Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

110.462 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

110.462 socissocis a tot el món

Saber-ne més

Flama del Canigó

El foc que il·lumina els Països Catalans la nit de Sant Joan

La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d'aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d'encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així comença, any rere any, la celebració d'una festa ancestral vinculada al solstici d'estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana (dossier per descarregarmapa de rutes i cartell). 

 

Flama del Canigó - Secció 'Què és'?

Què és?

La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, símbol de la nostra identitat; una festa popular arrelada al llarg dels Països Catalans que té l’element del foc com a símbol preeminent. La tradició de les fogueres de Sant Joan és una celebració molt antiga, transmesa de generació en generació al llarg de molts segles. Amb ella, els primers pobladors de les nostres comarques festejaven la nit més curta de l’any, el solstici d’estiu. D’aquesta manera, s’han anat transformant aquelles celebracions prehistòriques en els Focs de Sant Joan actuals.
La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d'aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d'encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així comença, any rere any, la celebració d'una festa ancestral vinculada al solstici d'estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.


     


Notícies
Flama del Canigó

A Vila-seca, de la mà de l'Ajuntament i de diverses entitats del municipi: Casal popular El Rebotim, Òmnium Cultural...

Flama del Canigó
L'encarregat de portar la Flama a va ser en Marc Romero, el voluntari que va recollir...
Flama del Canigó
La Flama del Canigó va tornar a Horta després d'anys d'absència i ho va fer de la mà del...
Flama del Canigó
Al Poble-sec, a la Marina, que era festa Major, a la Font de la Guatlla, a Hostafrancs, a...
Flama del Canigó
Com ja va essent tradició a Gràcia, un equip de representants d'entitats gracienques va...
Flama del Canigó
Aquest municipi fa més de dinou anys que celebra a la revetlla de Sant Joan, però aquest any és el primer que...
Flama del Canigó
Si la teva flama encara no surt al mapa, situa-la omplint aquest...
Flama del Canigó
La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d'aquesta muntanya del Pirineu català i...
Flama del Canigó
Òmnium Gironès ha reunit diversos materials didàctics i divulgatius de la Flama del Canigó i la revetlla de Sant Joan...

Flama - rutes

Mapa i rutes 2018

El mapa 2017 es va elaborar amb la col·laboració de tots els pobles i municipis d'arreu dels Països Catalans.
Aviat podràs situar la teva flama al mapa 2018
El dia 23 de juny la Flama del Canigó baixarà del cim i des del Coll d’Ares, d'una banda, i Els Masos, de l'altra, es distribuirà arreu dels Països Catalans seguint moltes i diverses rutes.
Si no pots veure el mapa correctament clica aquí 

Flama del Canigó - Secció 'Organitzadors'

Organitzadors

La Flama del Canigó mobilitza milers de persones arreu dels Països Catalans gràcies al treball desinteressat de molts grups i entitats de tots els territoris. En aquesta pàgina trobareu el contacte dels grups organitzadors de l'arribada de la Flama del Canigó als pobles i ciutats.

Si sou una entitat o grup organitzador i no consteu en aquesta llista, feu-nos-ho saber! Envieu-nos un correu a  flamacanigo@omnium.cat amb el vostre nom, dades de contacte i població, i us hi inclourem al més aviat possible.

Lllista d'Equips de foc 
Vegeu els equips de foc.

 
 

Missatge 2018

Missatge

MISSATGE DE LA FLAMA 2017

Del Canigó són els fallaires, dones i homes que mereixen el nostre reconeixement, que pugen al cim del nostre Sinaí per omplir el sarró de l’esperit de resistència de Josep de la Trinxeria i per baixar-nos aquesta flama que encén les fogueres i ens il·lumina el cor. I alhora amb la col·laboració dels diferents equips de foc que es distribueixen per les diverses rutes que travessen el país portant la flama als carrers i places de pobles i ciutats, per encendre les fogueres de la nit de la llibertat, en les quals cremarem tot allò que no serveix per a res, també les lleis que ens neguen el dret a ser i estar.

Quan la foguera sigui ben alta donarem les gràcies als iniciadors d’aquesta tradició, sense oblidar aquells que per raons diverses no ens poden acompanyar al voltant de la foguera mentre nosaltres, amb un gotet de malvasia i un tros de coca de Sant Joan, parlem, riem, estimem i planifiquem el futur, amb la il·lusió d’estrenar un estat nou i nostre. Fem nostres les paraules de Vicent Andrés Estelles: “Allò que val és la consciència de saber que no s’és res, si no s’és poble”.

Incorporem a l’imaginari col·lectiu els límits territorials dels nostres parlars catalans, agermanem-nos aferrissadament en defensa de la nostra identitat, i tinguem  una esperança “infinita”, com deia Pere Quart,  alegre, combativa i culta, en guanyar la batalla. No deixem que ningú s’atreveixi a apagar-nos les fogueres, aquestes fogueres que fan aflorar els sentiments més nobles dels nostres estimats Països Catalans.

