Flama del Canigó


El foc que encén centenars de fogueres arreu dels Països Catalans la nit de Sant Joan.
El 23 de juny la Flama del Canigó baixa d'aquest cim i, des dels seus dos vessants, centenars d'equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint moltes i diverses rutes. Comença la celebració d'una festa ancestral que és també un símbol de germanor entre tots els territoris de parla catalana (dossiermapa de viles, mapa de rutes i cartell).

Activitats 2014

Activitats 2014


*Cliqueu el quadre que hi ha a dalt a la dreta per ampliar el mapa.

Notícies
Flama del Canigó

La Flama...

Flama del Canigó

El concurs d'Instagram de la Flama del Canigó ja té guanyadors: corresponen als usuaris @edubayer, @...
Flama del Canigó

Òmnium ha fet arribar un any més La Flama del Canigó a Sant Fost de Campsentelles. L'edició d'enguany ha comptat...
Flama del Canigó
Òmnium Garrotxa, amb el suport i col.laboració de diferents entitats esportives de la comarca, ha recollit la Flama al...
Flama del Canigó

La Flama del Canigó va arribar fins a la...
Flama del Canigó

23 de juny de 2014. Arribada de la Flama del Canigó a l'entrada de Sant Feliu de Codines, de la mà de la secció...
Flama del Canigó

Com cada any l’Agrupament Escola Erol, la Societat Ateneu de Sant Celoni i...

Flama del Canigó - Secció 'Què és'?

Què és?

La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, símbol de la nostra identitat; una festa popular arrelada al llarg dels Països Catalans que té l’element del foc com a símbol preeminent. La tradició de les fogueres de Sant Joan és una celebració molt antiga, transmesa de generació en generació al llarg de molts segles. Amb ella, els primers pobladors de les nostres comarques festejaven la nit més curta de l’any, el solstici d’estiu. D’aquesta manera, s’han anat transformant aquelles celebracions prehistòriques en els Focs de Sant Joan actuals.

Flama del Canigó - Secció 'Història'

Història

L’any 1955 Francesc Pujades, vilatà d’Arles de Tec (Vallespir, Catalunya del Nord), portat pel seu entusiasme pel Canigó i inspirat pel poema de mossèn Cinto Verdaguer, tingué la iniciativa d’encendre els Focs de Sant Joan al cim d’aquesta muntanya i des d’allà repartir la seva Flama per totes les contrades de la nostra terra. S’iniciava, així, la renovació d’aquesta mil·lenària tradició; de nou, les fogueres prenien un sentit col·lectiu. Llegiu-ne més aquí.

Flama_Instagram

Instagram
Aquí podreu veure les fotos que participaran del concurs d'Instagram de la Flama del Canigó.

Vegeu les bases del concurs aquí

Mocions

Mocions

Des d’Òmnium Cultural i coincidint amb la proximitat de la Festa de Sant Joan, des de fa uns anys fem arribar una moció als Ajuntaments per tal de declarar la Festa de Sant Joan com la festa Nacional dels Països Catalans. Està previst que aquesta campanya es dugui a terme durant tot l’any i a la propera edició de la Flama del Canigó comptem amb el suport de la majoria dels Ajuntaments dels Països Catalans. Ara mateix, la moció ha estat aprovada per 258 ajuntaments. Podeu descarregar-vos-la aquí.
*Cliqueu el quadre que hi ha a dalt a la dreta per ampliar el mapa.

Flama del Canigó - Secció 'Organitzadors'

Organitzadors

La Flama del Canigó mobilitza milers de persones arreu dels Països Catalans gràcies al treball desinteressat de molts grups i entitats de tots els territoris. En aquesta pàgina trobareu el contacte dels grups organitzadors de l'arribada de la Flama del Canigó als pobles i ciutats.

Si sou una entitat o grup organitzador i no consteu en aquesta llista, feu-nos-ho saber! Envieu-nos un correu a  flamacanigo@omnium.cat amb el vostre nom, dades de contacte i població, i us hi inclourem al més aviat possible. Vegeu els equips de foc.

Flama - rutes

Rutes al territori
El dia 23 de juny la Flama del Canigó baixarà del cim i des del Coll d’Ares, d'una banda, i Els Masos, de l'altra, es distribuirà arreu dels Països Catalans seguint moltes i diverses rutes.

També podeu consultar el mapa de viles, per conèixer els llocs de pas i participar en les rebudes.

Missatge 2014

Missatge

El periodista i director del diari Ara ha estat l'encarregat de redactar el missatge d'aquesta edició de la Flama del Canigó. Com ja és tradició, el missatge es llegirà allà on arribi la Flama just abans d'encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Podeu llegir-lo aquí.

Permisos

Permisos

Ho sentim, el termini per demanar permisos per assistir a la Trobada, la Regeneració i l'acte de plaça Sant Jaume ha vençut.
El debat a la xarxa
#FlamadelCanigó
@omnium
Facebook