Campanyes

El català és teu

Davant la voluntat uniformitzadora d’un estat que ha renunciat a la seva diversitat cultural i lingüística, Òmnium impulsa la campanya “El català és teu”.

A través d’una triple línia d’actuació, treballarem per enfortir la llengua catalana i evidenciar un gran front unitari davant d’aquest gran consens de país que suposa el català.

60 anys d’Òmnium Cultural

A Òmnium Cultural celebrem 60 anys d’història. Vam néixer en la llarga nit del franquisme i, amb la força de tots els socis i sòcies, avui som una entitat puntal i referent en la defensa de la cultura, la llengua i els drets civils.

Com parlaven els nostres avis?

Quant temps fa que no parles de ‘terramper’ ni de ‘fer forrolla’? Et deus haver adonat que hi ha paraules del català que van caient en desús: no les fem servir o fins i tot les desconeixem.

Des d’Òmnium hem publicat un interactiu on els usuaris poden posar a prova el teu coneixement i recuperar paraules del català.

Promocionem la llengua. Defensem el català.

Fem-nos lliures

Estem davant d’un canvi de cicle i és per això que volem mirar endavant per construir un país millor per les properes generacions.

Tenim molts reptes però també moltes oportunitats. Hem de fer front a una triple crisi econòmica, sanitària i social,  provocada per la pandèmia de la Covid-19. Però a Catalunya hi hem de sumar una altra crisi, la democràtica. Som un país amb més de 3300 represaliats i volem exercir el dret a l’autodeterminació.

Fem una crida a les institucions ha assumir el seu paper de lideratge. Nosaltres, des de la societat civil, també exercirem la nostra responsabilitat. Assumim els reptes i responsabilitats que tenim per construir un país més lliure, just i cohesionat.

Amnistia! Fem-nos lliures

L’amnistia és l’única solució col·lectiva que pot beneficiar les persones represaliades condemnades per l’Estat espanyol. L’amnistia no resol el conflicte polític, però és l’única via per afrontar-ho: la solució política passa per l’exercici del dret a l’autodeterminació.


Des d’Òmnium promovem l’amnistia i fem recollides massives de signatures perquè la Llei d’Amnistia s’aprovi al Congrés dels Diputats.

Mirades des del confinament

‘Mirades des del confinament’ és un homenatge a la solidaritat col·lectiva que ha impulsat Òmnium Cultural amb la col·laboració del Festival Cruïlla, vinculat a la situació derivada de la Covid-19.

És un projecte artístic participatiu dirigit per Joan Fontcuberta, que recull fotografies per formar un gran mosaic destinat a perviure com a testimoni de l’actual experiència de neguit i incertesa.

Corona Ciao

Diverses investigacions han destapat que el rei emèrit Joan Carles I va establir una xarxa d’estructures financeres opaques, per tal de finançar un estil de vida de luxe molt superior a la de qualsevol altre cap d’Estat europeu.

Els assumptes tèrbols de la monarquia espanyola no poden quedar impunes judicialment. Esborrem els Borbons del mapa dels Països Catalans!

Sant Jordi és llibertat

En aquest Sant Jordi atípic marcat per la crisi sanitària i social, mostrem el nostre suport als presos polítics través de les xarxes socials. Descarrega’t una de les plantilles i escriu la teva frase per reclamar el seu l’alliberament!

Dona'm la mà

Òmnium dona veu a la força col·lectiva que treballa per una gran causa: la lluita contra la COVID-19. Tots i totes som una peça fonamental per a teixir aquesta gran xarxa de solidaritat.

Esprint solidari

Hem d’aconseguir 200.000 euros abans del 9 d’abril que ajudaran a finançar 4 projectes vitals per superar la crisi de la Covid-19. Volem fer aquest esprint amb tu i, per cada euro que hi aportis, Òmnium n’hi posarà un altre. T’hi apuntes?

#CompartimCultura

Davant la crisi sanitària causada pel coronavirus que afecta notablement, entre d’altres, el sector cultural, Òmnium Cultural engega la campanya #CompartimCultura. Es posa en marxa una plataforma de continguts digitals per difondre i compartir la cultura en català. 

