Oriol Junqueras presenta dos llibres que posen en contacte la història, l’economia i la política de Catalunya durant l’edat moderna

Actualitat

Òmnium-Sant Cugat celebra la II Nit Literària   Més de 150 persones s`han aplegat a la II Nit Literària d`ÒmniumSant Cugat. Enguany, la vetllada que s`ha celebrat a La Masia, s`ha aprofitat per reivindicar la importància de tenir una societat civil que aglutini gent de diferents sensibilitats a favor de la llengua i la cultura catalanes. La nit ha comptat amb la presència de més d`una cinquantena d`escriptors santcugatencs com Baltassar Porcel, Arcadi Oliveres, Daniel Romaní, Victor Alexandre i Ada Castells, entre molts d`altres.   Durant la Nit s`ha fet entrega dels Diplomes als guanyadors del “Ier Premi Òmnium-Sant Cugat de narrativa històrica breu” adreçat als centres d`ensenyament de la ciutat.   Aquest any ha estat l`escriptora Marta Pessarrodona l`encarregada de fer el “pròleg literari” i ho ha fet reivindicant un major sentiment d`orgull de la cultura i la literatura catalana. I és que segons Pessarrodona, actualment hi ha una crisi d`autoestima col·lectiva que iniciatives com la Nit Literària contribueixen a contrarestar.   En termes similars s`ha expressat el president nacional d`Òmnium Jordi Porta, que ha volgut agrair la tasca de la delegació a favor de la llengua i la cultura del país. Porta ha remarcat la riquesa literària i cultural del nostre país i ha apostat per potenciar-la a nivell europeu i internacional a través d`iniciatives com la Fira de Frankfurt.   Xavier Escura, president de la Delegació local, al seu torn, ha subratllat la importància que hi hagi una entitat com Òmnium Cultural que en moments de tensió política aglutini diferents sensibilitats unides per l`amor a Catalunya.   Per últim, l`alcalde Lluís Recoder ha apel·lat a la implicació dels ciutadans i de les entitats per fer de Sant Cugat una ciutat viva i participativa. L`alcalde ha volgut agrair a Òmnium aquesta tasca i també la seva feina per aglutinar totes aquelles persones que volen defensar el país, la llengua i la cultura catalanes.   L`acte va estar amenitzat amb la col·laboració desinteressada de l`Òpera de Cambra de Sant Cugat.

20/12/06 (Redacció ÒC)
Envoltat de familiars, amics, antics alumnes i altres assistents, Oriol Junqueras ha presentat aquesta setmana a la seu d’Òmnium els llibres Guerra, economia i política a la Catalunya de l’alta edat moderna i Economia i pensament econòmic a la Catalunya de l’alta edat moderna, els quals conformen la seva tesi doctoral.

Oriol Junqueras és llicenciat en Història Moderna i Contemporània i doctor en Història del Pensament Econòmic. És professor a la UAB i col·labora en diferents programes de ràdio i televisió. Tot i això, molta gent desconeix el seu vessant investigador i docent i, per aquest motiu, Junqueras ha volgut donar a conèixer aquesta tasca amb la presentació dels seus dos últims llibres que no només donen les claus per entendre el pensament econòmic de l’edat moderna, sinó que contenen també nocions d’història i representen un reflex dels motius pels quals Catalunya no s’ha considerat mai espanyola.

En primer lloc, Elisenda Paluzié, professora de Teoria Econòmica i impulsora del manifest ‘Economistes pel NO’ i Manel Salvadó, president de l’Associació Catalana de Professionals (ACP) van fer un repàs a la figura de l’autor i van comentar la seva opinió dels llibres. Aquest últim va voler reivindicar la vàlua de persones que, com Oriol Junqueras, es comprometen i treballen pel país i al mateix temps, segueixen dedicant-se amb rigor i esforç a la seva àrea professional.

Tot seguit, el mateix Oriol Junqueras va passar a explicar les dificultats que s’ha trobat tant per dur a terme les investigacions que han desembocat en aquests dos llibres ja que existeix molt poca documentació sobre el tema i va ser gairebé impossible trobar referents metodològics que ho haguessin estudiat anteriorment. D’aquesta manera, va voler animar els joves historiadors a continuar investigant i va reivindicar més voluntat pública i esforç social per facilitar aquesta tasca.

Junqueras va comentar també el seu interès per connectar diferents temes com són la història, l’economia i els mitjans de comunicació. Segons l’historiador, actualment els professionals s’especialitzen en un únic tema i en canvi, el que necessitem cada cop més és un coneixement universal que relacioni diferents àmbits.

Finalment, els assistents a la presentació es van dirigir a l’autor per fer-li preguntes i comentaris que va respondre amb la capacitat explicativa que el caracteritza.