Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

119.100 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

119.100 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Natros també baixem

1 comentari(s) -
Hola a tothom. Enceto aquest blog per explicar-vos què fem a Òmnium i què en pensem, de la situació actual. M’agradaria que fos una cita regular. Cada quinze dies, de moment. Tenim moltes novetats per compartir i estem vivint una etapa plena d’emocions. Tindrem teca!
Per començar, em vull recordar de la Muriel Casals. Estic segur que em voleu acompanyar si li envio des d’aquí un petó molt fort. La família agraeix a tothom el suport i també la discreció, o sigui que no en diguem res més.
 
He dit que tenim teca. I tant. De moment, tenim moguda. Anem a Amposta. Des d’Òmnium també ens hem compromès. 
 
Sí, ja ho sé, no hi ha unanimitat. Els regants —i al país n’hi ha molts— pensen que hi ha d’haver maneres de millorar l’ús d’aquest recurs natural. Però no caurem en l’error de la divisió. 
 
Ens volen dividir per l’aigua, de la mateixa manera que ens volen dividir per la llengua i per tantes altres coses. Sembla obsessió: dividir-nos. Hi tornen una vegada i una altra però no se’n surten. N’hem d’estar orgullosos. Qualsevol altra societat, en una situació com la nostra, viuria convulsionada. Nosaltres fem la feina de cada dia amb tanta calma com determinació. Tothom que pot treballa. I qui pot, es prepara per ser millor. Mantenim el rumb sense esbroncades. Els debats són serens.
 
El que ara decidim és com es fa la gestió del medi natural. El que ara decidim és si aquest riu tan important pot estar sotmès als capricis d’un govern espanyol, que busca el favor d’uns quants sacs de vots.
 
En el nou Estat que aviat hem d’aconseguir, l’Ebre serà un riu transfronterer. Un riu regulat per les normes d’Europa que obliguen els països a compartir les decisions. Aquest riu neix a Cantàbria i creua molts territoris que se’l fan seu però desemboca al mar de Catalunya. La gent que de debò sap com conviure amb el riu, sense perjudicar-lo, és la gent que hi viu a prop. 
 
Podem debatre el que calgui i ho farem, perquè ens han anunciat un «procés constituent» i voldrem participar-hi. Segur! 
 
Però ara ens toca dir que és veritat el que diuen a les Terres de l’Ebre, que «lo riu és vida». I per això natros també baixem. Perquè a l’hora de fer un país, a l’hora de pensar com ha de ser, no veiem cap lema millor que aquest i el fem nostre. Sí, el riu és vida. I hi ha un govern espanyol en funcions que no ho vol entendre. L’hi direm ben clar. 
 
I de passada recordarem a tothom que, amb la independència, podrem decidir què és millor per al país. Per això la volem: per decidir.


Jordi Cuixart
President d'Òmnium Cultural

@jcuixart
País

Comentaris

dissabte, 06/02/2016
Hem de ser-hi tots i totes , perque el nostre país es mereix tenir els seus rius ben vius i no ens podem permetre cap "usurpació" de la nostre SOBERANIA.. VISCA CATALUNYA LLIURE !!!

Pàgines

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per comprovar que ets un usuari real i per evitar entrades automatitzades.
Imatge CAPTCHA
Introdueix els caràcters que apareixen a la imatge.