Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

119.100 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

119.100 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Estimada Muriel

13 comentari(s) -
Article de Jordi Cuixart, president d'Òmnium

Estimada Muriel,

 

"Estimem-nos", ens deia sempre la Muriel, "estimem-nos que això és tan bonic!". I aquest ha sigut sempre un lema net de la nostra entitat durant aquests anys. Mai tan poques paraules han tingut tanta força. 

 

Això és el que, en bona mesura, hem fet des d’Òmnium i, si m'ho permeteu, des d’amplis espais de l’independentisme i el conjunt del sobiranisme. Hi ha alguna cosa en nosaltres d’aquest entorn familiar, de gent que s’estima i que vol el millor per als altres, sense gaires més floritures. 

 

És una família que està en pau amb ella mateixa. Hem après a conviure i a compartir tendresa i sensibilitat, en la gran diversitat. És així com ens respectem els uns als altres. Amb molts matisos, sí, amb un munt de matisos per poder estimar-nos amb tota la sinceritat del món.

 

La Muriel ha estat sempre una dona forta, valenta, de pensament lliure, vehement fins i tot en alguns moments puntuals, una dona que ens ha ensenyat a fer servir les paraules per explicar-nos millor. Aquesta dona ens ha ensenyat a ser tan suaus amb les paraules, a exposar amb tanta delicadesa les idees, que per a molts de nosaltres ha estat una veritable mestra. 

 

No ha estat mai una persona de pensament únic. Crítica i ferma defensora de les seves posicions, no defugia mai la discussió i intentava sempre trobar el punt d’encontre en totes les postures. De la Muriel hem après a esforçar-nos, perquè “res no ens serà regalat”. La seva exigència és encara avui un motor. Només amb aquesta empenta ens ho podem exigir tot, ho podem guanyar tot.

 

“Òmnium és màgic", li hem sentit dir tantes vegades. “La gent se’ns acosta i ens interpel·la, ens comparteix els seus neguits i els hem d’escoltar”. Era la seva obsessió: escoltar. “Escoltem, Jordi, escoltem”, em deia tantes vegades.

 

I per això mai tenia pressa. La recordem conversant tranquil·lament amb la gent de la casa: compartint impressions, informant-se sobre temes ben diversos, sempre disposada a conèixer. Una presidenta amb els seus rituals: una gran lectora de diaris, del país i del món. Una persona infatigable; capaç d’anar en un sol dia de les Terres de l’Ebre a l’Empordà per estar a prop de la gent d’Òmnium al territori. I quan ho feia, intentava dedicar-hi tant de temps com podia. Sopars i conversa distesa i, si calia, “colònies” fins l’endemà. 

 

Intel·ligent, astuta, múrria i amb bon sentit de l’humor, la política en femení en un món massa d’homes. Combinava un cos fràgil amb una fortalesa d’esperit enorme. Penso en alguns dels seus discursos més importants: el 10J, els 50 anys d’Òmnium, la Declaració de Santa Coloma o el Concert per la Llibertat. I tot el que vindria després amb les campanyes que hem fet els últims anys. Per ella sovint era un “petit calvari” sortir a escena, però sempre se sabia sobreposar; sabia que parlava en nom de la gran família d’Òmnium, que ens tenia sempre al darrera i notava el nostre escalf. La seva serenitat en molts moments complicats ha estat una referència, el fer i el deixar fer a la gent que l’envoltàvem; la confiança en l’equip. 

 

Per això hem volgut seguir el seu exemple. Per això hem après a persistir. A trobar la síntesi dels missatges, a vèncer la por amb l'esperança, a no confondre mai la sinceritat amb la imposició de les nostres idees. I hem après també a estimar una mica més la cultura i a cuidar els mots i a ser lliures i a voler per a tothom la mateixa llibertat, “a voler ser cada dia una mica millors”.

 

Anem a totes Muriel, ho saps, hi posarem el coll, però també saps que et trobarem molt, molt a faltar.

 

Jordi Cuixart

President d’Òmnium Cultural

 

14 de febrer de 2016Comentaris

diumenge, 14/02/2016
Un magnífic escrit. Ets un gran deixeble de la Muriel i un digne successor seu Jordi.

diumenge, 14/02/2016
Un gran escrit!! M'he emocionat!!!! Gràcies Muriel i gràcies Omnium!!!

diumenge, 14/02/2016
Bon viatge companya, on vulgui que arribis que siguis ben trovada.

diumenge, 14/02/2016
En deixa molt i molt mes

diumenge, 14/02/2016
Sense haver pogut tenir el plaer de haver-la conegut, crec amb cada un dels elogis que apuestes lletres li mostren i humilment voldria afegir: gràcies Muriel per haver-nos donat tanta il.lusió, tantes esperances, tanta pau i tant amor a tots amb la teva gran dedicació, la teva gran sabiduria al servei del nostre pobre. Em quedaré amb tantes coses que ens has ensenyat. ..Lluitarem amb el somriure a la cara i la fermesa a la mà per aconseguir la llibertat del nostre poble i llavors des d'on siguis segur que et sentiràs satisfeta i contenta de veure que tots els teus esforços no van ser en va.

diumenge, 14/02/2016
Descansa en pau, Muriel, per sempre entre nosaltres, gràcies

diumenge, 14/02/2016
No t'oblidarem, Muriel. Ets un gran exemple. Viuràs per sempre.

diumenge, 14/02/2016
Un gran escrit a l'alçada de la gran senyora i gran figura que ha estat Muriel Casals. Descansi en pau.

diumenge, 14/02/2016
Estic molt i molt trista Muriel escrit tan sensible i cert i emocionant d'en Jordi una gran i bona dona i persona és mereix el millor en vida i en el mes enllà Ens retrobarem i ens ensenyaràs i aprendrem de tu més encara. personalment no ens em conegut però et port em al cor.No t'oblidarem i seguirem fins la llibertat del nostre poble Guanyarem

diumenge, 14/02/2016
Tristíssima noticia, no per esperada menys temuda. Records i vivències inesborrables. Has estat i continuaràs sent un referent per tots nosaltres i per el nostra País. Gràcies benvolguda Muriel.!w

dilluns, 15/02/2016
Siento no escribir en catalán, pero se que a ti Muriel no te importaba. Lo esencial es este amor a Catalunya que nos une, y a partir de ahora, como muestra de nuestro amor a ti, lo demostraremos con más fuerza al mundo. Hoy con una lágrima, mañana con esa sonrisa tuya que nos acompañará siempre.

dilluns, 15/02/2016
El més sentit condol per la perdua de la Muriel, gran senyora i persona. Seguiré amb il.lusió i convicció el camí començat. Gràcies pel que ens has ensenyat.

dilluns, 15/02/2016
No la coneixia personalment però des que vaig saber de la seva mort vaig sentir una tristesa profunda per la gran pèrdua, com a persona i com a lluitadora pels drets del nostre país. El meu més sentit condol a la seva família i als membres d'Òmnium.

Pàgines

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per comprovar que ets un usuari real i per evitar entrades automatitzades.
Imatge CAPTCHA
Introdueix els caràcters que apareixen a la imatge.