‘Els dijous de l’Òmnium’ analitzen el maig francès

Actualitat

,,,

08/05/2008 (Redacció ÒC)
Coincidint amb el 40 aniversari de la revolta estudiantil del maig del 68, a la sessió de ‘Els dijous de l’Òmnium’  d’aquesta setmana s’han analitzat diversos aspectes d’aquest esdeveniment històric. L’acte ha comptat amb la presència de Ramon Alquézar, professor d’història contemporània a la UAB; Jordi Porta, president d’Òmnium i present a la capital francesa durant la revolta; i Mònica Sabata, directora de  Linguapax i membre de la Plataforma pel Dret de Decidir.
Ramon Alquézar ha reclamat ‘defugir del fetitxisme de les dates’ i ha destacat que aquells fets poc o res tenen a veure amb els fets de Praga, la guerra al Vietnam o la matança de la plaça de les Cultures a Ciutat de Mèxic. Alquézar ha valorat, però, com el pes del trotskisme sorgit d’aquella revolta ha impactat França sociològicament, recalcant que el pes d’aquest electorat ha superat en les dues últimes eleccions presidencials els vots del fort Partit Comunista Francès.
Jordi Porta ha explicat algunes de les experiències viscudes aquells dies. També ha destacat que ‘tots els partits i organitzacions tradicionals es van veure desbordades per les bases’, que estaven ‘en debat permanent’, i ha criticat la ‘poca habilitat’ del govern francès per gestionar la crisi. Per al president d’Òmnium, els fets han estat ‘sobredimensionats’; creu que és més important ‘tenir una joventut utòpica que una d’anquilosada en el consumisme’. Mònica Sabata, per la seva banda, ha valorat el legat actual dels fets des del punt de vista de qui l’any 68 ni tant sols havia nascut. Per a Sabata, del maig francès en queda poc i ‘s’hi detecta un excés de nostàlgia’ per part dels que el van viure.