Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

119.100 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

119.100 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Un camí molt llarg per compartir

0 comentari(s) -
A Badalona parlarem del futur, d’aquest futur que ja ens sembla tan proper. Per tercera vegada, un congrés obert i amb un lema encoratjador: “Qüestions d’Estat”. Un cop més, cal felicitar Òmnium Badalona per proposar-nos un programa potent i oportú.
Ja hi som. Acompanyeu-nos de nou. Quan vam estrenar aquest blog, vam suggerir anar junts a l’Ebre. Ara reflexionem sobre un gran debat que se celebra aquest cap de setmana a Badalona.
 
L’Estat que volem fer és alguna cosa més que l’oportunitat de plantar la nostra bandera a la seu de Nacions unides. És un repte social. Un repte adaptat al nostre temps i un Estat que vulgui néixer en aquest segle XXI tan convuls i emocionant només ho podrà fer si sap que ha de ser una millora per a tothom. O el nou Estat és més democràtic, més net i més just o no val la pena.

Jo sóc fill de Badalona per part de pare -i de Múrcia per part de mare- així que m'hi sento com a casa. Molt orgullós de la tercera ciutat de Catalunya amb més habitants. De Miguel Poveda i la Festa del Dimoni.
 
La nació serà liure per fer millor la vida dels pobles i ciutats. De les persones. La relació entre els afers locals i els nacionals és estreta. La independència servirà per a la restitució del greuge històric amb l’Eix Besòs? 
 
Badalona també és un bon indret per tractar sobre la nostra determinació més notable: compartir i ser-hi tothom. Com participarà la ciutadania —és a dir, les persones— en el procés constituent que s’ha d’obrir? Quin paper han de tenir les ciutats metropolitanes en aquest futur que imaginem i que estem creant?
 
Òmnium és un punt de trobada. Un espai on acollir la conversa. Obrir les portes. Escoltar. Aprendre. Segur que som capaços de fer un camí molt llarg plegats, amb la consciència que hi ha moltes coses de la realitat del nostre país que han de canviar. 
 
Per això us demano que no ens deixem vèncer ni per la desídia ni per la urgència sense projecte. Ara és l’hora del diàleg, de l’obertura, del debat enriquidor. Perseverança, voluntat i determinació per ser un sol poble i fer molt camí junts. Cadascú tal com és, amb la seva mirada i autenticitat. Amb els seus matisos.

La Catalunya metropolitana alça la veu i a nosaltres ens correspon saber entendre, sí, i saber interpretar, també. Volem un Estat? Amigues i amics, aquest cap de setmana el comencem a dibuixar a Badalona. No us ho perdeu. Si no hi podeu ser, podeu seguir @omniumbdn per Twitter i l'etiqueta  #congrésestat.

Fins aviat,

Jordi Cuixart
President d'Òmnium Cultural 
@jcuixart
País

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per comprovar que ets un usuari real i per evitar entrades automatitzades.
Imatge CAPTCHA
Introdueix els caràcters que apareixen a la imatge.