Els dijous de l’Òmnium debaten la viabilitat de les seleccions esportives catalanes

Actualitat

Ofrena Floral Ciutadana Conferència La Immigració a Catalunya

07/10/05 (Redacció ÒC)
La sessió del 6 d’octubre dels dijous de l’Òmnium va centrar el seu debat en la situació actual del treball i de l’esforç pel reconeixement internacional de les seleccions esportives catalanes. La conferència va estar coordinada per Roger Buch i hi van participar Ignasi Doñate, directiu del Consell Català de l’Esport, Xavier Albert, president de la Federació Catalana de Rugbi, Ferran Martínez, exjugador de bàsquet i Josep Maria Raduà, periodista i historiador de les seleccions catalanes.
Els ponents, malgrat que van reconèixer la dificultat d’assolir la fita de la plena oficialitat de totes les federacions, es van mostrar orgullosos pel camí recorregut fins ara i fins a cert punt optimistes amb el futur.
Doñate va destacar la importància que té la ‘lluita per l’oficialitat de les federacions esportives catalanes’ dins el nou Govern. Va destacar que ‘el franquisme és una llosa que encara duem a sobre i que també afecta al reconeixement oficial dels equips nacionals’ i va ressaltar que el que és una ‘verdadera demanda’ és ‘estrictament necessària per a fer efectiva l’oficialitat’.
Xavier Albert, per la seva banda, va destacar el caràcter reivindicatiu catalanista que té l’actual directiva de la Federació de Rugbi que ell presideix i va aprofitar per fer una crida i replantejar els tradicionals partits de Nadal que, al seu entendre, han perdut la seva raó de ser. Va reconèixer que l’Estatut ‘pot obrir una via’, però que cal una major implicació dels mitjans de comunicació, ‘que se centren, en excés, a parlar dels esports majoritaris o eviten parlar de determinades federacions i esports’. Pel que fa al suport popular Albert ha volgut remarcar el tret característic del suport transversal que reben les seleccions ‘ja que gent no nacionalista, encara que sigui per motius diferents, també hi dona suport’.
Ferran Martínez, des de la visió d’un esportista d’elit ja retirat va aportar la visió professional d’aquells esportistes que es troben amb el risc que pot comportar jugar amb la Selecció, per motius de patrocini a la seva carrera professional. En aquest sentit, Martínez va recordar que unes manifestacions seves, quan tenia 19 anys, a favor de les seleccions catalanes ja li van suposar força problemes.
Finalment, Josep Maria Raduà va aportar una visió històrica i va voler recalcar que ‘en el 90% dels esports, la Federació Catalana s’ha fundat abans que l’espanyola’.
Acte seguit s’ha obert un debat en el qual els assistents a l’acte han pogut expressar els seus dubtes i explicar les seves posicions, encoratjant els ponents a seguir treballant per la plena oficialitat de les seleccions esportives.
Per a més informació dels posteriors actes dels dijous de l’Òmnium, cliqueu aquí.