Quedem? Del pergamí al bit.

Actualitat

Dues cròniques complementàries de la darrera sortida del Quedem? del Baix Camp (març 2018) a càrrec de la Maria Marcer i la Núria Balsells.

El passat 24 de març, el grup del quedem vam fer una interessant visita al Centre de Lectura.

Vam poder recordar la seva llarga història, i la seva tasca en defensa la cultura i l’educació, facilitant l’accés a la lectura i generant eines per a l’autoaprenentatge.

Vam recórrer les diferents sales del Centre i vam poder gaudir dels tresors artístics de l’entitat,aturant-nos principalment a la biblioteca i a les sales on es guarda i cataloguen els seus documents.

El centre té la biblioteca patrimonial més antiga de Catalunya i la segona en importància de documents després de l’ateneu de Barcelona.

La cap de biblioteca, La Montse Anciola, ens va ensenyar dos dels seus 22 incunables, i ens va parlar de les seves peculiaritats; els incunables son els textos impresos abans de 1500, editats de forma força diferent a l’actual, sense números de pàgina, ni títol ni portada…

L’entitat ha dedicat molt esforços per crear la biblioteca digital, la seu electrònica de l’entitat des de la qual es pot accedir, al fons d’art, l’arxiu fotogràfic, l’Arxiu sonor (fons sonor de tots els actes que s’organitzen a l’entitat) la seva col·lecció de goigs, i el fons local.

El centre vol seguir adaptant-se als nous temps i per això projecten una biblioteca on els socis tinguin lliure accés als llibres, volen qua sigui possible facilitar l’accés als e-books i llibres amb format electrònic.

Però tots aquests projectes depenen del finançament i per això en acabar la visita i per això en acabar la visita lel Xavier Robert actual cap de la biblioteca, ens va animar a fer-nos socis de l’entitat.

Maria Marcer
 

Ens reunim a l’entrada del Centre de Lectura més de 20 persones que han vingut del CNL i de l’Omnium per gaudir d’un matí de dissabte.
La trobada promet, visitarem la Biblioteca acompanyats pel seu director, Xavier Robert.
Al vestibul el Xavier ens explica el que veurem. La trobada passa de prometre a il·lusionar.
Abans d’entrar a la biblioteca recorrem diverses sales amb quadres i obres d’art. La Montse Anciola, cap de la biblioteca, ens explica  l’anècdota del quadre que hi ha a la sala de  Ramon Amigó, abans ens diu, es podia fumar i els quadres s’enfosquien, quan va arribar el quadre que havien deixat per a una exposisció a Barcelona van descobrir una nova persona, a Barcelona l’havien netejat.
Coneixem el funcionament de la biblioteca, la Montse ens ensenya llibres del segle XVIII i XIX però també del gòtic del primer quart del segle XVI per arribar a l’èxtasi amb un incunable datat de l’any 1476.

Núria Balcells

Vegeu totes les fotos de la sortida a la següent galeria.