Àlex Broch fa una aproximació a l’obra de David Castillo dins el cicle Poetes del Carles Riba
12/12/06 (Redacció ÒC) El premi Amadeu Oller 2006 ha estat atorgat a la poetessa Mireia Calafell, llicenciada en Humanitats que actualment està fent el doctorat de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Durant la última sessió d`Els dijous de l`Òmnium tindrem l`oportunitat de conèixer la jove poetessa a través d`una lectura dramatitzada dels seus poemes que anirà acompanyada d`un muntatge audiovisual. Les projeccions, obra del laboratori hipermèdia area3.net, intensificaran el ritme poètic i crearan l`ambient adequat per a l`espectacle literari. A més, l`acte que tindrà lloc el 21 de desembre a la seu d`Òmnium Cultrual serà introduït per la guanyadora del premi Sant Jordi 2003, Carme Riera. El poemari Poètiques del cos es divideix en dues parts. La primera és encapçalada per la cita de l’artista Barbara Kruger “Your body is a battleground” i està format per un recull de reflexions filosòfiques sobre les diferents visions del cos. I la segona part, encapçalada per la cita de Maria Mercè Marçal “I t’abraço com si fos tu / que m’abraces com si fos jo”, es centra en l’àmbit entre el cos i la identitat dels individus. El premi Amadeu Oller que es va instituir el 1965 per distingir poetes inèdits de menys de trenta anys no consisteix en una dotació econòmica, com sol ser habitual, sinó en la publicació del recull guanyador. D`aquesta manera, ajuda a difondre joves autors com Mireia Calafell que gràcies a aquest reconeixement ha vist publicada la seva obra Poètiques del cos a l`editorial Galerada.
David Castillo va endur-se el premi Carles Riba de poesia el 1997 amb l’obra Game Over. La sessió d’aquesta setmana de Poetes del Carles Riba ha ofert als participants una aproximació a la seva obra i l’encarregat de fer-ho ha estat l’editor i crític literari Àlex Broch. A més, entre el públic s’hi trobava el mateix David Castillo, tot i que serà durant la sessió de la setmana vinent quan llegirà i comentarà els seus propis poemes.
En primer lloc, Broch va fer un repàs al perfil i a la trajectòria de David Castillo i va fer referència al seu activisme en el món cultural del país. Va destacar que l’autor forma part del relleu generacional que precedit pels escriptors dels anys setanta s’han centrat en la literatura del present. També va comentar la seva condició de ‘cronista del fet literari del moment’ com a director del suplement literari del diari Avui.
Seguidament, Broch va definir alguns dels eixos d’interpretació de l’obra de Castillo. L’eix principal és el factor temps i la mirada enrere que es pot apreciar en les seves obres. Un altre d’aquests eixos és el joc entre el ‘jo’ autobiogràfic i el ‘jo’ testimonial. També va comentar una altra dicotomia present en l’obra de Castillo: el món personal enfront del món col·lectiu.
Finalment, Àlex Broch va fer la lectura d’una tria de poemes pertanyents a diferents obres de David Castillo, seguida d’un breu comentari.