Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

116.769 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

116.769 socissocis a tot el món

Saber-ne més

L'assassinat de Trotski centra la 7a conferència del cicle Hilari Salvadó

Crònica de la setena conferència del cicle de l'Any Hilari Salvadó "Lev Trotski, Ramon Mercader i la influència estalinista durant la Guerra Civil".
Al Casal de Barri del Poblenou amb assistència de 23 persones es va impartir el 10 de novembre la conferència "Lev Trotski, Ramon Mercader i la influència estalinista durant la Guerra Civil", que va captivar un públic interessat i informat, com es va comprovar amb els comentaris i preguntes finals.

S’inicià la convocatòria glossant la figura d’Hilari Salvadó. Joan Puig en representació de la gestora d’Òmnium Sant Martí oferí unes pinzellades de la seva biografia i seguidament es projectà el vídeo del reportatge emès per Televisió de Catalunya l’any 1997 en ocasió de l’homenatge a Hilari Salvadó a iniciativa de veïns i veïnes de la Barceloneta.

A continuació fou presentat el conferenciant, Eduard Puigventós, Doctor en Història Contemporània i Màster d’Història Comparada per la UAB, gran coneixedor de Trotski i del trotskisme, de l’estalinisme i de Ramon Mercader, pel fet que aquest fou el tema de la tesi doctoral.

La conferència es féu més interessant a mida que s’anava anomenant tots els personatges soviètics que desembarcaren a l’Espanya Republicana i especialment a Catalunya. Totes aquestes informacions perfectament lligades a les imatges projectades, veritables documents del tema, que el conferenciant anava desgranant amb una simbiosi perfecta.

El punt àlgid de la conferència s’aconseguí amb les referències a Ramon Mercader, la seva vida, la tasca d’espia, la influència de la seva mare... I en especial tota la preparació de l’assassinat de Trotski, la consumació i el descobriment més tard de qui fou l’assassí, ja que actuà amb una altra identitat, de nacionalitat belga. Tot narrat amb infinitat de detalls. Fou llargament aplaudit. En el torn d’intervencions el públic demostrà palesament que estava ben informat. Un assistent indicà que havia llegit el llibre del conferenciant Ramon Mercader, l’home del piolet i, fins i tot, algú mostrà el llibre, que el portava al damunt.

L’acte finalitzà amb la informació de les campanyes que porta a terme Òmnium Cultural actualment i amb una crida per aconseguir nous col·laboradors de la gestora de Sant Martí.

No podem deixar de banda la magnífica col·laboració del Casal, concretament de la seva encarregada, Carol, que en tot moment la vam tenir al nostre costat per ajudar-nos en el que calgués.

Quan
16 novembre 2016

Territori/s
Etiquetes
òmnium sant martí
any hilari salvadó


Compartir