10 novel·les aspiren a guanyar la sisena edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

Actualitat

Xavier Antich: “Traiem la llengua cada dia, la fem servir de manera desacomplexada, també en la literatura, i amb aquest guardó donem prestigi a les lletres catalanes”

 

Barcelona, 18 de novembre de 2022 – Deu novel·les han estat seleccionades com a candidates a guanyar el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. Es tracta de la sisena edició del guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada, amb 25.000 euros de premi: 20.000 euros van a parar directament a la persona guardonada, i 5.000 es destinen a promoció. Les obres seleccionades, publicades entre el novembre de 2021 i l’octubre de 2022, han estat seleccionades per un comitè d’experts format per Valèria Gaillard, traductora i periodista cultural; Enric Gomà, escriptor, guionista i divulgador lingüístic; Júlia Ojeda, crítica literària; i Lluís Ruiz, llibreter. A partir de la llista d’obres seleccionades, un jurat independent i de prestigi format per Marta Pessarrodona, Neus Real, Marta Segarra, Oriol Izquierdo, i Xavier Pla donaran a conèixer els tres finalistes el pròxim mes de desembre i el premi es lliurarà a finals de gener. “Traiem la llengua cada dia i la fem servir de manera desacomplexada, també en la literatura”, ha dit el president de l’entitat, Xavier Antich, “per això des d’Òmnium donem prestigi a les lletres catalanes amb aquest guardó a la millor novel·la de l’any, fomentant la creació, la lectura i els referents en català”

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer l’any 2017. D’aquesta manera, l’entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker, i amb l’objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector. El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait amb l’obra Els estranys; Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició 2018, el 2019 el guardó va ser per a Martí Domínguez, amb L’esperit del temps i el 2020 va recaure en Boulder d’Eva Baltasar. L’any passat el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va ser per Junil a les terres dels bàrbars de Joan-Lluís Lluís. 

Les 10 novel·les seleccionades

Al llac. Maria Barbal. Columna

Aioua. Roser Cabré-Verdiell. Males Herbes

Benvolguda. Empar Moliner. Columna

Distòcia. Pilar Codony. L’altra Editorial

El monstre de Santa Helena. Albert Sánchez Piñol. La Campana

Els dies bons. Aina Fullana. Bromera

Guilleries. Ferran Garcia. Males Herbes

Les altures. Sebastià Portell. Empúries

Nicolau. Antoni Veciana. Segona Perifèria

Ràbia. Sebastià Alzamora. Proa