Més de 100 alumnes de Girona i Salt representen contes a les biblioteques en un projecte de cohesió d’Òmnium

Actualitat

Òmnium Cultural, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament, l’Ajuntament de Girona, l’Ajuntament de Salt i El Galliner, impulsen per primera vegada el projecte al Gironès.

Òmnium Cultural Gironès, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, l’Ajuntament de Girona, l’Ajuntament de Salt i El Galliner, impulsen per primera vegada el projecte Arrelarreu, on alumnes de secundària de disset nacionalitats explicaran de manera teatralitzada contes, alguns del seu país d’origen, a les biblioteques i centres educatius propers al seu institut. L’objectiu de la iniciativa és promoure la cohesió social, la interculturalitat i l’ús del català millorant l’expressió oral i escrita i l’autoestima i la seguretat dels alumnes.
 
El projecte Arrelarreu compta aquest curs amb la participació de nou instituts, set a Girona i dos a Salt, i més de 100 alumnes d’entre 12 i 20 anys de disset nacionalitats diferents. 
 
Aquests alumnes teatralitzaran els seus contes a les biblioteques municipals de Girona i Salt entre el 23 de febrer i el 10 de març en onze sessions adreçades a les famílies i infants de totes les edats. En paral·lel, els alumnes també explicaran els contes als centres educatius més propers als seus instituts, implicant prop de vint escoles de Girona i Salt. 
 
L’acompanyament i suport en la teatralització dels alumnes el duen a terme vuit voluntaris, la major part alumnes del Centre de formació teatral El Galliner, que han anat als instituts per orientar els alumnes a l’hora de representar el conte. 
 
Els objectius de l’Arrelarreu són reforçar l’expressió oral i escrita a més de les pròpies tècniques d’expressió no verbal, potenciant així la pròpia estima; acostar la literatura a través de l’anàlisi dels contes i millorar el vincle amb la biblioteca, i reforçar l’educació comunitària a través de l’explicació als diferents centres de primària.
 
L’Arrelarreu potencia l’accés a la llengua catalana com a llengua comuna dins un marc plurilingüe de respecte per totes les llengües d’origen, amb incidència especial en la pràctica de la llengua catalana com a pròpia del país d’acollida. A més, promou la construcció d’un sentit de ciutadania capaç de donar, davant el fenomen de la immigració, una resposta respectuosa amb els valors bàsics de la democràcia i el respecte pels Drets Humans, oferint als alumnes nouvinguts un espai ciutadà que els ofereixi igualtat d’oportunitats amb els autòctons, i als autòctons l’oportunitat d’enriquir-se amb nous valors. El projecte té com a eixos transversals la teatralització i l’esperit de compromís cívic. 
 
El projecte es va iniciar a Badalona fa més de vuit anys i es duu a terme majoritàriament per part d’estudiants de les aules d’acollida de secundària (3r i 4t d’ESO), els quals participen dins la programació de la biblioteca en la organització de “l’Hora del conte” explicant contes dels seus països d’origen. Això els ha permès consolidar l’aprenentatge del català, apropar-se a les tècniques d’expressió oral i fer una tasca de sensibilització intercultural. 
 

 
 
SESSIONS EN BIBLIOTEQUES
Activitat adreçada a famílies i infants de totes les edats.
Dates:
 
Dimarts 23 de febrer a les 18h
A la Biblioteca Antònia Adroher 
Alumnes de l’Institut Carles Rahola 
 
Dimecres 24 de febrer a les 18h
A la Biblioteca Just i Casero
Alumnes de l’Institut Narcís Xifra 
 
Divendres 26 de febrer a les 17h
A la Biblioteca de Montfollet
Alumnes del FEDAC Pare Coll 
 
Dimarts 1 de març a les 18h
A la Biblioteca Carles Rahola
Alumnes de l’IES Sobrequès 
 
Dimecres 2 i dijous 3 de març a les 18h
A la Biblioteca Carles Rahola
Alumnes de l’Institut Vicens Vives 
 
Dijous 3 de març a les 18h
A la Biblioteca Ernest Lluch
Alumnes de l’Institut Montilivi 
 
Dimarts 8 de març a les 18 h
A la Biblioteca Carles Rahola
Alumnes del FEDAC Pare Coll
 
Dimecres 9 de març a les 18 h
A la Biblioteca Carles Rahola
Alumnes a concretar
Sessió d’Arrelarreu anul·lada, la biblioteca farà la seva programació habitual.
 
Dijous 10 de març a les 18h
A la Biblioteca Carles Rahola
Alumnes de l’Institut Santa Eugènia 
 
Divendres 11 de març a les 18 h
A la Biblioteca Iu Bohigas de Salt
Alumnes de l’Escola Pia