Coneixem l’Eixample, diables de la Cabrònica del Nord

Actualitat

Aquesta setmana parlem amb Marta Insúa, cap de colla de La Cabrònica del Nord, el grup de diables i de percussió del barri del Fort Pienc. Ben aviat hi col·laborarem en el marc de la festa major de la Dreta de l’Eixample, però abans hem pensat que estaria bé conèixer-nos una mica… Comencem parlant d’un dels esdeveniments més sonats del seu calendari d’aquest any: el seu aniversari!

 

Marta Insúa, cap de colla

 

El pròxim 29 de febrer celebreu el 25è aniversari de la colla – moltes felicitats! Ens podríeu explicar com va néixer Cabrònica? I de com penseu celebrar-ho és clar!

La Cabrònica del Nord va néixer el 1994 a partir de la motivació dels monitors de l’esplai i dels joves de l’Associació Xiroc, la nostra entitat matriu, de fer alguna cosa diferent de les que es feien al barri i que pogués engrescar els joves. Després de passar diferents fases, la colla va entrar en una època en que pràcticament havia desaparegut, cap al 2017. Els pares de la Colla infantil, Els Cabronets el Nord, vam decidir revifar la colla d’adults per a poder donar continuïtat als Cabronets que anaven fent 18 anys, i també per gaudir-ne nosaltres mateixos com a espai multigeneracional. Ens està costant, però en poc temps hem aconseguit ser una entitat respectada al barri. Sentim que compten amb nosaltres i n’estem molt satisfets.

El proper dissabte 29 organitzem la Trobada de diables i diablesses de Barcelona per celebrar amb les altres colles de la ciutat el nostre 25è aniversari. Serem prop de 300 persones vinculades al món del foc.

Hem vist que actualment la Cap de colla és una dona – i que també ho era la seva predecessora. Tenint en compte la proximitat al 8M i a la reflexió que ens comporta, no ens podem estar de preguntar – hi ha moltes colles de diables on la Cap de colla sigui una dona? Que representa això per a vosaltres?

El món del foc tradicionalment ha estat dels homes, i en algunes colles encara ho és; el paper de la dona es centra en tasques auxiliars o més “femenines”. A les colles de Barcelona, hi ha moltes dones i hi ha algunes cap de colla, com ara jo.

En la nostra colla en concret hi ha una paritat total, estem al 50% en tot, hi ha dones que cremen  i homes que no. Les qüestions de gènere en el nostre cas no són cap problema.

És important donar visibilitat a la dona en tots els sectors i també en el de la cultura popular. En aquest marc la Federació de Colles de diables de la Ciutat de Barcelona està organitzant la Diada “Dones de Foc” pel proper dia 7 de març. Durant tot el dia hi haurà activitats a la Plaça dels Angels, amb xerrades, vermuts, concerts, tabalers i foc.

Per cert, la Federació també està presidida per una dona!

– Quines activitats feu durant l’any al barri?

Som una colla petita, però mica en mica anem agafant musculatura. Fem el nostre correfoc de Festa Major, pel juny, i el correfoc de la Mercè, per les festes de la ciutat com a activitats fixes. L’any passat vam iniciar una col·laboració amb l’associació de veïns i veïnes i vam organitzar la revetlla de Sant Joan amb un espectacle de foc. Aquest any ens hem fixat com a objectiu recuperar la festa de la colla, que és cap a l’octubre o novembre, amb un nou espectacle de foc.

El nostre grup de percussió en acompanya en tots els correfocs i també fa actuacions pel seu compte, com la tabalada que fan per la Rua de Carnaval de Fort Pienc.

 

Foto de part del grup per la Festa Major de Fort Pienc

– Ens podeu explicar quina és l’activitat que us fa més il·lusió de les que teniu programades per aquest any? (A part de la trobada de colles del dia 29 és clar!)

Aquest any, sens dubte és la recuperació de la Festa de Cabrònica de la tardor. És on hi abocarem tots els esforços.

També tenim la voluntat de fer la nostra bèstia, per ara el projecte està una mica aturat, però crec que serà la nostra propera fita.

– Què trobeu a faltar per poder arrelar més la cultura popular al barri?

Necessitem un espai digne per a la nostra activitat. Fins ara hem estat a la Casa Groga al carrer Ali Bei, però la situació actual del local ens fa molt difícil el nostre dia a dia. Tal com estem no podem pensar en ampliar gaire la nostra activitat. És una reivindicació que hem fet molts cops ja al districte però que haurem de fer més contundent aviat. Tal com estem per exemple, no ens podem ni plantejar fer una bèstia. No sabríem on deixar-la. Altres colles disposen d’equipaments públics dignes on tenen el seu material i les bèsties, nosaltres també ho hem de poder fer.

– També hem vist que participeu en la celebració l’any Nou Xinès a Fort Pienc. Com va sorgir aquesta sinergia?

Aquesta celebració va anar guanyant protagonisme al barri i fa un parell d’anys vam demanar de col·laborar-hi i així ha estat. L’any passat vam convidar un drac xinès al nostre correfoc. Va ser una experiència molt positiva.

La cultura xinesa és molt present al Fort Pienc, no podem negar la realitat.

– Amb quins projectes de futur del districte us agradaria col·laborar?

Amb tots els que ens permetin créixer i donar-nos a conèixer als veïns i veïnes del barri.

 

Exposició al Casal transformadors.