Òmnium Cultural assisteix al Primer Congrés de leS LlengüeS

Actualitat

[07/12/2004] L’espectacle ‘Vel rera Vel’ sobre poemes de Joan Argenté s’estrena dijous, 9 de desembre, al Teatre Zorrilla de Badalona. Aquesta obra, està dirigida per Albert Ibàñez, i forma part dels actes previs de la 54 Nit de Santa Llúcia, que el divendres 10 de desembre es celebra a Badalona Cal dir que bona part de les reunions per preparar la primera Nit de Santa Llúcia van tenir lloc a casa d`en Joan Argenté i la Concepció Carné i és bo recordar igualment que l`any 1975, Joan Argenté va ser guardonat, aquella mateixa Nit, amb el premi Carles Riba, de poesia, per la seva obra Seminocturn, semidiürn. Ara que Badalona torna a acollir la Nit de Santa Llúcia, la comissió ciutadana que va ajudar a definir el programa d’actes de la Nit va valorar que ‘una bona manera de reconèixer el treball de totes les persones que durant molts anys han fet possible la celebració d`aquesta nit literària, és presentar un espectacle a partir dels textos de Joan Argenté’. ‘Una bona part de l`obra poètica de Joan Argenté té un component d`oralitat molt destacat: utilitza frases fetes, diàlegs i cançons. Aquest fet permet intentar bastir un espectacle a partir dels seus textos que vagi més enllà d`una simple lectura, ja que permeten ser dramatitzats’, valora Albert Ibàñez. Amb aquesta intenció s`ha fet una tria de textos de la seva obra que fessin possible una interpretació dramatitzada. Inicialment s`han agrupat per temes: la infantesa, el jardí, Badalona, jo i els altres, les paraules, el sexe o el país. Feta la tria, s`ha intentat trobar un fil que els pogués relligar i dotar d`acció dramàtica. Han aparegut tres personatges: el narrador, l`actor i l`actriu. Tant per acompanyar les cançons de Jacques Brel que va traduir el poeta,   i que s’inclouen en l’espectacle, com per donar un suport musical als textos, l`espectacle compta amb un grup musical, de tres instrumentistes i una vocalista. Aquest és un dels elements destacats de ‘Vel rera vel’.   L’espectacle està interpretat per Míriam Puntí, Ramon Canals i Jordi Casasampere. La part musical, està dirigida per Martí Serra, i compta amb Albert Morales, Guillem Ibañez, Laia Porta i Maria del Mar Serra. 

Òmnium Cultural forma part de la Delegació Catalana que aquests dies s’ha desplaçat a Rosario (Argentina) per assistir al Primer Congrés de leS LlengüeS. Un congrés que va néixer com a resposta al 3r Congrés Internacional de la Llengua Espanyola previst per aquestes mateixes dates a la mateixa ciutat. Davant d’aquest congrés i les seves restriccions de participació, es va crear el CongréS de leS LlengüeS amb l’objectiu de reunir les comunitats culturals que han patit i pateixen la persecució i la imposició del castellà mitjançant la negació dels seus drets històrics i d’identitat.

Com va explicar Jordi Foz, secretari d’Òmnium Cultural, en una roda de premsa que va tenir lloc el passat dia 11 de novembre, Òmnium Cultural forma part de la Delegació Catalana que aquests dies assisteix al Congrés de leS LlengüeS amb l’objectiu d’explicar la situació dels Països Catalans a tots els assistents. Segons Diego Arcos, president del Casal Argentí a Barcelona i capdavanter d’aquesta iniciativa, molts dels assistents del 3r Congrés Internacional de la Llengua Espanyola assistiran també al CongréS de leS LlengüeS, de manera que els dos congressos es convertiran en paral·lels. La resta de la Delegació Catalana està formada per Marta Cànovas, del Consell de l’Advocacia de Catalunya i Montse Armengou, reporter de TV3.