La Flama del Canigó torna puntual per Sant Joan 2018 a Sants-Montjuïc

Actualitat

El nostre districte tornarà a acollir diverses fogueres que s’encendran amb la Flama recollida la nit abans del cim del Canigó.

QUÈ ÉS LA FLAMA DEL CANIGÓ I PER QUÈ ÉS UN SÍMBOL TAN NOSTRE

La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, símbol de la nostra identitat; una festa popular arrelada als Països Catalans, que té el foc com a element preeminent. La tradició d’encendre fogueres per Sant Joan ve de molt lluny. És una celebració transmesa de generació en generació al llarg dels segles, amb què ja els primers pobladors de les nostres comarques festejaven la nit més curta de l’any, el solstici d’estiu. Aquelles celebracions prehistòriques són la llavor dels Focs de Sant Joan actuals. Les festes populars i tradicionals, amb la seva pervivència al llarg dels temps, ens fan presents el vent, el sol i les tempestes que han anat modelant la nostra identitat; i, vives com són,  es van renovant i adaptant a les noves realitats socials i culturals.Davant els reptes socials que ens afecten avui, la cultura popular és un factor de cohesió, una base sòlida  des d’on emprendre les transformacions a què l’evolució de la societat ens empeny. Per això volem donar un impuls nou a la Festa de Sant Joan, dotant de més eines la Flama del Canigó per empeltar-la al major nombre possible de pobles i ciutats del país i fer-ne el referent nacional de la festa de Sant Joan.
COM HI COL·LABOREM DES D’ÒMNIUM CULTURAL?

Òmnium treballa per fer que els mitjans de comunicació escampin arreu la informació de totes les activitats relacionades amb la Flama del Canigó, que mouen milers de persones cada any.

Òmnium Cultural coordina l’aplec al Canigó dels dies 16 i 17 de juny i la regeneració del la Flama la nit del 22 al 23, i tramita els permisos d’accés al cim i del transport de la Flama per camins i carreteres. Facilita informació i, a través de la botiga, el material adient. A més, ofereix la tasca de coordinació i suport als diferents equips de foc de Tradicions i Costums.
Òmnium Cultural organitza l’entrada de la Flama del Canigó a Barcelona,  la recepció  al Parlament de Catalunya i els actes a la plaça de Sant Jaume per solemnitzar-ne l’arribada i lliurar-la als equips de foc que la duran a cada barri.
En concret al nostre districte de Sants-Montjuïc, dóna suport i col·laboració a les entitats que tenen cura de fer arribar la Flama a les revetlles la nit de Sant Joan:En concret, al nostre districte de Sants-Montjuïc, dóna suport i col·laboració a les entitats que tenen cura de fer arribar la Flama a les revetlles la nit de Sant Joan:
  • A Sants, Hostafrancs i La Bordeta, és el Cros Popular de Sants
  • A la Marina, l’Associació els Diables de Port
  • Al Poble-sec, són el Club Atlètic Running, l’Agrupació Ciclista de Montjuïc “la Grupa”, els Amics de la Sardana del Poble-sec, el Foment Excursionista de Barcelona, Penya Blaugrana Les 3 Xemeneies i el Club de Bàsquet Sant Antoni/Poble-sec, coordinats tots per la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec
  • A la Font de la Guatlla, l’Associació de Veïns i Veïnes Font de la Guatlla-Magòria.


EL RITUAL

El foc de la Flama del Canigó resta al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà durant tot l’any, fins que cada 22 de juny  la Flama  és pujada fins al cim Canigó. S’hi encén una foguera amb branquillons portats d’arreu del país i, a partir de les dotze de la nit, es distribueix  La Flama entre les persones presents. Inicia llavors el seu viatge, amb multitud d’itineraris, per encendre les fogueres de Sant Joan a centenars de poblacions. La Flama del Canigó arriba a pobles, viles i ciutats i es mostra pels carrers amb l’objectiu de donar a conèixer que comença la Nit de Sant Joan. Aquesta arribada es fa de les més diverses maneres; es fa amb cotxe, amb bicicleta, a peu, a cavall i fins i tot en llagut, i de la mà de diversitat d’entitats, tant de l’àmbit esportiu, excursionista i cultural com veïnal.

Cada població organitza la rebuda de la Flama a la seva manera, però compartint uns protocols mínims comuns. Arriba a les poblacions en torxes o quinqués i dóna vida a les fogueres. Anualment, una personalitat elabora un manifest, que anomenem missatge, que es llegirà a les poblacions on arribi la Flama just abans d’encendre la foguera. Aquest 2018, el missatge és a càrrec d’en Jordi Cuixart, pres polític, ostatge de l’estat espanyol, precisament per ser el president d’una entitat, la nostra, que ha estat protegint i alimentant aquesta flama al cor del poble durant prop de seixanta  anys.  Arribada la Flama, la foguera esdevé l’espai de trobada entre el veïnat on celebrar el solstici.

A Barcelona, com l’any passat, entrarà per la Meridiana i des d’allà un seguici l’acompanyarà fins al Parlament primer i l’Ajuntament després. A la tarda, cap a les 5, s’iniciarà una rua al Miniestadi del FC Barcelona que passejarà la Flama pels carrers de la ciutat fins a la plaça de Sant Jaume (a les 18:20 h.), on finalment la recolliran tots els equips de foc per dur-la a les seves fogueres respectives.

 

INVITACIÓ

Tothom és convidat a ser-hi  per celebrar aquest acte tan nostre.  En moments com aquests que estem vivint, és especialment  necessari que donem testimoni  del que som, i que aprofitem actes com aquest per manifestar-nos com un poble decidit a defensar i proclamar la nostra identitat, que ve de tan lluny i que la volem per sempre.

Com podem participar-hi? Acompanyant La Flama en algun dels seus recorreguts, aplaudint-la i victorejant-la quan passa i participant a l’encesa de les fogueres.


* Qui estigui interessat a acompanyar la Flama en algun dels seus recorreguts, a peu o amb bicicleta, ens ho pot comunicar a  [email protected] i el posarem en contacte amb l’entitat corresponent.
** Podeu trobar molta més informació de tot plegat al nostre web, www.flama.cat.