Es clou el cicle Poetes del Carles Riba amb la presència de David Castillo
20/12/06 (Redacció ÒC) Envoltat de familiars, amics, antics alumnes i altres assistents, Oriol Junqueras ha presentat aquesta setmana a la seu d`Òmnium els llibres Guerra, economia i política a la Catalunya de l`alta edat moderna i Economia i pensament econòmic a la Catalunya de l`alta edat moderna, els quals conformen la seva tesi doctoral. Oriol Junqueras és llicenciat en Història Moderna i Contemporània i doctor en Història del Pensament Econòmic. És professor a la UAB i col·labora en diferents programes de ràdio i televisió. Tot i això, molta gent desconeix el seu vessant investigador i docent i, per aquest motiu, Junqueras ha volgut donar a conèixer aquesta tasca amb la presentació dels seus dos últims llibres que no només donen les claus per entendre el pensament econòmic de l`edat moderna, sinó que contenen també nocions d`història i representen un reflex dels motius pels quals Catalunya no s`ha considerat mai espanyola. En primer lloc, Elisenda Paluzié, professora de Teoria Econòmica i impulsora del manifest “Economistes pel NO” i Manel Salvadó, president de l`Associació Catalana de Professionals (ACP) van fer un repàs a la figura de l`autor i van comentar la seva opinió dels llibres. Aquest últim va voler reivindicar la vàlua de persones que, com Oriol Junqueras, es comprometen i treballen pel país i al mateix temps, segueixen dedicant-se amb rigor i esforç a la seva àrea professional. Tot seguit, el mateix Oriol Junqueras va passar a explicar les dificultats que s`ha trobat tant per dur a terme les investigacions que han desembocat en aquests dos llibres ja que existeix molt poca documentació sobre el tema i va ser gairebé impossible trobar referents metodològics que ho haguessin estudiat anteriorment. D`aquesta manera, va voler animar els joves historiadors a continuar investigant i va reivindicar més voluntat pública i esforç social per facilitar aquesta tasca. Junqueras va comentar també el seu interès per connectar diferents temes com són la història, l`economia i els mitjans de comunicació. Segons l`historiador, actualment els professionals s`especialitzen en un únic tema i en canvi, el que necessitem cada cop més és un coneixement universal que relacioni diferents àmbits. Finalment, els assistents a la presentació es van dirigir a l`autor per fer-li preguntes i comentaris que va respondre amb la capacitat explicativa que el caracteritza.
Aquesta setmana ha tingut lloc l’última sessió del taller de lectura Poetes del Carles Riba que des de l’octubre ha analitzat l’obra de cinc dels autors que han estat guardonats amb aquest premi literari.
El poeta, novel·lista, crític i periodista David Castillo va oferir als assistents la lectura d’una selecció extreta del poemari Game Over, amb el qual va guanyar el Premi Carles Riba de poesia l’any 1997. Castillo va explicar que aquest títol és l’evocació de la sensació d’impotència que sentia de petit després d’introduir un duro a la màquina d’entreteniment d’un bar i veure com ràpidament s’acabava la partida i apareixia el rètol ‘Game Over’.
L’escriptor va comentar que sempre procura que els seus articles i novel·les siguin crítics. D’aquesta manera, en molts dels seus poemes també utilitza un to crític per descriure la realitat que ens envolta. També va mostrar la seva indignació pels personatges que ocupen actualment els càrrecs polítics, més preocupats per problemes banals que no pas per tenir un bon coneixement de la cultura del nostre país.
En vía morta és per a Castillo el millor poema que ha escrit i per aquest motiu va ser el primer que va llegir. El tema principal és la descripció dels records que té del barri dels seus pares, el Poblenou i conté referències a zones emblemàtiques per a ell com el Fort Pienc o l’església del Roser, on el van batejar.
David Castillo i el crític Àlex Broch, que la setmana anterior ja va fer una aproximació a la seva obra, van continuar la sessió amb la lectura i el comentari d’altres poemes.