Èxit de participants a la visita al Cementiri de Sant Andreu

Actualitat

El diumenge 26 de març les gestores d’Òmnium Sant Andreu i Nou Barris van realitzar una visita al cementiri de Sant Andreu ubicat al districte de Nou Barris.

El passat diumenge 26 de març, va tenir lloc la passejada pel Cementiri de Sant Andreu de Palomar, organitzada per Òmnium Sant Andreu, Òmnium Nou Barris i la col·laboració del Centre d’Estudis Ignasi Iglesias (CEII).

La visita, conduïda per Jaume Seda -president del CEII- i amb aportacions molt interessants d’en Jordi Petit, va comptar amb l’assistència d’unes 60 persones.

El recorregut ens va portar a admirar i conèixer diversos panteons o sepulcres de les famílies més benestants de Sant Andreu, com els Basté, els Fabra o els Guix, el de la família Vintró, d’estil modernista amb referències a la iconografia egípcia, el de la família Martí amb una figura femenina dreta vetllant el sarcòfag i altres detalls d’una gran bellesa en els conjunts escultòrics.

Una de les peculiaritats del cementiri és que conté un recinte hebreu amb tombes directament sota terra i amb vegetació -seguint la tradició jueva-, de marbre blanc i d’una gran sobrietat en la decoració, amb l’habitual estrella de David, el canalobre de set braços o la llàntia amb la flama de la vida eterna. Un altre espai singular del cementiri és el Panteó del Soldat, erigit el 1940, un espai monumental dedicat als soldats franquistes morts sense recursos. Després d’una sèrie d’actes vandàlics, s’hi van eliminar els símbols feixistes el 2010.

També vam passar per una de les tombes més visitades i on mai hi falten flors: la de Francesc Pla, conegut com “el santet de Sant Andreu”, un seminarista jove a qui el bisbe va prohibir dir missa perquè la seva mare practicava l’espiritisme i es diu que va morir de pena.

En el recinte de Sant Andreu també descansen grans personalitats com el poeta i dramaturg Ignasi Iglesias i Pujadas; l’historiador Josep Benet; el metge i regidor Josep Cararach Mauri; el metge Josep Raventós i Amiguet; el polític Joan Comorera i Soler…

La passejada va tenir una durada d’unes tres hores -una més del que inicialment estava previst- i tot i així no es va poder acabar el recorregut. Tenint en compte l’interès mostrat pel grup assistent, el mateix Jaume Seda va proposar fer una segona visita més endavant.

En aquest enllaç podeu veure un seguit d’imatges del recorregut, gentilesa d’en Jordi Esplugas.