Una exposició recorda la lluita de l’AAVV la Convivència de Montbui al Mont-Àgora de Montbui

Actualitat

El president d’Òmnium Anoia, Joan Requesens, va destacar que la lluita de Montbui és exemplar perquè els veïns van autoconstruir-se el futur

Òmnium Anoia recorda en una exposició la lluita veïnal de l’associació de veïns La Convivencia de Sant Maure de Montbui, una entitat clau que va aconseguir grans avenços socials durant la dècada dels 70. L’acte d’inauguració de l’exposició “La gent del barri dempeus” va tenir lloc dilluns 24 d’abril al vespre a Mont-Àgora i va comptar amb 120 persones de públic. i les properes setmanes es podrà visitar a la Vinícola, a l’Institut de Montbui, l’Ateneu del casc antic i la parròquia de Sant Maure de Montbui.
 
Precisament van ser alumnes de l’Institut de Montbui els que van establir el lligam entre el record de la lluita i el present i futur del municipi. L’exemple dels seus avis vol transmetre un missatge d’esperança, la força que va tenir la col·lectivitat per aconseguir objectius. Tres alumnes van fer lectura de cròniques de diaris i de la revista Sant Maure que recollien episodis de la lluita veïnal de la dècada dels 70 mentre, entre cançó i cançó, el grup de joves igualadines The Curlies feia versions de cançons actuals.
 
L’exposició, fins dilluns 1 de maig, al Mont-Àgora
Els problemes amb l’abastament d’aigua a les cases més altes del barri, les manifestacions tallant el pont per demanar un ambulatori, l’urbanització de cases i carrers on només hi havia “cascotes” i barrancs i les protestes davant la Guàrdia Civil per reclamar una llar d’infants, són algunes de les lluites que es recuperen dels anys 70. L’exposició de les Lluites compartides es podrà visitar al Mont-Àgora de Montbui fins el dilluns 1 de maig.
 
Seguidament, es podrà veure la propera setmana, de dimarts 2 de maig fins a diumenge 7 de maig a la Vinícola de Montbui. Més endavant, l’exposició es podrà veure a l’Institut de Montbui, l’Ateneu del casc antic i la parròquia de Sant Maure de Montbui. L’exposició es complementa amb entrevistes a Maribel Nogué, Antonio Agüallo, Luisa Bravo, Alfredo Vázquez, Alfonsa Santiesteban i Antonio Vera, persones que van estar implicades a l’entitat La Convivència o en les lluites i reivindicacions del barri durant la dècada dels 70.
 
Joan Requesens: la lluita de Montbui va ser exemplar perquè els veïns van autoconstruir-se el futur
La lluita de l’AAVV la Convivència del barri Sant Maure és una de la quarantena de “Lluites compartides” que Òmnium Cultural està organitzant arreu del país. El president de l’entitat a l’Anoia, Joan Requesens, destacava que el projecte “vol ajudar a cosir aquest país i fer aflorar els seus èxits col·lectius”, un acte de memòria “per mirar al futur”. En referència als veïns del barri que van construir-se col·lectivament els habitatges, Requesens va dir que la lluita de Montbui va ser exemplar perquè els veïns “van autoconstruïr-se el futur”.
 
Joan Requesens va destacar que “on no hi havia res van haver de lluitar per tot” perquè els veïns van “lluitar per coses imprescindibles que semblaven impossibles”. El president d’Òmnium Anoia va reivindicar la diversitat com a font de riquesa recordant la campanya del Tots som de casa.
 
Un dels sis testimonis entrevistats en el marc del projecte, Antonio Aguallo, recorda com els joves de Montbui havien de travessar la riera per anar els diumenges a Igualada al cinema o al ball i arribaven amb els peus plens de fang i havien d’amagar les sabates o cobrir-les amb bosses de plàstic per no sentir la vergonya de ser identificats. Joan Requesens va fer referència a aquest record i va criticar “les barreres físiques o mentals” que han allunyat els veïns de les diferents poblacions de la Conca d’Òdena.