El mosaic de Fontcuberta i Òmnium nascut durant el confinament explicarà la ‘solidaritat’ en llengua de signes

Actualitat

L’obra, de 50 metres i formada per 50.000 fotografies, s’instal·larà a Igualada de manera permanent


La gran obra d’homenatge a la solidaritat col·lectiva per la Covid-19 que van impulsar durant el confinament l’artista internacional Joan Fontcuberta i Òmnium Cultural, amb la col·laboració del Festival Cruïlla, plasmarà la paraula solidaritat en llengua de signes a través de 50.000 imatges. Serà l’obra resultant del projecte “Mirades des del confinament”, que de l’11 al 19 de maig del 2020 va convidar la ciutadania a enviar fotografies al·legòriques sobre què significava per a cadascú el confinament i l’esforç col·lectiu derivat de la pandèmia. Amb aquestes imatges, ara Fontcuberta ha dissenyat un mosaic format per milers de tessel·les de ceràmica, on diverses persones escriuen la paraula ‘solidaritat’, amb la voluntat de transmetre -igual que també ho mostra cadascuna de les fotografies- que la força d’un país és la seva gent. La gran obra de Joan Fontcuberta i Òmnium Cultural, que tindrà prop de 50 metres de llarg, s’instal·larà de manera permanent a Igualada com a homenatge i record a un dels epicentres de la pandèmia a Catalunya. “La solidaritat de la societat civil organitzada és motor de canvi”, ha assegurat el president d’Òmnium, Jordi Cuixart. “Volem compartir l’esforç anònim de milers de sanitaris, personal de serveis, mestres o famílies com a símbol d’autoestima col·lectiva; mirall d’un país empoderat que s’ha guanyat el dret a protegir la vida digna, especialment quan plou sobre mullat”.


Escriure la paraula ‘solidaritat’ en la llengua de signes, precisament, va ser la proposta artística de Fontcuberta per reconèixer la gran capacitat que ha tingut la ciutadania per autoorganitzar-se, fer front a les dificultats i ser creatius, malgrat la pandèmia. Per això, amb els milers de fotografies i inspirant-se en persones reals, l’artista reconegut internacionalment ha anat perfilant 11 imatges conformades per 14 persones en representació d’alguns dels sectors professionals que s’han vist més impactats per les conseqüències sanitàries, socials i econòmiques de la Covid-19. En el disseny del mosaic es pot veure una metgessa, una persona de la tercera edat, una mare amb la seva filla, uns infants, un comerciant, una conductora d’ambulàncies, una botiguera, un artesà, una infermera, una mestra i un empresari i activista cultural. Aquesta última persona -l’única que transcendeix l’anonimat- és el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat des de fa més de tres anys per defensar drets fonamentals. La peculiaritat de la proposta artística és que cadascuna de les persones expressa una de les lletres de la paraula ‘solidaritat’ utilitzant l’alfabet dactilològic. Amb això, tant Fontcuberta com Òmnium han volgut construir una obra integradora i inclusiva que homenatja i visualitza el greuge comunicatiu i l’aïllament social que estan patint les persones sordes arran del fet d’haver de portar mascareta. 

Seguint la tècnica artística de Fontcuberta, el fotomosaic es construirà a partir de milers de tessel·les de ceràmica i esdevindrà una obra d’art permanent a la capital de l’Anoia per recordar la solidaritat col·lectiva davant la pandèmia. L’obra també tindrà encaix, mitjançant altres formats, en la pròxima edició del Festival Cruïlla.