Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

64.074socis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

64.074socis a tot el món

Saber-ne més

Flama del Canigó

El foc que il·lumina els Països Catalans la nit de Sant Joan

La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d'aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d'encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així comença, any rere any, la celebració d'una festa ancestral vinculada al solstici d'estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana (dossier, mapa de rutes i cartell).

 

 
Notícies
Flama del Canigó

Consulta el...
Flama del Canigó
Un any més, Òmnim Cultural ha impulsat el concurs de la Flama del Canigó a través de l'...
Flama del Canigó
Un any més la Flama del Canigó va arribar a les nostres comarques fent escala a Reus on el Patronat Sardanista i Òmnium...
Flama del Canigó


Enguany hem pogut gaudir de nou d’una gran festa de la Flama del Canigó, la festa d’encesa dels Focs de Sant...

Flama del Canigó


D'aquesta manera, el dijous 23 de juny la Flama del Canigó va arribar a Sabadell  en el marc de l'...

Flama del Canigó

Aquesta tarda desenes de municipis de la nostra comarca rebran la Flama del Canigó de mans de diferents equips...
Flama del Canigó
La matinada del 22 al 23 de juny, la Flama del Canigó es renova al cim d'aquesta muntanya del Pirineu català i...
Flama del Canigó

Us convidem a gaudir de la Festa des de dins, amb les entitats de la ciutat, en la franja horària que pugueu....

Flama del Canigó - Secció 'Què és'?

Què és?

La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, símbol de la nostra identitat; una festa popular arrelada al llarg dels Països Catalans que té l’element del foc com a símbol preeminent. La tradició de les fogueres de Sant Joan és una celebració molt antiga, transmesa de generació en generació al llarg de molts segles. Amb ella, els primers pobladors de les nostres comarques festejaven la nit més curta de l’any, el solstici d’estiu. D’aquesta manera, s’han anat transformant aquelles celebracions prehistòriques en els Focs de Sant Joan actuals.
La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d'aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d'encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així comença, any rere any, la celebració d'una festa ancestral vinculada al solstici d'estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.


 
    Fotografia: Moviment Azimut (FEEC)

Flama - rutes

Mapa i rutes
El dia 23 de juny la Flama del Canigó baixarà del cim i des del Coll d’Ares, d'una banda, i Els Masos, de l'altra, es distribuirà arreu dels Països Catalans seguint moltes i diverses rutes.
Si no pots veure el mapa correctament clica aquí
Aquest mapa s'anirà actualitzant al llarg dels dies amb la informació que ens fan arribar organitzadors d'arreu dels Països Catalans. Gràcies per la vostra col·laboració!Flama del Canigó - Secció 'Organitzadors'

Organitzadors

La Flama del Canigó mobilitza milers de persones arreu dels Països Catalans gràcies al treball desinteressat de molts grups i entitats de tots els territoris. En aquesta pàgina trobareu el contacte dels grups organitzadors de l'arribada de la Flama del Canigó als pobles i ciutats.

Si sou una entitat o grup organitzador i no consteu en aquesta llista, feu-nos-ho saber! Envieu-nos un correu a  flamacanigo@omnium.cat amb el vostre nom, dades de contacte i població, i us hi inclourem al més aviat possible. Vegeu els equips de foc.Missatge 2014

Missatge

MISSATGE DE LA FLAMA 2016

Vivim un temps de trànsit. Un ritual fortament arrelat a la nostra tradició, que ha activat algun ressort secret de la consciència col·lectiva del nostre poble. I és precisament en aquestes èpoques de canvi profund, de renovació, quan els elements simbòlics adquireixen un protagonisme especial. La flama del Canigó és un dels símbols que més ens representa i ens uneix en aquests temps. Enguany la foguera de Sant Joan no cremarà només les andròmines, els mobles vells i la paperassa de les golfes. El foc que des del Canigó fa 50 anys travessa els Pirineus ens portarà una flama que hem de conservar viva durant aquest proper any. La necessitarem durant l’hivern que s’acosta, perquè és tot un poble el que s’ha posat a caminar, definitivament, amb un repte immens. No hi ha marxa enrere. Les torxes amb la flama de Canigó han d’il·luminar el camí, i també han d’escalfar-nos enmig dels temporals de pedra, pluja, neu i vent. És el foc el que ha d’unir-nos encara més amb les nostres diferències.

El proper solstici d’estiu, el del 2017, quan la flama baixi renovada del Canigó, es complirà tot just el termini. Res podrà ser igual que abans. El futur és a les nostres mans perquè som conscients del passat, i commemorem les vides de catalans i catalanes com la Muriel Casals que van dedicar una part molt important de la seva existència a avivar la flama del país amb el seu alè d’unitat i esperança. En aquest temps de traspàs, evoquem el gran poema èpic Canigó, de Jacint Verdaguer, com a símbol del foc de la paraula que ens uneix com a poble.

Amb els aires d’aquesta segona renaixença que estem vivint celebrem aquesta diada amb unes corrandes populars sense retorn.

 

LA FLAMA

Quatre rius del Pirineu baixen furients,

carregats d’aigua encesa del Canigó.

Corriols, afraus, gorges i torrents,

escampen les brases per la nació.

Ardents afluents arriben a l’Ebre,

on cada solstici està esperant

la barca que porta les quatre torxes,

de Fraga, Maó, Salses i Guardamar.

Al mig de les fites d’aquesta terra,

encendrem les fogueres de Sant Joan.

Desperten fades del riu i la serra,

que aviven els cors de tots els catalans:
 

«Espurnes de la nit, danseu fins l’alba,

   el sol de llibertat és vostra flama!»
 

 Andreu Carranza Font, escriptor.

