Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

56.070socis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

56.070socis a tot el món

Saber-ne més

Flama del Canigó

El foc que il·lumina els Països Catalans la nit de Sant Joan

La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d'aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d'encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així comença, any rere any, la celebració d'una festa ancestral vinculada al solstici d'estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana (dossier, mapa de rutes i cartell).
 

Notícies
Flama del Canigó


La Moció, aprovada per amplia majoria al ple municipal, demana per una banda, donar suport a la iniciativa...

Flama del Canigó

Com a socis d'Òmnium i ciutadans de la vila esteu convidats a assistir-hi, i en nom dels membres de la junta d'...
Flama del Canigó

La Trobada d'Equips de Foc de la Flama del Canigó ha reunit aquest dissabte 20 de febrer més d'un...

Flama del Canigó
Han participat a la trobada més de 25 persones de 18 seus territorials diferents que l'han valorat molt positivament i...
Flama del Canigó
El premi reconeix l'activisme de Nemesi Solà en favor de la cultura popular i tradicional catalana de manera constant,...
Flama del Canigó
Les festes de foc del solstici d'estiu al Pirineu (falles, aros, brandons) han estat...
Flama del Canigó
La baixada i rebuda de la Flama del Canigó a Olot i a la Garrotxa ha estat un èxit.
...
Flama del Canigó
Aquest any la Flama del Canigó ha tornat a les Terres de l'Ebre seguint el curs del riu, això sí, molt minvat d'aigua....
Flama del Canigó
Un total de 297 fotografies han estat etiquetades a Instagram amb la #flamadelcanigó. Totes elles han participat al...

Flama del Canigó - Secció 'Què és'?

Què és?

La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, símbol de la nostra identitat; una festa popular arrelada al llarg dels Països Catalans que té l’element del foc com a símbol preeminent. La tradició de les fogueres de Sant Joan és una celebració molt antiga, transmesa de generació en generació al llarg de molts segles. Amb ella, els primers pobladors de les nostres comarques festejaven la nit més curta de l’any, el solstici d’estiu. D’aquesta manera, s’han anat transformant aquelles celebracions prehistòriques en els Focs de Sant Joan actuals. La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d'aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d'encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així comença, any rere any, la celebració d'una festa ancestral vinculada al solstici d'estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.

 
    Fotografia: Moviment Azimut (FEEC)

Flama del Canigó - Secció 'Història'

Història

L’any 1955 Francesc Pujades, vilatà d’Arles de Tec (Vallespir, Catalunya del Nord), portat pel seu entusiasme pel Canigó i inspirat pel poema de mossèn Cinto Verdaguer, tingué la iniciativa d’encendre els Focs de Sant Joan al cim d’aquesta muntanya i des d’allà repartir la seva Flama per totes les contrades de la nostra terra. S’iniciava, així, la renovació d’aquesta mil·lenària tradició; de nou, les fogueres prenien un sentit col·lectiu. Llegiu-ne més aquí. 

Flama - rutes

Rutes al territori
El dia 23 de juny la Flama del Canigó baixarà del cim i des del Coll d’Ares, d'una banda, i Els Masos, de l'altra, es distribuirà arreu dels Països Catalans seguint moltes i diverses rutes.

Mocions

Mocions

Des d’Òmnium Cultural i coincidint amb la proximitat de la Festa de Sant Joan, des de fa uns anys fem arribar una moció als Ajuntaments per tal de declarar la Festa de Sant Joan com la festa Nacional dels Països Catalans. Està previst que aquesta campanya es dugui a terme durant tot l’any i a la propera edició de la Flama del Canigó comptem amb el suport de la majoria dels Ajuntaments dels Països Catalans. Ara mateix, la moció ha estat aprovada per 258 ajuntaments. Podeu descarregar-vos-la aquí.


Flama del Canigó - Secció 'Organitzadors'

Organitzadors

La Flama del Canigó mobilitza milers de persones arreu dels Països Catalans gràcies al treball desinteressat de molts grups i entitats de tots els territoris. En aquesta pàgina trobareu el contacte dels grups organitzadors de l'arribada de la Flama del Canigó als pobles i ciutats.

Si sou una entitat o grup organitzador i no consteu en aquesta llista, feu-nos-ho saber! Envieu-nos un correu a  flamacanigo@omnium.cat amb el vostre nom, dades de contacte i població, i us hi inclourem al més aviat possible. Vegeu els equips de foc.Missatge 2014

Missatge
Missatge 2015

Sigueu molt benvinguda Flama del Canigó, que com cada any sou esperada amb il·lusió per moltes persones, ja siguin grans, joves, xiquets, al·lots, mainada, tots desitjosos de compartir la vesprada i la nit, que s'il·luminarà amb l'encesa del Foc de Sant Joan

Aquesta nit màgica i tota la diada de demà dia 24 de juny, Festa Nacional dels Països Catalans, ens agermana a tots, siguem del nord o del sud, de terra endins i de mar enllà, fruit de l'herència de l'antic solstici d'estiu que d'origen mil·lenari i que amb el pas dels segles, la seva celebració ha esdevingut tradició i costum, la més antiga del nostre País i fins i tot dels racons d'Europa on s'estimen i respecten la democràcia i la llibertat, tant pròpia com la dels altres.

Enguany s'escau el 50è aniversari del “salt” passant la ignominiosa frontera, portant la Flama per damunt d'aquest límit imposat per l'absolutisme imperant ahir, i avui encara, que trenca i divideix Catalunya per una serralada, com és la pirinenca, que vertebra a banda i banda uns pobles que formen part d'un mateix País i Nació.

Els nostres Focs de Sant Joan i la Flama que els encén, baixada del cim del Canigó, ja formen part del nostre costumari popular així com de la nostra història col·lectiva, que tantes lliçons ens ha deixat des del seu inici fins a l'actual albada de la sobirania plena. Recordem tan sols que en períodes on els desitjos del poble foren reprimits a sang i foc pel “real derecho de conquista”, l'expressió popular donava als Focs de Sant Joan un sentit de resistència que queda palès en aquest senzill clam de fa tres segles

Caramelles van darrera
les de mil set-cents i tants
fadrinets que les dictaven
ja mai més les cantaran!

Mal Ponent ve de Castella
si de França lo Mestral
los usategs de la terra
ja s'esfullen riu avall!

No canteu pas més corrandes
ni feu Focs per Sant Joan
feu cremar-ne cera groga
com se sol pels funerals!

Tot poble té arrels fondes, i la llavor de bona sembra mai fineix, per això Catalunya sempre ha reprès un nou impuls de renaixença, i que avui ha tornat amb força buscant un millor camí, amb voluntat i esperança, sota la llum de la Flama del Canigó.

Som-hi tots! I fins sempre amunt!

Nemesi Solà
TIC i antic escolta

Permisos

Permisos
El termini per a demanar permís per accedir a l'acte de Regeneració (22 de juny) va finalitzar el passat 10 de juny.
El debat a la xarxa
#FlamadelCanigó
@omnium