Exposició. L’aigua, el camp, l’energia. Tres lluites pel territori

Actualitat

ÒMNIUM BAIX CAMP VISITARÀ 9 ESPAIS DE REUS AMB UNA EXPOSICIÓ QUE DESTACA EL VALOR DE LES LLUITES CIUTADANES PER MILLORAR LA SOCIETAT.

L’exposició “L’aigua, el camp, l’energia: tres lluites pel territori” aborda, amb la participació de diferents testimonis, el naixement i desenvolupament d’Unió de Pagesos a la comarca, la lluita per defensar l’aigua de boca durant la dècada dels vuitanta i la participació del primer moviment ecologista en aquests fets.
 
En el marc de la campanya nacional “Catalunya, lluites compartides”, Òmnium Baix Camp ha impulsat una tasca col·laborativa amb diferents entitats i persones de la ciutat per tal de definir, desenvolupar i produir una exposició que rescati el valor de la participació de moltes persones en la millora de la ciutat contemporània. Aquesta exposició local rep el nom de L’aigua, el camp, l’energia. Tres lluites pel territori i ha comptat, amb el suport i participació de més d’una cinquantena d’organitzacions i particulars.

La exposició s’inaugurarà el proper dimarts, 14 de març, a les 17h a la plaça Prim de Reus. Per tal de celebrar l’esdeveniment, comptarem durant tota la tarda amb un taller de realització de xapes reivindicatives, amés del remolc de la campanya on els visitants podran trobar informació i marxandatge.

A les 18:30, a la mateixa plaça del prim hi haurà els parlaments inaugurals , a càrrec d’Emili Argilaga, president d’Òmnium Baix Camp, Jordi Ferré, membre de la Junta Nacional d’Òmnium, Estanislau Salvadó responsable del projecte al Baix Camp i Isabel Martínez, comissària de l’exposició.

A les 19h, a la seu d’Òmnium Cultural Baix Camp, s’estrenarà el documental que acompanya l’exposició i que ha realitzat la productora reusenca Acid Factory.

 Un treball col·laboratiu de més de dos anys.
La exposició L’aigua, el camp, l’energia. Tres lluites pel territori és  el resultat de tres anys de treball col·laboratiu a través de diverses taules participatives a les quals s’ha convidat tant  experts i tècnics de l’àmbit de la comunicació, la història o sociologia, com a entitats culturals i cíviques i persones a títol individual.  En total, una cinquantena d’assistents han participat en alguna de les sessions celebrades per definir el projecte, la majoria vinculades a entitats com el Reus Deportiu, el Ploms, Carrutxa, Reusenques de Lletres, el Col·legi d’Advocats de Reus,  etc.

Aquest grup heterogeni va decidir centrar l’exposició en el naixement i desenvolupament del sindicat Unió de Pagesos a la comarca, la lluita per defensar l’aigua de boca durant la dura sequera dels anys vuitanta a la ciutat i al territori i la participació del primer moviment ecologista a través de l’experiència del grup Flors i Violes (1977-1985) en campanyes com l’adhesió a la Comissió de Defensa de les Aigües del Camp de Tarragona i el moviment antinuclear.
 
Un minidocumental realitzat per Acid Factory acompanya l’exposició.

Un dels objectius del projecte és fer arribar el coneixement d’aquests moviments ciutadans i el valor del treball col·lectiu a tota la ciutadania, en aquest sentit, la exposició va acompanyada d’un documental de cinc minuts amb el mateix títol, que podrà veure’s per Internet i també “in situ” als diversos emplaçaments de l’exposició.

Tant l’exposició com el minidocumental que n’ha realitzat Acid Factory,  es basen en el testimoni de 5 persones que han aportat la seva memòria sobre aquesta etapa així com també material divers sobre la seva participació en aquells fets.  Concretament, les persones entrevistades han estat Victorí Martí Porqueras i Francesc Bastardes Cardona, per la seva vinculació al sindicat agrari Unió de Pagesos al Baix Camp; Joan Ribas Roigé com a membre de la Comissió de Defensa de les Aigües del Camp de Tarragona i l’activista Clara Rivas Sugranyes que va participar en diferents mobilitzacions relacionades amb la manca d’aigua a Reus i, com a integrant de l’extint col·lectiu ecologista Flors i Violes (1977-1985), Joan M. Rosich Vendrell. L’exposició posa molt d’èmfasi en les fites assolides pel treball desinteressat d’aquestes persones que van cedir temps i esforç per assolir consecucions col·lectives.

Així mateix, l’exposició també s’il·lustra amb materials com ara fotografies, pasquins, dibuixos, comunicats…que mostren el treball desenvolupat per aquests moviments de lluita. Tot i que molts dels materials són inèdits i cedits pels testimonis, l’exposició també ha comptat amb la col·laboració del Centre de la Imatge de Reus que ha permès la reproducció d’alguna de les fotografies que custodia i de Carrutxa, que també n’ha cedit.

Exposició itinerant i minidocumentals
Al llarg dels mesos de març, abril i maig, l’exposició visitarà 9 emplaçaments de la ciutat per tal que tothom hi tingui accés (vegeu cartell adjunt) alguns dels quals han participat activament en la definició del projecte. Per últim, l’exposició es complementarà amb material audiovisual relacionat amb aquesta i altres lluites ciutadanes que està elaborant actualment la productora Acid Factory i que s’ha previst com a recurs pedagògic destinat als instituts durant la propera tardor. De moment, el documental relacionat amb les lluites de l’exposició ja està disponible i es podrà veure acompanyant la mostra.
 
Us recordem que la inauguració de l’exposició tindrà lloc el proper 14 de març, a les 17h, a la plaça prim de Reus. Els parlaments inaugurals seran a les 18:30, també a la plaça Prim i l’estrena del documental, a les 19h, a la seu d’Òmnium Baix Camp (raval de Santa Anna, 2, Pral.)