Permisos

Permisos


Han finalitzat els terminis de sol·licitud per aquest 2016.

Permisos per accedir al Canigó per la Trobada / l'Aplec (18/19 de juny 2016) o a cercar la Flama el dia 22 de juny de 2016 

L'Aplec del Canigó i la Regeneració

L'Aplec del Canigó, en el qual persones provinents d'arreu dels Països Catalans s'acosten a deixar al cim del Canigó un feix de llenya provinent de les seves contrades, es farà el cap de setmana que comprèn els dies 18 i 19 de juny.  Posteriorment, i al llarg del 22 de juny, la convocatòria al Canigó és per anar a recollir la Flama que, pujada des del Castellet de Perpinyà on haurà romàs tot l'any, serà distribuïda, a partir de la mitjanit, a tota aquella gent que la vulgui recollir per començar un descens cap a centenars de viles i ciutats per celebrar la revetlla.

Recordem que des de fa uns anys, cal una autorització de la Prefectura francesa, arran de la normativa que restringeix l'accés de vehicles motoritzats al cim del Canigó per raons de caràcter ambiental. Aquesta autorització limita el nombre de vehicles que poden accedir-hi alhora afecta la circulació nocturna, i obliga els conductors a notificar amb antelació amb quin cotxe pujaran al cim del Canigó. Òmnium Cultural treballa estretament amb el Gran Site Canigó que coordina amb la Prefectura francesca els tràmits a realitzar.

Per a l'edició d'enguany, els formularis es poden omplir i sol·licitar des del 17 de maig  fins al divendres 27 de juny (Trobada/ Aplec) i fins el dijous 8 de juny (Regeneració)

Demanda de permisos per l'Aplec del Canigó (18 i 19 juny)  (Ha finalitzat el termini de sol·licitud) 

Demanda de permisos per anar a buscar la Flama del Canigó (22 de juny) (Ha finalitzat el termini de sol·licitud). El dia 15 de juny es publicaran els permisos i Òmnium enviarà la carta de compromís a els que hi tinguin accés perquè la retornin omplerta

Recomanacions i informacions d'interès

- En primer lloc, heu de llegir-vos el Protocol d’actuació per garantir la continuïtat de la Regeneració i la Trobada al cim del Canigó on t'especifiquem terminis, responsabilitats, requisits i informació pràctica per omplir el formulari.

- Us avancem alguna de la informació que us demanem per demanar els permisos: Nom i cognoms de la persona responsable, Entitat, Població, Correu electrònic, Telèfon mòbil, Matrícula del vehicle, Model de vehicle i Nombre de persones totals que pujaran en el vehicle.

- És importantíssim deixar clar qui serà el conductor i no fer canvis, els gendarmes seran estrictes amb la relació de noms que tenen.

- Òmnium Cultural revisarà i gestionarà les sol·licituds d’accés i farà públic –a la mateixa pàgina web- el llistat de vehicles autoritzats a pujar al Refugi de Cortalets els dies:  3 de juny - Llistat d'autoritzacions per l'Aplec i Trobada del 18 i 19 de jun  i  15 de juny- Llistat d'autoritzacions per la Regeneració del 22 de juny

En cas de problemes amb el formulari escriu-nos un correu a flamacanigo@omnium.cat


Permisos per recollir la flama del Canigó a la Pl. Sant Jaume de Barcelona 

Demanda de permisos per recollir la flama a la plaça Sant Jaume de Barcelona el dia 23 de juny  

M
és informació: flamabarcelona@omnium.cat

Flama Canigó Protocol de seguretat

Protocol de seguretat
Protocol de seguretat i comunicacions del pas de la flama de pistes forestals.
Aquest any s'ha elaborat el Protocol de seguretat per el transport de la Flama del Canigó amb l'equip de focs d'Igualada i els Agents Rurals de Catalunya.   A més a més, Òmnium Cultural comunicarà el pas de la flama al servei d'Agents Rurals de Catalunya  a fi que pugin estar alerta en cas d'algun incendi en el transport de la Flama el dia 22 i 23 de juny i demanarà una autorització col·lectiva per tots els que s'adhereixin al protocol de seguretat.  


Consulta el protocol de seguretat de transport de la Flama del Canigó 

Omple el formulari per comunicar el pas de la flama de pistes forestals
Quan la Flama del Canigó és transportada per una pistes o zones forestals fins a un radi de 500 metres s’ha de comunicar aquest pas a el servei d’Agents Rurals de Catalunya a fi que puguin estar alerta en cas d'incidències, risc d'incendi o altres contratemps. Fins el 2015, calia presentar una sol•licitud a la Direcció General de Boscos del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i/o Parcs naturals, però aquest 2016, Òmnium Cultural centralitza les sol·licituds d’avis de transport de la flama i les comunicarà al departament, sol·licitant una autorització col·lectiva per tots els equips de foc que s'adhereixin a el protocol.  Si voleu comunicar el pas del servei ho podreu fer omplint aquest formulari de comunicacions  (maig i juny del 2017). Després, Òmnium Cultural us farà el retorn de l'autorització per correu electrònic a tots els equips de foc. 
 


Venda de material Flama Canigó

Botiga

Ja tens disponible tots els materials de la Flama del Canigó a http://omnium.cat/botiga

Entra a la botiga electrònica i hi trobaràs quinqués, cantimplores, bandes de senyalització pel cotxe, samarretes, adhesius,
cartells muts per fer-ne difusió i les postaletes amb el nou missatge 2016 d'Andreu Carranza! Entra-hi ara i hi trobaràs tot el que et cal
per fer arribar la Flama al teu poble i fer que l'encesa dels Focs de Sant Joan sigui un èxit


El debat a la xarxa
#FlamadelCanigó
@omnium