I Simposi Globalització política i diversitat nacional

Actualitat

[19/07/2004] La junta nacional d’Òmnium Cultural es va reunir divendres, 16 de juliol, a Badalona. L’equip presidit per Jordi Porta va fer un dinar de treball amb la junta de Badalona, al restaurant Bertran Mar, en el qual es va tractar, principalment, de l’organització de la  Nit de Santa Llúcia a la ciutat, així com d’altres aspectes d’interès per l’entitat i per la ciutat. Acabat el dinar, la junta nacional va continuar reunió, ja convertida en la seva trobada ordinària, fins passades les set de la tarda. Amb la reunió de divendres, Òmnium Cultural començava un seguit de trobades amb les diferents delegacions territorials, que s’aniran produint al llarg dels propers mesos sobre el territori.

Òmnium Cultural, el Centre UNESCO de Catalunya i el CIEMEN van organitzar els dies 17, 18 i 19 de juny de 2004 el Simposi Globalització política i diversitat nacional sobre nacions sense estat que per dimensió, situació geogràfica i marc internacional, podien compartir estratègies i experiències per tal d’enriquir el cabal de projectes que es podien emprendre de cara al futur.

 

En aquest simposi internacional hi van intervindre representants polítics, socials i culturals de nacions sense estat com ara Flandes, Fèroe, Quebec, Escòcia, País Basc, Galícia i Catalunya, també hi va assistir un representant de l’Estat d’Eslovènia. El simposi es va organitzar amb la finalitat de plantejar obertament problemàtiques com la necessitat de protegir la diversitat cultural de la força homogeneïtzadora de les indústries culturals dominadores; la importància del reforçament dels organismes internacionals per compensar la força dels interessos econòmics existents; o el malestar generat per la poca representació de les nacions en el projecte de la nova Constitució Europea.

 

D’aquest Simposi  se’n van extreure un seguit de conclusions sobre la disparitat de les diferents situacions, però també sobre la similitud compartida entre les aspiracions de les diverses nacions. Cliqueu aquí per llegir dites conclusions.