Òmnium Cultural presenta a la nova seu Escoles en Xarxa

Actualitat

(15/03/05) Redacció ÒCLa Universitat Oberta de Catalunya i Òmnium Cultural signen un conveni de col·laboració amb l’objectiu de treballar conjuntament per la difusió de la llengua catalana.Considerant que les dues parts tenen interès comú pel foment, la difusió i el desenvolupament de la cultura catalana , es proposa amb aquest conveni formalitzar la col·laboració i la cooperació a nivell general i a escala global. El conveni preveu la possibilitat que els socis d’Òmnium Cultural tinguin accés en condicions especials a l’oferta formativa de l’@ateneu universitari. Les dues parts donaran difusió en les respectives entitats de les actuacions que s’inicien conjuntament així com l’intercanvi de publicacions relatives a la cultura catalana.També es portarà a terme dins l’espai virtual LLetra de la UOC pàgines sobre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i la Nit de Santa Llúcia.

(9/03/05) Redacció ÒC
Òmnium Cultural va realitzar a la nova seu el primer acte inaugural de la setmana: Escoles en Xarxa. La presentació del projecte es va fer ahir, 8 de març, a les 18.00 hores i va comptar amb la participació dels promotors de la iniciativa, Carme Alcoverro, directora d’Escola Catalana, Vicent Partal, director de VilaWeb, Jordi Porta, president d’Òmnium Cultural i la consellera d’Educació, Marta Cid.

L’objectiu del projecte, endegat per la revista Escola Catalana d’Òmnium Cultural i el Diari de l’Escola de VilaWeb amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, és crear un diari electrònic de notícies d’actualitat i característiques de cada centre que reculli les veus de diferents centres escolars establint una xarxa de comunicació entre ells. La proposta acull diferents centres escolars del Principat, la Franja de Ponent, les Illes i el País Valencià per establir una xarxa unificada d’escoles de parla catalana.
Vicent Partal, director de VilaWeb, va explicar les parts de què constaria el nou diari escolar. Hi haurà un text central que servirà per establir el debat entre les escoles i sobre el qual s’escriuran articles relacionats. Hi haurà un apartat de propostes de material escolar i pàgines webs recomanades. ‘El diari pretén posar en comú tots aquells temes que afecten les escoles’ va dir Partal. El director de VilaWeb també va explicar que el nou diari oferirà programes i treballs de recerca per als escolars. D’altra banda, la consellera d’Educació, Marta Cid va presentar el programa com la ‘confluència del treball sòlid d’Òmnium Cultural i VilaWeb’. La consellera d’Educació va donar suport al programa perquè ‘és una manera d’avançar cap a l’educació integral treballant l’esperit crític’.
Cid va explicar que des de la Generalitat, el Departament d’Educació treballa amb l’Alguer, la Franja de Ponent, Fraga i Perpinyà amb el programa Llengua i Cohesió Social, i amb el País Valencià es treballa mitjançant una relació fluïda d’intercanvis i experiències. Marta Cid va deixar clar que diferenciar el català del valencià és un ‘atemptat contra la unitat de la llengua’. La consellera va valorar el projecte com una gran oportunitat per a la llengua i per tant per a la nostra cultura: ‘La llengua no té fronteres’. L’acte va concloure amb la intervenció de Jordi Porta i va convidar a professors i alumnes a ampliar criteris sobre el nou projecte.