Carregant Esdeveniments

Aquest Nadal torna la tradicional foguera a la Plaça Major de Vic

Actes i activitats

25 de desembre, 0:00 h - 26 de desembre, 0:00 h de 2011

Des de la Unió Excursionista de Vic i Òmnium Cultural d’Osona us fem saber que un any més organitzem la Foguera de Nadal, serà el dia de Nadal a parti

Des de la Unió Excursionista de Vic i Òmnium Cultural d’Osona us fem saber que un any més organitzem la Foguera de Nadal, serà el dia de Nadal a partir de les 7 de la tarda i fins passada la mitjanit a la Plaça Major de Vic. Des de l’any 2006, hem recuperat l’ancestral costum d’encendre, pel solstici d’hivern, fogueres a l’aire lliure per a fer fugir els mals esperits i per a atraure l’abundància. El foc, element natural, serà punt de trobada per a qui vulgui compartir l’esperit de germanor d’aquestes dates. A partir de les 7 del vespre s’encendrà la foguera, amb una flama provinent de la llum solar. Després, sense horaris ni presses, es cantaran nadales fins passada la mitjanit. Enguany, aprofitem també la foguera per recordar a l’Avi: Francesc Macià i Llussà (Vilanova i la Geltrú, 21 de setembre de 1859 – Barcelona, 25 de desembre del 1933) va ser militar, polític i President de la Generalitat de Catalunya, conegut popularment com L’Avi. Mite en la vida i en la mort:

El desembre de 1933 Francesc Macià pateix una obstrucció intestinal que es complica després d’una intervenció quirúrgica. El dia de Nadal mor a la seva residència de la Casa dels Canonges, al Palau de la Generalitat, als 74 anys. El seu enterrament al Cementiri de Montjuïc, dos dies després, esdevé una manifestació de dol ciutadà imponent que omple de gent els carrers de Barcelona per on passa la comitiva fúnebre. No es pot dir que Macià esdevingui un mite després de la seva mort, perquè Macià ja era un mite en vida. La seva trajectòria extraordinària l’havia convertit en una personalitat venerada pels correligionaris i respectada pels adversaris. Poques figures polítiques han gaudit en vida i en la mort de l’acceptació popular que va tenir i encara té Francesc Macià "l’Avi" en el nostre imaginari col·lectiu.
Vegeu el cartell d’enguany clicant aquí.
Text: El foc de Nadal, per Xavier Roviró (Grup de recerca folklòrica d’Osona). Text: El foc, per Miquel Saborit (Unió Excursionista de Vic)

Adreça/Ubicació
Plaça Major, 08500 Vic, Osona, Catalunya