A l’apartat #CompartimCultura trobareu un recopilatori de propostes culturals, gratuïtes i en català que es poden fer sense sortir de casa.

Amnistia Ara!

La Plataforma Som el 80% impulsa la gran campanya transversal a favor de l’amnistia per a tots els represaliats: Amnistia Ara!

La iniciativa té l’objectiu de continuar treballant per desjudicialitzar el conflicte entre Catalunya i l’Estat i trobar una solució dialogada a aquesta situació. Durant tota la campanya es recullen suports per demanar l’amnistia al web.

Mapa de la repressió

Si ens remuntem fins a la tardor del 2017 i mirem tot el que ha passat fins ara, es pot constatar amb dades i fets la repressió de l’Estat contra el dret d’autodeterminació i i els drets fonamentals com el de manifestació i llibertat d’expressió. Són centenars de persones detingudes, portades a la justícia, desenes d’empresonats i empresonades, exiliats i exiliades i milers de ferits en diverses circumstàncies. Tanmateix, centenars d’alcaldes i alcaldesses han estat investigats per donar suport al referèndum de l’1-O i diversos docents han estat perseguits. 

Tot plegat, es pot veure resumit amb xifres en aquest mapa de la repressió. 

Jordi Cuixart

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, està injustament empresonat des del 16 d’octubre de 2017, actualment al Centre Penitenciari de Lledoners (Catalunya). 

Cuixart està acusat de rebel·lió per haver-se manifestat de forma cívica i pacífica el 20 de setembre de 2017 a Barcelona, al costat de milers de ciutadans més.

El seu empresonament vulnera els seus drets fonamentals i els de la seva família però també els teus.

Consulta en aquest web tot el que fem per denunciar aquesta injustícia.

Judici a la Democràcia

La campanya Judici a la Democràcia va començar el gener del 2019, poques setmanes abans que comencés el judici als presos polítics.

Durant tot el Judici, que va durar del 12 de febrer al 12 de juny de 2019, la campanya va servir per desmuntar el fals delicte de què són acusats els líders socials i polítics i destacar la vulneració de drets i llibertats que suposa el judici.

Es van dur a terme accions de denúncia de la injustícia, com xerrades a tot el país, vídeos per explicar la veritat sobre el judici i encartellades massives.

Al final del judici, durant la seva última paraula, el president d’Òmnium injustament empresonat, Jordi Cuixart, va sentenciar “Ho tornarem a fer”, el lema final de la campanya Judici a la Democràcia, que va donar nom també al seu llibre.

Freedom for all catalan prisoners and exiles

Aprofitant l’arribada de centenars de milers de turistes a Catalunya durant els mesos d’estiu, des d’Òmnium Cultural engeguem una campanya per denunciar la baixa qualitat democràtica de l’Estat espanyol. Amb el lema “Free All Catalan Political Prisoners” explicarem als turistes provinents d’arreu del món que hi ha detalls de l’Estat espanyol que, segurament, les seves guies de viatge no expliquen. Estem parlant de la regressió democràtica que vivim a l’Estat, del deteriorament dels drets fonamentals, de l’existència de presos polítics i exiliats o de la repressió policial de l’1 d’octubre. Despertem consciències i, de retruc, internacionalitzem la situació política de Catalunya.

Demà pots ser tu

“Demà pots ser tu – Mañana puedes ser tú” és una campanya en defensa dels drets humans, actualment en risc a l’Estat espanyol. A través de la denúncia de diferents casos flagrants de vulneració de drets es vol despertar consciències a la nostra societat. Cada vegada que un dret és trepitjat, la democràcia s’esquerda i s’obre la porta a més vulneracions de drets.

La manca de llibertat d’expressió, els atacs a la llibertat d’informació, al dret a reunió, la persecució d’idees i la censura són algunes de les regressions de drets civils i polítics que estem vivint en ple segle XXI.

Us volem a casa

Nou presos polítics catalans són privats de llibertat per exercir pacíficament drets fonamentals com el d’expressió i manifestació, opinió i participació política o el dret a un judici just

Setze ciutadans europeus són discriminats per la seva lluita pacífica i democràtica pel dret del poble de Catalunya a l’autodeterminació