Un record fraternal als amics provençals, que també encenen les fogueres amb la flama del Canigó tot recordant els lligams històrics i culturals de les nacions de Provença i  Catalunya.

Lluitem amb força contra la complaença fins tenir la feina feta i ben endreçada. Recordem les paraules de la Muriel Casals: “Nosaltres som el somni”. I, amb coratge, el convertirem en realitat.

Toni AyalaDescarrega't el missatge 2017 de la Flama del Canigó aquí 

P
roperament...Missatge 2018

Permisos accés al canigó i plaça sant jaume

Permisos

Accés al Canigó: Aplec i Regeneració 2018
L'Aplec del Canigó, en el qual persones provinents d'arreu dels Països Catalans s'acosten a deixar al cim del Canigó un feix de llenya provinent de les seves contrades, es farà el cap de setmana que comprèn els dies 16 i 17 de juny. Posteriorment, i al llarg del 22 de juny, la convocatòria al Canigó és per anar a recollir la Flama que, pujada des del Castellet de Perpinyà on haurà romàs tot l'any, serà distribuïda, a partir de la mitjanit, a tota aquella gent que la vulgui recollir per començar un descens cap a centenars de viles i ciutats per celebrar la revetlla.

Recordem que des de fa uns anys, cal una autorització de la Prefectura francesa, arran de la normativa que restringeix l'accés de vehicles motoritzats al cim del Canigó per raons de caràcter ambiental. Aquesta autorització limita el nombre de vehicles que poden accedir-hi alhora afecta la circulació nocturna, i obliga els conductors a notificar amb antelació amb quin cotxe pujaran al cim del Canigó. Òmnium Cultural treballa estretament amb el Gran Site Canigó que coordina amb la Prefectura francesca els tràmits a realitzar.

Calendari
Per a l'edició d'enguany, els formularis es poden omplir i sol·licitar a partir del 26 d'abril fins el 26 de maig

 

Obert els permisos per sol·licitar
accés al Canigó

Comunicació de la
  resolució del permisos   

APLEC

   26 d'abril al 26 de maig del 2018   

               6 juny

REGENERACIÓ      

   26 d'abril al 26 de maig del 2018

               6 juny


1. Protocol
Us recomanem que us llegiu el Protocol d'actuació per garantir la continuïtat de l'Aplec/Trobada i la Regeneració 2108 al cim del Canigó on t'especifiquem terminis, responsabilitats, requisits i informació pràctica per omplir el formulari.


2. Properament carta de compromís 

3. Properament: Formulari de sol·licitud de permisos Aplec i Regeneració 2108
 
4. Properament: Sol·licitud per recollir la Flama del Canigó a la Plaça Sant Jaume de Barcelona

 

 

Flama Canigó Protocol de seguretat

Protocol de seguretat
Protocol de seguretat i comunicacions del pas de la flama de pistes forestals.
Aquest any s'ha elaborat el Protocol de seguretat per el transport de la Flama del Canigó amb l'equip de focs d'Igualada i els Agents Rurals de Catalunya.   A més a més, Òmnium Cultural comunicarà el pas de la flama al servei d'Agents Rurals de Catalunya  a fi que pugin estar alerta en cas d'algun incendi en el transport de la Flama el dia 22 i 23 de juny i demanarà una autorització col·lectiva per tots els que s'adhereixin al protocol de seguretat.  
 

Omple el formulari per comunicar el pas de la flama de pistes forestals
Quan la Flama del Canigó és transportada per una pistes o zones forestals fins a un radi de 500 metres s’ha de comunicar aquest pas a el servei d’Agents Rurals de Catalunya a fi que puguin estar alerta en cas d'incidències, risc d'incendi o altres contratemps. Fins el 2015, calia presentar una sol•licitud a la Direcció General de Boscos del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i/o Parcs naturals, però aquest 2018, Òmnium Cultural centralitza les sol·licituds d’avis de transport de la flama i les comunicarà al departament, sol·licitant una autorització col·lectiva per tots els equips de foc que s'adhereixin a el protocol.  Si voleu comunicar el pas del servei ho podreu fer omplint un formulari (disponible a partir del mes de maig). Després, Òmnium Cultural us farà el retorn de l'autorització per correu electrònic a tots els equips de foc. 
 


Venda de material Flama Canigó

Botiga

A partir del 23 de juliol tindreu disponibles tots els materials de la Flama del Canigó a http://omnium.cat/botiga

Entra a la botiga electrònica i hi trobaràs quinqués, cantimplores, bandes magnètiques de senyalització pel cotxe, samarretes, adhesius,
cartells muts per fer-ne difusió i les postals amb el nou missatge 2018!  Entra-hi ara i hi trobaràs tot el que et cal per fer arribar la Flama al teu poble i fer que l'encesa dels Focs de Sant Joan sigui un èxit


El debat a la xarxa
#FlamadelCanigó
@omnium