La demògrafa Anna Cabré obre el cicle Què sabem de la immigració? amb un retrat dels catalans del segle XXI
25/01/07 (Redacció ÒC) Aquest matí s`ha presentat a la seu nacional d`Òmnium la sèrie documental “Els Premis d`Honor de les Lletres Catalanes”. Una sèrie de tretze capítols produïda per Òmnium Cultural que recull la trajectòria d`alguns dels guardonats i que s`emetrà cada divendres pel canal 33 analògic i el canal 33 digital. Com ha explicat el president d`Òmnium Cultural, Jordi Porta, “amb aquesta sèrie, l`entitat pretén crear referents culturals catalans”. Porta ha assegurat que no n`hi ha prou que una persona excel·leixi en la seva tasca, sinó que és imprescindible que aquesta feina es difongui de manera àmplia i que per aconseguir-ho, cal, sens dubte, la complicitat dels mitjans. La sèrie documental consta de tretze capítols de vint-i-sis minuts de durada cadascun, durant els quals s`entrevista les persones de l’entorn més proper de cada un dels Premis d`Honor. “Es tracta d`una sèrie molt àgil, que acosta l`alta cultura a un públic més general”, ha dit el director de Documentals del Canal 33, Antoni Tortajada, alhora que explicava que la sèrie es retransmetrà els divendres dins de l`espai conegut com Cànon Lletres i que esperen arribar a uns vuitanta mil espectadors. El director de TV3, Francesc Escribano ha assegurat que emetre aquesta sèrie és una mostra del compromís que té la televisió catalana amb una institució com Òmnium i amb l`obra de tots els Premis d`Honor. Una feina que “queda”, no com la televisió, que “passa i se`n va”. Enciclopèdia Catalana serà l`encarregada de posar a la venda els capítols de la sèrie “Els Premis d`Honor de les Lletres Catalanes” després de cada emissió. També està previst que per Sant Jordi es faci una edició especial de tota la col·lecció.
Per tal de situar el fenomen migratori dins la societat catalana actual, la demògrafa Anna Cabré va començar la seva xerrada amb una pregunta: ‘qui som els catalans del segle XXI?’. Tal com va comentar, els catalans del segle XXI som tots els que residim a Catalunya, independentment del nostre lloc de naixement.
Per tal de trencar els mites sobre el flux migratori que ha rebut Catalunya en els últims anys, va comentar una piràmide de població que reflectia el lloc d’origen dels ciutadans del nostre país. Segons dades del 2005, el grup de nascuts a Catalunya és el més nombrós i va seguit dels nascuts a la resta de l’estat espanyol. Els segueixen els nascuts a altres zones d’Europa, a l’Àfrica, a l’Àsia, a l’Amèrica Llatina i a la resta del món -per aquest ordre-.
Anna Cabré va voler destacar la importància de les onades migratòries de la dècada dels vint i la dècada dels cinquanta, duta a terme majoritàriament per persones de la resta de l’estat espanyol. En aquells moments, la població que va venir a viure a Catalunya era molt superior a la que estem rebent en els últims anys, tot i que sovint es pensa el contrari.
Tot seguit, va fer un retrat de la societat catalana i va afirmar que, en general, som gent urbana. A més va anomenar la important activitat industrial, tot i que l’activitat agrària genera també un considerable nivell de producció i va destacar la creixent transcendència del sector terciari i, sobretot, el fet que Catalunya és un important destí turístic. Amb aquestes constatacions, la demògrafa va explicar que per saber exactament qui som hauríem de saber quants som realment i què som des del punt de vista de la nostra activitat.
Finalment, Anna Cabré, que és Directora del Centre d’Estudis Demogràfics i catedràtica de Geografia Humana de la UAB, va relacionar el tema de la conferència amb la seva tesi El sistema català de reproducció que es basa en la idea que aproximadament la meitat dels catalans han nascut a Catalunya i l’altra meitat han vingut des d’altres zones per diferents vies.