Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

116.769 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

116.769 socissocis a tot el món

Saber-ne més

La dimensió social i popular dels fets del 6 d’octubre centra la 8a conferència del cicle Hilari Salvadó

Crònica de la vuitena conferència del cicle de l'Any Hilari Salvadó “Els fets del 6 d’octubre de 1934: més enllà de l’acció governamental”.

El passat 17 de novembre, al Centre Cívic Can Deu (Les Corts) l’historiador i professor de la Universitat de Lleida, Manel López Esteve, va realitzar la conferència “Els fets del 6 d’octubre de 1934: més enllà de l’acció governamental” dins el Cicle de Conferències d’Homenatge a Hilari Salvadó.

Pel conferenciant, la mobilització d’octubre de 1934 pot ser explicada a partir del l’ascens del govern de la CEDA (Confederación Española de Derechas Autónomas) i de la inquietud de les forces d’esquerra de què aquest fet produís l’aniquilació de la República i de la democràcia. Aquesta confrontació social i política davant del temor a la pèrdua dels guanys socials assolits i també de les expectatives de millora caracteritzà el moviment insurreccional.

Atesa la seva especialització en aquest període de la història, Manel López ens va fer un recorregut molt complet de la situació social i política en el moment que el president Lluís Companys proclamà l'Estat Català de la República Federal Espanyola. D’aquesta manera, en el decurs de la seva exposició analitzà tant l’acció del govern català com el conflicte institucional. La dimensió social i popular dels fets del 6 d’octubre va ser tractada a través de l’acció del moviment obrer, dels rabassaires, de la mobilització dels pagesos pobres i del republicanisme d’esquerra.

En aquest recorregut es va fer referència a la repressió posterior a la desfeta: l'empresonament dels membres del Govern de Catalunya i la suspensió de l'Estatut de Núria per part de l'Estat espanyol així com el desballestament institucional i de l’entramat associatiu popular existent a Catalunya.

Es va comptar amb una audiència de prop de seixanta persones, que va omplir l’aforament. El públic va representar totes les edats. Es va tancar la sessió amb un torn de preguntes i emplaçant al públic assistent a la propera ponència del cicle de conferències d’homenatge a Hilari Salvadó.Quan
13 desembre 2016

Territori/s
Etiquetes
òmnium les corts
Òmnium a Barcelona
any hilari salvadó
cicle conferències


Compartir