Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

119.100 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

119.100 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Fem justícia, siguem lliures!

0 comentari(s) -
Fem justícia, siguem lliures!
Hi ha vegades que els atacs contra les institucions catalanes no poden obviar la seva naturalesa perversa encara que els seus autors s’esforcin a dissimular-ho. Quan s’entreveu fins a quin punt les forces retrogrades de l’Estat estan disposades a perjudicar tothom, només per la voluntat de demostrar «qui mana». I qui mana, això ho sabem, és un govern espanyol en funcions i un Tribunal Constitucional partidista que s’entossudeix a dictar sentències i emetre decisions de tràmit per sotmetre la nostra llibertat i voluntat democràtica.

És un perjudici enorme per al conjunt del país. Però té la virtut de posar al descobert l’ànim de revenja que inspira unes institucions que s’haurien de distingir pel seu respecte escrupolós als drets més bàsics de les persones com el de la igualtat entre homes i dones o al no patir fam, foscor i fred durant l’hivern i al sentit últim de les lleis.

Emergència contra l’arbitrarietat

La realitat social que vivim avui és dramàtica i convé no oblidar mai les dades: 
a Catalunya, 1.500.000 persones en situació de pobresa, el 21% de la població en risc d’exclusió social, 800.000 persones afectades per la pobresa energètica, 30.334 execucions hipotecàries l’any passat i 200.000 llars sense cap ingrés. O bé, més de mig milió d’aturats, la meitat dels joves sense feina i vivint a casa dels pares.

Catalunya viu un moment d’emergència social i des d’Òmnium —no podia ser de cap altra manera—, ens posem al costat de les entitats del Tercer Sector, dels moviments socials i la societat civil. Ja hi vam ser quan calia, col·laborant en la recollida de signatures a favor de la ILP que va donar origen a la llei 24/2015 per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica que ara ha quedat suspesa pel Constitucional.

L’acció absurda de l’Estat demostra que no tenim les eines polítiques imprescindibles per canviar aquesta situació, encara que valgui la pena legislar fins als límits de l’impossible. No serà així fins que tinguem el dret a decidir, ens puguem governar segons el criteri democràtic de la ciutadania de Catalunya, lliure de les imposicions cada vegada més incomprensibles dels poders fàctics de l’Estat espanyol.   

Mentre aquest futur que somiem no s’esdevingui, a Òmnium ens sembla una exigència el compromís col·lectiu amb la cohesió, la coresponsabilitat social. Ens hi juguem el present i el futur de tots els catalans.

Per això estem treballant intensament en dos nous projectes nacionals vinculats a la cohesió social, un dels 5 pilars de l'entitat. Una altra raó poderosa per a entendre què vol dir fer dia a dia la nostra història, amb els dies que no tenen història però que són els que compten.

Justícia i llibertat

Només la nostra acció ferma i col·lectiva tindrà valor quan ens jutgem amb la perspectiva que ens donarà el temps. Però ara, més que mai, intuïm prou bé que només si hi aboquem tota la nostra empenta podrem vèncer l’arbitrarietat d’un Estat que ens vol negar l’única sortida que ell mateix ens deixa.

Des d’ara mateix ens hem de rebelar contra la injustícia social. Hem de ser capaços de posar-hi remei, diguin el que diguin els jutges de part i la part que de forma perversa mana els jutges.

Perquè la independència ha de ser precisament una eina per a garantir els drets bàsics i una vida més digna per als més desafavorits, per a tots els catalans.

Llibertat, reclamem? Fem justícia, siguem lliures.


Jordi Cuixart
President d'Òmnium
País

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per comprovar que ets un usuari real i per evitar entrades automatitzades.
Imatge CAPTCHA
Introdueix els caràcters que apareixen a la imatge.