Òmnium Cultural i el Casal Argentí a Barcelona, firmen un acord de col·laboració

Actualitat

[02/12/2004] ‘Jo no en sé, de contes alegres’, guanyador del Premi literari de Teatre La Carrova 2003, i editat per Cossetània Edicions, dins la col·lecció Talia, es va presentar dimecres, 1 de desembre, a la sala d’assaig del Teatre Zorrilla, en un acte organitzat per l’editorial i la llibreria El Full. Carles Armengol, l’autor de l’obra, va treballar al Punt del Barcelonès Nord, d’on va ser el primer cap de cultura, i ha estat vinculat al món cultural de la ciutat de forma intensa -va ser una de les persones al capdavant del Cineclub Babilònia del Círcol Catòlic–. Des de fa un temps, però, el seu ‘activisme’ cultural es desenvolupa més enllà de la ciutat: forma part del grup Ménades i és autor de diferents obres. El 1998 va guanyar el premi literari de l’Associació Cultural Alambor, a Benicarló; i el 2003 els concursos de teatre el Théatron de teatre de petit format, a Mataró i la Carrova, a Amposta. El grup Tras la Mezcla va estrenar l’any passat -un any ben fructífer, com es pot comprovar– la seva obra ‘De nuevo, Ariadna’. La presentació de l’obra premiada va consistir en una esplèndida lectura de dos fragments d’escenes, a càrrec del mateix autor, i l’actriu Rosa Gàmiz. La cinquantena de persones que assistien a l’acte van poder escoltar també una breu introducció que sobre Armengol va fer Oriol Lladó, periodista i president d’Òmnium Cultural de Badalona. El text de ‘Jo no en sé, de contes alegres’ situa dos personatges en una situació excepcional i traumàtica: una terrible inundació que els deixa aïllats i obligats a iniciar una conversa. Veiem ben aviat que la incomunicació no només és física, sinó que, en el fons, una asfixiant soledat corseca els personatges. Defugint el cinisme i la ingenuïtat, l’obra d’Armengol és una reivindicació de l’humanisme, la solidaritat i, sense caure en sentimentalismes, l’amor i la tendresa. Fet que contrasta amb l’entorn terrible -la inundació i els seus efectes sobre el territori— que pinta l’autor per contextualitzar els dos protagonistes. L’obra serà estrenada d’aquí a uns dies a Amposta.      

El passat 22 de juliol de 2004, Òmnium Cultural va firmar un acord de col·laboració amb el Casal Argentí a Barcelona. En aquest acord, ambdues societats es comprometien a treballar per promoure el català i la cultura catalana. D’una banda, les dues entitats col·laboraran per promoure l’ús social de la llengua pròpia i oficial dels Països Catalans integrant els membres del Casal Argentí en el programa "Parelles lingüístiques". De l’altra, es comprometen a treballar conjuntament per promoure la cultura catalana.

Durant la signatura de l’acord, el Casal Argentí va adherir-se a la Comissió 11 de setembre, organitzadora de la Festa per la Llibertat durant la Diada de Catalunya i de la qual formen part més de dues-centes entitats.

Aquest acord és una iniciativa més per a la consecució de la plena integració dels nouvinguts a casa nostra. Amb acords de col·laboració com aquest, Òmnium Cultural pretén aconseguir que la promoció de la llengua i la cultura catalanes sigui cosa de tothom.