La Junta d’Òmnium Cultural es reuneix amb els candidats a les eleccions europees per reivindicar el reconeixement del català a la Constitució Europea

Actualitat

Com s’ha fet ininterrompudament des de 1969, Òmnium Cultural va celebrar el passat dimarts, 8 de juny, la 36a edició del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Enguany, el guardonat ha estat l’escriptor, antropòleg, traductor i professor universitari Joan Francesc Mira, que va rebre el guardó de la mà del president de l’entitat, Jordi Porta. Poc abans de rebre el guardó, l’autor de Purgatori es va mostrar satisfet d’haver rebut aquest guardó perquè “és un guardó que arriba després de mols anys de treball i d’una fidelitat vers el propi país i societat”. L’acte de proclamació de Joan Francesc Mira com a guardonat en aquesta 36a edició va estar acompanyat per la reivindicació del català a la Unió Europea. Durant el seu parlament, el guardonat es va lamentar de la situació del català al País Valencià. JF Mira afirma que al País Valencià es viu una “situació contradictòria”, metre que la literatura i el món editorial, així com l’ensenyament, es troben en una situació satisfactòria, des del punt de vista institucional “la situació és catastròfica”. Antoni Milian, catedràtic de dret administratiu a la UAB, per la seva banda,   dissertà sobre “El necessari reconeixement del català a la Unió Europea” i el president de l’entitat, Jordi Porta va deixar clar que no n’hi ha prou amb la traducció de la Constitució europea al català i que és absolutament necessari que “el català tingui el reconeixement i el tractament que li correspon pel seu pes demogràfic, pel seu equipament lingüístic, per la seva tradició cultural i literària i pel seu dinamisme en tots els àmbits de l’expressió cultural”

Divendres, dia 4 de juny, la junta directiva d’Òmnium Cultural, amb el president Jordi Porta al capdavant, es va reunir amb diferents candidats a les eleccions europees a fi d’engegar una campanya conjunta pel reconeixement oficial del català a la Constitució europea. La campanya, que porta per lema "Sense el català, no és Europa" té com a finalitat la inclusió del català en el llistat de llengües que recull l’article IV.10 del Projecte de Tractat pel qual s’institueix una constitució per a Europa.