2a Nit Literària
22/12/06 (Redacció ÒC) La sessió d`aquesta setmana d`Els dijous de l`Òmnium es va convertir en un espectacle que connectava poesia i llenguatge audiovisual. D`aquesta manera, es va donar a conèixer Mireia Calafell, guanyadora del premi de poesia Amadeu Oller per a poetes inèdits amb Poètiques del cos, que publica l’editorial Galerada. Inicialment, l`escriptora i professora universitària Carme Riera va presentar la jove poetessa i va fer alguns comentaris sobre l`obra. Segons l`escriptora, Mireia Calafell s`ha atrevit a parlar dels cossos des d`un punt de vista agosarat. A més, va qualificar Poètiques del cos com a hereva de l`obra de Maria Mercè Marçal, influència que es pot veure en la cita d`aquesta autora que encapçala la segona part del llibre (‘I t’abraço com si fos tu / que m’abraces com si fos jo’). Tal com va comentar, l`obra trenca els convencionalismes, és ambiciosa i parteix del fet que el cos és l`espai fonamental de l`existència i l`essència humana. Carme Riera va acabar el seu parlament felicitant Mireia Calafell i al mateix temps, donant-li les gràcies per haver escrit aquest llibre. Tot seguit, Mireia Calafell va explicar breument el contingut de Poètiques del cos, format per dues parts: una part més filosòfica i una altra que se centra en la relació entre el cos i la identitat amb el desig com a motor de canvi. Una llum tènue que il·luminava subtilment el rostre de la poetessa va presidir la seva lectura poètica. A més, l`acompanyaven les projeccions audiovisuals creades per area3.net que reaccionaven al ritme de la seva veu. Després de llegir els poemes pertanyents a l`obra guanyadora del premi Amadeu Oller, Mireia Calafell va voler llegir un altre poema que va escriure, segons va dir, inspirant-se en el llibre Qüestió d`amor propi, escrit per la mateixa Carme Riera. La poetessa es va acomiadar dels assistents mentre aquests li oferien els seus aplaudiments.
Òmnium-Sant Cugat celebra la II Nit Literària
Més de 150 persones s’han aplegat a la II Nit Literària d’ÒmniumSant Cugat. Enguany, la vetllada que s’ha celebrat a La Masia, s’ha aprofitat per reivindicar la importància de tenir una societat civil que aglutini gent de diferents sensibilitats a favor de la llengua i la cultura catalanes.
La nit ha comptat amb la presència de més d’una cinquantena d’escriptors santcugatencs com Baltassar Porcel, Arcadi Oliveres, Daniel Romaní, Victor Alexandre i Ada Castells, entre molts d’altres.
Durant la Nit s’ha fet entrega dels Diplomes als guanyadors del ‘Ier Premi Òmnium-Sant Cugat de narrativa històrica breu’ adreçat als centres d’ensenyament de la ciutat.
Aquest any ha estat l’escriptora Marta Pessarrodona l’encarregada de fer el ‘pròleg literari’ i ho ha fet reivindicant un major sentiment d’orgull de la cultura i la literatura catalana. I és que segons Pessarrodona, actualment hi ha una crisi d’autoestima col·lectiva que iniciatives com la Nit Literària contribueixen a contrarestar.
En termes similars s’ha expressat el president nacional d’Òmnium Jordi Porta, que ha volgut agrair la tasca de la delegació a favor de la llengua i la cultura del país. Porta ha remarcat la riquesa literària i cultural del nostre país i ha apostat per potenciar-la a nivell europeu i internacional a través d’iniciatives com la Fira de Frankfurt.
Xavier Escura, president de la Delegació local, al seu torn, ha subratllat la importància que hi hagi una entitat com Òmnium Cultural que en moments de tensió política aglutini diferents sensibilitats unides per l’amor a Catalunya.
Per últim, l’alcalde Lluís Recoder ha apel·lat a la implicació dels ciutadans i de les entitats per fer de Sant Cugat una ciutat viva i participativa. L’alcalde ha volgut agrair a Òmnium aquesta tasca i també la seva feina per aglutinar totes aquelles persones que volen defensar el país, la llengua i la cultura catalanes.
L’acte va estar amenitzat amb la col·laboració desinteressada de l’Òpera de Cambra de Sant Cugat.