Mauri: “Si els espais de diàleg no aborden l’amnistia, difícilment es podrà avançar cap a una solució política al conflicte”

Actualitat

El vicepresident d’Òmnium Cultural i membres de la Plataforma Som el 80% es reuneixen amb el president de la Generalitat, Quim Torra, a Palau

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha refermat la necessitat de defensar l’amnistia de tots els represaliats, com a única forma de “posar el comptador a zero”. “Si els espais de diàleg no aborden l’amnistia, difícilment es podrà avançar cap a una solució política del conflicte” entre Catalunya i l’Estat espanyol, ha declarat des de Palau, després d’una trobada amb el president de la Generalitat, Quim Torra, que s’ha fet amb membres de la Plataforma Som el 80%.

El vicepresident d’Òmnium Cultural ha encetat així la primera de les reunions amb entitats i institucions del país, per explicar i posar al centre del debat la importància de l’amnistia. A Mauri l’han acompanyat Magda Oranich, Borja de Riquer i Joan Ignasi Elena, tots ells membres de la Plataforma Som el 80%, que  fa unes setmanes va posar en marxa la campanya Amnistia Ara!, com un dels grans consensos de país, conjuntament amb el dret a l’autodeterminació i la fi de la repressió. Aquesta campanya defensa l’amnistia com a única via per iniciar un diàleg sincer amb l’Estat, amb la finalitat de trobar una solució política al conflicte que abraci tots els represaliats.

“Posar l’amnistia sobre la taula permetrà afrontar sense enganys la situació política que estem vivint”, ha afirmat Mauri, que ha remarcat que cal una mesura que “anul·li totes les causes obertes” i, per tant, que posi fi a la situació dels més de 1.000 represaliats que hi ha al país. “Per a que hi hagi diàleg real, cal que hi hagi amnistia. Per a que hi hagi resolució del conflicte, hi ha d’haver amnistia. Per a que s’acabi la judicialització del conflicte, hi ha d’haver amnistia”, ha sentenciat el vicepresident d’Òmnium Cultural, que ha recordat que aviat farà dos anys i mig que el president de l’entitat, Jordi Cuixart, segueix empresonat injustament per defensar drets fonamentals.

Segons ha explicat Mauri, el president Torra ha coincidit amb l’anàlisi que Òmnium i la Plataforma Som el 80% han fet durant la reunió, destacant l’amnistia com “l’única via que abraça una solució global”. “Sabem que l’amnistia és una via complexa, però és una via política que requereix els mateixos suports que necessitaria una reforma del Codi Penal, per tant, entenem que tot és qüestió de voluntat política”, ha assegurat Mauri. El vicepresident d’Òmnium també ha agraït al president de la Generalitat que hagi acceptat reunir-se per abordar l’amnistia, ja que aquesta és “imprescindible” per començar a desencallar la situació política i de conflicte amb l’Estat espanyol.