Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

119.100 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

119.100 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Quaranta anys d’impunitat

0 comentari(s) -
Quaranta anys d’impunitat
El passat 20N, el dia que feia quaranta anys de la mort del dictador, els demòcrates vam prendre el carrer per fer un acte davant de la presó Model reclamant justícia pels crims del franquisme. Han passat quaranta anys des que va morir el dictador i l’Estat espanyol ha estat incapaç de passar comptes amb el seu propi passat totalitari com sí que han fet, en canvi, la resta de països democràtics d’Europa.
 
Quaranta anys i ningú encara no ha demanat perdó. Quaranta anys i cap botxí s’ha assegut mai encara al banc dels acusats. Quaranta anys i no s’han anul·lat els judicis sumaríssims que van portar a assassinar injustament el nostre president democràtic, els nostres veïns, els nostres alcaldes, els nostres avis. Les germanes de Salvador Puig Antich damunt de l’escenari de l’acte del 20N eren la viva imatge de la injustícia que suposa que hagin hagut de recórrer a la justícia argentina perquè s’anul·lin aquests judicis injustos.
 
No s’hi val a emparar-se en una llei d’amnistia tramposa que va servir per mirar cap a una altra banda. Superada la transició, ara cal per fer justícia i reparar el dolor de les víctimes. Confiem que els partits polítics i les institucions catalanes siguin capaços de fer en una futura república catalana allò que les institucions espanyoles no han volgut o sabut fer: jutjar el franquisme. “No volem venjança, volem justícia” deia l’advocada Magda Oranich. D’això es tracta, d’emparar-nos en els tractats internacionals per aconseguir enterrar el franquisme d’una manera real. No podrem construir un nou Estat sòlid si no ho fem damunt d’uns fonaments sòlids: els valors de la democràcia.

 
Marina Llansana
Membre de la junta nacional i responsable de l'acte
País

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per comprovar que ets un usuari real i per evitar entrades automatitzades.
Imatge CAPTCHA
Introdueix els caràcters que apareixen a la imatge.