzar, els participants van parar-se davant la cantonada del carrer de les Piques on antigament hi havia hagut la Bodega d’en Tomàs. Conta una llegenda que en Lenin, durant el seu exili de la seva terra natal, va arribar a Manresa amb tren. Va arribar-se fins a la bodega d’en Tomàs a fer un trago i després va tornar a marxar.

Es va acabar el recorregut a la Pl. de Fius i Palà, davant del teatre Conservatori, per gaudir d’un petit esmorzar i fer-se la foto del grup.

En aquest enllaç podeu veure les fotos